Hlavní obsah

Filipojakubská noc se blíží: Pro naše předky byla plná magie, kouzla můžete zkusit i vy

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Foto: Zolotarevs, Shutterstock.com

Reklama

Filipojakubská noc je odpradávna spojována s tajemnou silou. V předvečer Prvního máje organizovaly čarodějnice sabaty, na kterých spřádaly všelijaké plány. Jak se lidé chránili před jejich nájezdy a co si myslí o zlých kouzlech opravdová čarodějnice?

Článek

Kořeny filipojakubské nebo také Valpuržiny noci sahají až ke starým Keltům. Ve stejný den slavili svátek zvaný Beltain, radovali se z probouzející se přírody, vítali příchod teplejšího období, zapalovali ohně a žehnali půdě, aby jim přinesla dostatek obživy. A čarodějnice? Ty přibyly až ve středověku.

Něco málo z historie 

Věřilo se, že mezi jarní rovnodennostíletním slunovratem má zlo největší moc. Poslední dubnový den se sjížděly čarodějnice ze všech koutů světa, aby škodily dobrým lidem. K shromáždění si vybíraly vyvýšená místa, a proto se je obyvatelé měst a vesnic snažili odehnat zapalováním ohňů na kopcích. Do vzduchu se vyhazovala hořící košťata, aby temným kouzelnicím zabránila v letu, a protože je prý odpuzoval hluk, dělal se co největší rámus. Lidé práskali bičem, řvali i pískali a také kreslili ochranné symboly na dveře, aby žádný démon nemohl vstoupit do domu.

Foto: JAN TUMA / CNC / Profimedia

Z pálení čarodějnic o filipojakubské noci se stala společenská událost a důvod k oslavě.Foto: JAN TUMA / CNC / Profimedia

Co na to vědma

Ve středověku měly plameny očistnou funkci. Ničily zlé duchy a smrtelníky chránily před zaklínadly i špatnou úrodou. Ačkoliv dnes se podobným významům příliš důležitá role už nepřisuzuje, oheň při filipojakubských slavnostech nesmí chybět ani v moderní době. A jak říká Daniela Dufková z Čarodějnického obchodu, jde o období, které je velmi vhodné k uskutečnění rituálů lásky, zdraví i očisty ducha. A právě s ní jsme si povídali o přáních, věštbě i amuletech.

Foto: Proženy.cz

.Foto: Proženy.cz

Kdy jste poprvé objevila, že máte smysl pro nadpřirozeno? 

Nenazvala bych to tak, možná spíš vnímavost k přírodě a její harmonii. Vnímavost má většina dětí přibližně do tří až čtyř let a pak se vytrácí. U někoho zůstává napořád, často jde o dědičnou záležitost.

Bylo vám to někdy na obtíž? 

Ano, ale to je součást vnímavosti. Ne vždy vidíte věci, které jsou hezké a potěší vás, někdy je to přesně naopak. Třeba když někdo lže a podvádí a vy to víte.

To chápu. A jak je to se smrtí? Když poznáte, že se někomu blíží jeho čas, sdělíte mu to? 

Smrt je součást života, ona sama není zlá, ukončuje utrpení, bolest. A jsou i lidé, kteří se na ni velmi těší. Dívají se na ni jako na novou možnost bytí a vědomí v prostoru. Protože se ale valná většina lidí smrti obává, tak nebývá zvykem tuto informaci říkat.

Ani já bych to vědět nechtěla. Jaké pomůcky využíváte k věštbě nejraději? 

Používám tarot, který hodně vysvětlí, a na podrobné výklady jsou úžasné voodoo kosti.

Foto: LunarVogel, Shutterstock.com

Daniela Dufková věští nejraději z tarotových karet – vždy v nich nalezne odpověď.Foto: LunarVogel, Shutterstock.com

Voodoo kosti? To slyším poprvé…

Ano, pochází z věštebných stromů a dokážou otevřít nečekané informace, například vztahové provázání lidí ve více generacích nebo vztahy ke zvířatům v různých dobách.

I když vím, že to tak není, slovo voodoo ve mně evokuje černou magii. Vyzkoušela jste ji někdy? 

Znám lidi, kteří si s ní zahrávali, a dnes jsou mentálně úplně jinde. Praktikování této takzvané černé magie může vést k nedobrovolnému pobytu v psychiatrické léčebně a ztrátě znalostí.

Dnes je všude plno okultistů, čarodějek i vědem. Jak poznat, že jsme zrovna nenarazili na tu, která černou magii praktikuje? 

Dejte na své pocity. Pokud je vám z této osoby úzko, nebo jste naopak v euforii, tak zbystřete pozornost.

Na trhu existuje spousta čarodějnických a rituálních pomůcek. Nemohou být některé rituály nebezpečné, když se je pokoušíme dělat sami doma? 

Rituál není nebezpečný, pokud v něm není vedlejší úmysl. A pokud je, tak to většinou nefunguje. Když děláte například rituál na lásku a myslíte na peníze, tak zkrátka nebude správně fungovat.

Čím si můžeme přičarovat lásku? 

Bylinou lásky je rozmarýna, která může být zároveň v čaji a jídle nebo jí můžeme vykuřovat.

Foto: Vera Petruk, Shutterstock.com

Příroda je mocná čarodějka a v bylinkách se skrývá kdejaké kouzlo. Například rozmarýna dokáže přivábit lásku. Foto: Vera Petruk, Shutterstock.com

Jak bychom měli správně specifikovat své přání, aby se splnilo? 

Je nutné jej napsat v rýmu na pergamenový papír, na něj pak postavit svíci, pomazat ji olejem, obsypat solí a zapálit. Protože se přání plní podle síly prožitku, který do něj vložíte, myslete na něj důsledně. Ale pozor! Přání se nesmí stát příkazem, jinak se může otočit vůči objednateli. Pak už stačí jen vyčkat, než se tužba vyplní. Obvykle to trvá jeden až šest týdnů.

Tak to je dobrá zpráva! Hodit by se mohl i nějaký amulet. Co všechno dokáže? 

Amulet může být v podstatě jakýkoliv předmět darovaný od srdce. Nejčastěji má podobu kamínků, šperků či různých postaviček. Já sama mám například knoflík ve tvaru skarabea už 50 let. Amulet doplňuje povahové vlastnosti svého nositele a s každou jeho zkušeností nabírá na síle. Nosí vám štěstí, pohodu a ochraňuje vás. Většina lidí má pouze jeden. Ten stačí, protože zvládne všechno zmiňované.

Zmínila jste, že jde o předmět darovaný. Sama si ho tedy pořídit nemohu? 

Ano, měl by být darovaný od srdce. Za jistých okolností si ho můžete vyrobit i sama, ale musíte dodržet spousty pravidel.

Prozradíte ještě čtenářkám, jak amulet začarovat, aby fungoval a ony ho mohly někomu darovat?

Ráda prozradím. Zkuste zvednout malý kamínek, umyjte ho, ovoňte jakoukoliv bylinkou, již máte rádi, představte si člověka, pro kterého je určen, z celé své podstaty vložte to nejlepší do kamínku a potom ho té osobě předejte.

Věříte kartářkám, čarodějnicím i vědmám? Přečtěte si rozhovor se ženou, která vidí do budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Načítám