Hlavní obsah

Cecilia Bartoli, Diana Damrau a Rolando Villazón. Tři operní superstar se vracejí do Prahy

Foto: nachtigallartists.cz

Operní superstar se chystají do PrahyFoto: nachtigallartists.cz

Už dlouho nečekala českou metropoli taková nálož té nejvyšší, nejprestižnější, crème de la crème opery, jaká se tu vyskytne na přelomu podzimu a zimy.

Článek

Přehlídku toho nejlepšího, co současný svět opery nabízí, zahájí miláček publika Rolando Villazón. Ten 26. října 2022 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina zároveň oslaví své padesátiny, které měl na začátku tohoto roku. Mezi jeho hosty bude i Emily Pogorelč, která při svém nedávném debutu v Praze získala hluboké uznání publika i kritiky. Rolandův nezkrotný temperament však nekončí jen u zpěvu. Věnuje se i výtvarnému umění, v Německu má vlastní TV show a je i uznávaným operním režisérem. Nedávno proběhla na Salzburském festivalu premiéra Rossiniho opery Lazebník sevillský. Do titulní roli Roziny neobsadil nikoho jiného než Cecilii Bartoli. Není divu, že všechna festivalová představení jsou již beznadějně vyprodaná.

Královna nejvyšších tónů

Osmého listopadu 2022 vystoupí královna těch nejvyšších tónů Diana Damrau. Pro Prahu si připravila projekt Bell & Bel canto (krásný zpěv). Společně se svým hostem a největší nadějí místní operní scény – Petrem Nekorancem – vystoupí v náročných áriích a duetech italského bel canta a zároveň v ukázce z díla současného britského skladatele Iaina Bella. Nastal čas, aby si tento krásný večer vychutnalo i české publikum. Diana je obdivována mnohými fanoušky nejen pro svůj fenomenální zpěv, ale i pro své módní kreace. Díky nim je považována za ikonu. Není proto divu, že si ji jako svou ambasadorku vybral samotný šperkařský Maison Chopard.

Foto: nachtigallartists.cz

Diana Damrau je královnou těch nejvyšších tónůFoto: nachtigallartists.cz

Tvůrčí nálada Cecilie Bartoli

Hvězdná sezona vyvrcholí příjezdem Cecilie Bartoli, která je po celém světě známá pod pseudonymem „Gioiosa“ (radostná). Kde se objeví, tam zavládne výborná nálada a báječná tvůrčí atmosféra. Kdo jiný by tedy měl v Praze propagovat dílo Wolfganga Amadea Mozarta? Cecilia se k jeho odkazu vrací a v koncertním provedení uvede jeho operu La clemenza di Tito, jejíž světová premiéra se odehrála 6. září 1791 ve Stavovském divadle. Cecilia si k provedení této opery přizvala vynikající orchestr i sbor a pečlivě vybrala hvězdné kolegy, se kterými v Praze završí evropské turné. Nedávno převzala Cecilia z rukou Plácida Dominga prezidenství organizace Europa Nostra, která již 60 let chrání evropské kulturní dědictví.

Trdelník, pivo a tanec

A na co se tito umělci nejvíce v Praze těší? Cecilia na Pražskou šunku a trdelník na Staroměstském náměstí, Rolando na skvělé pivo a toulky po méně známých pražských zákoutích. Nezkrotná Diana na to, až si po koncertu sundá lodičky a začne tančit se sklenkou vína v ruce. „Po posledním pražském vystoupení se jí podařilo utancovat jejího manžela Nicholase, mimochodem též výborného pěvce,“ dodává se smíchem Alena Kunertová, promotérka pražských koncertů.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám