Hlavní obsah

Nejlepší vánoční perníčky: Voňavé, tradiční i ty, které jsou hned měkké

Foto: Ildiko Szanto, Shutterstock.com

Foto: Ildiko Szanto, Shutterstock.com

Kdysi se říkalo, že těsto na správný perník má perníkář zadělat, když se mu narodí dcera, a zpracovat ho, když se vdává. Tak dlouho čekat nemusíte, pravda ale je, že i dnes potřebují perníčky čas na rozležení, proto je první adventní víkend ten správný čas na jejich přípravu. 

Článek

Už dnes zadělejte těsto a nechte ho odpočinout v lednici. O víkendu si uvařte svařák, povolejte děti nebo třeba kamarády a pusťte se do vykrajování a zdobení. A pokud jste nezdědili žádný osvědčený rodinný recept, z našich si určitě vyberete.

Tradiční recepty na perníčky

V minulosti perníčky pekli hlavně muži: těsto z medu, žitné mouky a koření potřebovalo na rozležení leckdy i půl roku a bylo tak tuhé, že se krájelo sekyrkou. Poté se muselo ručně propracovat a zahřát na teplotu těla, a to byla práce pro opravdu zdatné ruce. V rodinách pak žezlo přebraly ženy a recepty přizpůsobily domácím podmínkám. Můžete je péct z hladké mouky, nebo stejně jako moje oblíbená „Sandtnerka“ použít tradičnější žitnou mouku.

Voňavým perníčkům sluší i jednoduché zdobení kouskem mandle nebo čokoládou, jemné ornamenty z bílkové polevy jim ale dodávají vánoční kouzlo. Když se na zdobení polevou necítíte, přesto chcete perníčky hezky ozdobené, můžete použít formy na vytlačované perníčky.

Tip: Jednoduché, ale efektní zdobení budou mít perníčky, když je před upečením potřete mašlovačkou namočenou ve vlažné vodě s rozmíchaným kakaem v poměru 1 : 1. Polevu na perníčkách pak ještě jednou rozetřete mašlovačkou, ale čistou. Vyrobíte tak efektní „dřevěný“ dekor.

Recept na perníčky měkké hned po upečení

Co si budeme namlouvat, rychlá doba žádá rychlá řešení, a tak jsou v tomhle období asi nejhledanější recepty na perníčky, jež jsou měkké hned po upečení. Nebo recepty, které zvládnou i začátečníci.

Lité perníky na plech

Nadýchané perníky na plech patří mezi nejoblíbenější recepty a pečeme je po celý rok. V adventním čase do nich můžete použít zbytek perníkového koření z pečení perníčků. Příprava je rychlá, a když je nabídnete rodině, možná se vám podaří uchránit cukroví schované v krabicích na vánoční stůl.

Slavnostní dezerty s vůní perníku

Je to především perníkové koření (a vůně medu a jehličí), co o Vánocích útočí na naše smysly: vyvolává vzpomínky a navozuje pocit pohody. A nemusíte ho použít jenom do perníčků. S trochou zručnosti připravíte vánoční dezerty, které vyvolají nadšení a úžas.

Ale pohodovou vánoční atmosféru si můžete přivolat, i když se vám do žádného velkého pečení nechce.

Pro ty, co nemají rádi cukroví

K zimě patří také pomalu dušená masa a husté voňavé omáčky. Ty se v české kuchyni často zahušťují strouhaným perníkem. Můžete ho přidat i do knedlíků: efektní a velice chutné!

Směsi perníkového koření koupíte běžně v obchodech, můžete si namíchat ale i vlastní. Neměla by v ní chybět skořice, hřebíček, badyán, anýz a sušený zázvor. A já přidávám i malou špetkou kardamomu a pepře.

Reklama