Hlavní obsah

Jak vybrat ponožky? Stejně pečlivě jako boty!

Foto: Mal2TH, Shutterstock.com

Foto: Mal2TH, Shutterstock.com

Reklama

Obhlížení kvality ušití, posuzování materiálu i střihu, ale hlavně zkoušení, zda někde moc netlačí. To všechno předchází nákupu bot. Ale jste stejně pečliví i při výběru ponožek? Že ne? No vidíte, a přitom mají na zdraví vaší nohy a pohodlí při chůzi podobný vliv!

Článek

Rolí ponožek je udržovat chodidla v suchu, zahřívat, ale i ochlazovat, omezit pocení a zabraňovat zápachu i zlepšovat proudění krve v nohách. To všechno zvládnou ale jen ty správné a dobře padnoucí.

Ponožky nesmí tlačit

Zásadní je, aby se noha v ponožce cítila dobře. „Ponožky mohou velmi znepříjemnit chůzi, nebo naopak mohou pomoci. První a zásadní je šíře ponožek v prstové části, ponožky nesmí stahovat prsty k sobě, těm musí zůstat prostor na pohyb při chůzi. Těsné ponožky mohou zhoršovat například vbočený palec,“ varuje Veronika Morstein Matulová, zakladatelka podologického centra PODOest.

Pro správné prokrvení nohou je zase zásadní, aby ponožky neměly těsný lem a nestahovaly jím lýtko. Jestli máte na noze otlak od gumičky ponožek, znamená to, že neumožňují volný průtok lymfy a krve, což může zhoršovat otoky a mít vliv na hojení chronických ran.

Foto: Art_Photo, Shutterstock.com

Ponožky by vás měly v chladných dnech i zahřát, ale nikdy nesmí tlačit v oblasti prstů a na lýtkuFoto: Art_Photo, Shutterstock.com

Jak vybrat velikost ponožek

Velikost ponožek byste měli vybírat stejně pečlivě jako velikost bot. Příliš malá bude tlačit, příliš velká klouzat a způsobovat otlaky a puchýře. Na trhu jsou ponožky s jednoduchým číslováním podle velikosti chodidla – v EU číslování třeba 38, 39, 40. Ponožky z vysoce elastických materiálů, jako je lycra nebo polyuretanová vlákna, mívají sdružené číslování pro víc velikostí, kterým se zvládnou přizpůsobit. „Obvykle jde o dvojvelikosti, mezi kterými je rozdíl 1 cm, tedy například 37–38. Hůř si lze správnou velikost vybrat, pokud jsou ponožky označeny jen velikostí S, M, L, případně sdruženým číslováním pro víc velikostí, například 35–38, 39–42. Riziko, že budou sedět hůř, je větší, a pokud se budou rolovat, mohou způsobovat otlaky,“ vysvětluje Kateřina Věchetová z firmy Knitva, která ponožky vyrábí.

Výběr podle materiálu

Materiál, ze kterého ponožky jsou, by měl odpovídat aktivitě, na kterou se chystáte. Zvlášť na turistiku a sport si pořiďte ponožky k tomu určené. „Turistické a sportovní ponožky jsou většinou syntetické, nohu obejmou pevně a nesklouznou z paty. Na běžné nošení dejte přednost přírodním materiálům, které jsou prodyšné a příjemné. Vyzkoušejte materiály s příměsí stříbrných vláken, které jsou antibakteriální a pomáhají proti plísním. Nemohu doporučit ponožky silonové. Zvláštní kapitolou pak jsou kompresní podkolenky vhodné pro lidi s horším průtokem krve, například z důvodu křečových žil,“ radí Veronika Morstein Matulová. Kompresní podkolenky lze využít i při sportu – zlepší proudění krve a nebudou vás tak bolet svaly.

Různé materiály byste měli používat i vzhledem k ročnímu období. V teplejším období se hodí ty chladivé, které brání pocení, v chladnějších naopak ty s termo efektem, které hřejí.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Zásadní je, abyste si vybrali ponožky takové velikosti, jakou opravdu potřebujeteFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Jak správně ponožky prát?

Pro praní ponožek platí v podstatě stejná pravidla jako pro praní prádla. Roztřiďte je podle barev a podle toho na ně používejte takové prací prostředky, které buď bělí (u těch světlých), nebo pečují o barvy (u barevných a tmavších).

Vlněné ponožky perte ve speciálních přípravcích na vlnu, ve vodě teplé do 40 °C, a to v ruce, nebo v pračce s programem na vlnu. Pokud je v materiálu vlna společně s polyesterem nebo nylonem a vlny je tam do 20 %, pak se sražení bát nemusíte. Ponožky ze směsi vlny a akrylu mají naopak tendenci se vytahovat.

K ponožkám se nebojte přidat aviváž, změkčí je a provoní. Pro sušení ponožek se nejlépe hodí šňůra venku nebo v dobře větrané místnosti, sušička může poškozovat jejich vlákna. Pokud ale jinou možnost nemáte, dejte je do ní, jen zvolte program pozvolného sušení a obraťte je naruby.

Do sušičky  nedávejte vlněné ponožky, protože nesnáší rychlé střídání teplot, tím se sráží. Ale jestli už jste nějaké praním nebo sušením zničili, můžete je stále využít na výrobu zajímavých dekorací z ponožek.

Reklama

Související témata:

Načítám