Hlavní obsah

Česká kosmetika, která stojí za to! Od návykových balzámů na rty po nabušená séra

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Foto: Irina Bg, Shutterstock.com

Reklama

V kosmetice už nemusíte striktně spoléhat jen na velké zahraniční značky. I u nás najdete množství beauty brandů, se kterými se vyplatí seznámit. Z nově navázaného přátelství pak může těžit nejen vaše tvář, ale i pokožka celého těla.

Článek

I tuzemská kosmetika má co nabídnout – značky jako Ryor, Havlíkova přírodní apotéka, Saloos, Manufaktura nebo Nobilis Tilia určitě není potřeba představovat. V posledních letech vzniklo množství dalších zajímavých firem, které si pozornost nezaslouží o nic méně. Jejich produkty jsou kvalitní, účinné a mají vydařený design. Které české a slovenské kosmetické značky stojí za to znát, sledovat a třeba i osobně vyzkoušet?

OSTĒ

Na vývoji prvních produktů – kokosové masky na vlasy a tělového másla – pracovala tři roky. Zakladatelka značky Hana Phamová zúročila svůj vietnamský původ a kosmetiku postavila na bio panenském kokosovém oleji, který dováží z Vietnamu. Do názvu se promítla dvě její milovaná města – rodný Osterburg v Německu a Ostrava, kde strávila dětství a dospívání.

Produkty jsou vyráběné u nás a nabídka se stále rozšiřuje. Kromě zmiňované masky a másla jsou pro značku charakteristické oblíbené balzámy na rty. Mango s marakujou, slaný karamel a kokos patří do stálé nabídky, Vánoce patřily i vanilkovému rohlíčku a perníčku.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Balzám na rty Mango a marakuja, 390 Kč (15 ml). Kokosová maska na vlasy s ricinovým olejem a extraktem z rýžových zrn, 1090 Kč (200 ml). Oba výrobky OSTĒFoto: Archiv firmy

Smyssly

Kosmetická značka, jejíž sortiment pokrývá celou péči o pleť i tělo, vznikla v roce 2017 jako Ushuaya. Po dvou letech prošla rebrandingem a těžko vyslovitelné pojmenování nahradil název Smyssly. Značku založily Slovenky žijící dlouhá léta v Praze – Cecília Blanárová a její dcera Silvia Straková.

Voňavá přírodní kosmetika má elegantní udržitelné obaly s prvky dřeva a kůže. Čím u nich začít? Populárním sérem (na výběr je mezi retinolem, zlatem a kyselinou hyaluronovou) nebo čistě přírodní maskou.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Rozjasňující výživná maska 950 Kč (50 g). Olejové sérum s retinolem 1020 Kč (20 ml). Oba výrobky SmysslyFoto: Archiv firmy

Klara Rott

Tato značka jako jediná u nás vyrábí do základu přípravků vlastní bio květinové vody (hydroláty) a bio bylinné extrakty. Zakladatelku Kláru Rott přitom k nápadu stvořit vlastní clean beauty značku přivedly problémy s pletí. Konvenční kosmetiku používat nechtěla a v nabídce přírodních produktů nenašla nic, co by jí skutečně sedělo.

A tak začala s vlastní výrobou, která probíhá  v Česku. Mezi bestsellery patří sérum Harmonie, které se nabízí ve dvou variantách podle věku (25+ a 45+), pořídit si lze i startovací balíčky nebo minibalení na cesty či testování.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Dvousložkové koncentrované sérum Harmonie, 2800 Kč (2 × 25 ml). Dvousložkové odličovací médium Něha s protivráskovým efektem, 1490 Kč (100 ml). Vše Klara RottFoto: Archiv firmy

Envy Therapy

Tohle se slovenským sousedům povedlo. Natália Selveková začínala s malým studiem a v současné době má kromě několika klinik na Slovensku také vlastní kosmetickou značku. Postupem času vznikly produktové řady, které se soustředí na nejčastější obtíže s pletí.

Chcete dát značce šanci a nevíte, který produkt vyzkoušet? Můžete si udělat na jejich internetových stránkách virtuální test. Velké popularitě se těší pleťové masky, ale třeba i ultrazvuková špachtle, s níž můžete proměnit domov v malý kosmetický salon.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Omlazující pleťová maska 1100 Kč (50 ml). Ultrazvuková špachtle 3 v 1, 2475 Kč. Oba výrobky Envy TherapyFoto: Archiv firmy

Nutt

Za veganskou značkou stojí Petr Bartoš a Patricie Votíková a hlavní ingredienci, tedy bambucké máslo, si přivážejí přímo z africké Ghany. Sem se vydali před pár lety jako turisté – Patricie chtěla poznat místo, odkud pochází její dědeček. Ale v jedné vesničce narazili na ženy, které vyrábějí bambucké máslo tradičním způsobem, a bylo rozhodnuto.

Svoje produkty začali nabízet v roce 2018 a suroviny (bambucké a kakaové máslo i kokosový olej) vozí do Česka lodí, což je ve srovnání s leteckou dopravou výrazně ekologičtější. A přitom soustavně podporují komunitu v Ghaně.

Foto: Archiv firmy

Zleva: Bambucké máslo Masala & Chai, 295 Kč (50 ml). Bambucké máslo Tangerine & Neroli, 295 Kč (50 ml). Oba výrobky NuttFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám