Hlavní obsah

Dokonalá pleť? Chyby, kterými si děláte zbytečně pupínky

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Mise dokonalá pleť začíná u těch správných návyků. Jaké jsou nejčastější chyby v péči o pokožku, které vám vaši snahu můžou kazit? A jaké nové výrobky by neměly ujít vaší pozornosti? Ucpaným pórům a pupínkům vyhlašujeme válku!

Článek

Pokud patříte k těm, kteří se o svoji pleť starají s nadšením a věnujete jí maximální péči, můžete rovnou přejít na jiný článek. Tyto zásady budete nejspíš znát a jistě je dodržujete. Možná jste ale z těch, kteří mají zajetý svůj beauty rituál, ten ovšem z nějakého důvodu přestal fungovat. Dělají se vám víc pupínky? Je pleť celkově nic moc? Přesvědčte se, zda to není jednou z následujících chyb.

1. Neodličujete dvoufázově

Odličování a zase to odličování! Ucpané póry a následně pupínky vznikají velmi často právě nedůkladným odlíčením. „I když nenosíte make-up, je důležité pleť odličovat dvoufázově,“ doporučuje vizážistka Soňa Šajdáková. V první fázi odstraníte make-up, v další pak ostatní nečistoty. „Na večerní odličování použijte mléko nebo balzám, rozmasírujte prsty a stáhněte dolů bílým hadříkem. Tak nejlépe uvidíte, zda je pleť opravdu čistá, nebo potřebuje ještě dočistit. Druhým krokem je pak pro mě osobně hydratační cleanser,“ dodává.

Ten může vyhovovat pleti normální, suché i smíšené, ale pokud máte problém s pupínky, vsaďte na odličovací přípravky s AHA kyselinami, které prospějí pleti náchylné k nedokonalostem. „Snižují tvorbu kožního mazu, podporují přirozené obranné mechanismy pokožky a chrání ji před vysušením,“ vysvětluje Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické značky Essenté.

Častou chybou také je, že večer si dáte s odlíčením záležet, ale ráno to odfláknete. „Oba kroky je třeba provádět ráno i večer, aby pokožka zůstala v rovnováze a mohla vstřebat všechny důležité látky,“ říká Denisa Jasinská.

Pokud chcete pleť vyčistit důkladně, můžete zvážit použití elektronických pomůcek: „Výborným pomocníkem pro vyčištění pórů je ultrazvukova špachtle. Stačí jednou za týden použít fázi peeler a věřím, že ucpaným pórům bude konec,“ doporučuje Soňa Šajdáková.

Foto: archiv firem

Zleva: čisticí gel s AHA kyselinami 3%, Essenté, 360 Kč (100 ml); čisticí gel s obsahem mangostanu a AHA/BHA kyselin, Medik8, 515 Kč (150 ml)Foto: archiv firem

2. Používáte špatné krémy

Správné odlíčení už umíte, dalším krokem k mladistvé a zdravé pleti je pořádná dávka hydratace. „Běžné denní krémy nejsou ale pro aknózní a problematickou pleť vhodné. Taková pleť totiž potřebuje speciální dlouhodobou péči, aby na ni mohly působit potřebné aktivní látky, které nejenže omezí tvorbu akné a pleť zklidní, ale také ji budou náležitě hydratovat,“ říká Denisa Jasinská. Pokud máte tedy problém s častějšími pupínky, zkuste vyměnit hutný krém za fluid a lehčí textury, které krémy pro problematickou pleť mívají.

Foto: archiv firem

Zleva: zklidňující fluid pro citlivou i mastnou pleť, Gamarde, 332 Kč (40 g), prodává La Pharmacie Française; zmatňující fluid Pivoňka, L'Occitane, 1200 Kč (50 ml)Foto: archiv firem

3. Nechráníte se proti slunci 

Dostatečně a celoročně chránit pleť před UV zářením, to je nejlepší způsob, jak bojovat proti stárnutí. Přípravky s filtry proti slunečním paprskům používá každý den například i Jennifer Lopez a podívejte se na její pleť v 52 letech! Vybírejte přípravek určený na obličej, mají příjemnější složení než ty klasické opalovací krémy. „Mimo pláž doporučuji svým klientkám krémy s SPF s lehčí texturou, tedy fluidy. Ty neucpávají póry a pěkně drží i pod make-upem. Jen ho nechte vždy chvilku vstřebat než budete pokračovat s líčením,“ říká Soňa Šajdáková.

Foto: archiv firem

Zleva: ultralehký fluid SPF 50+ Anthelios, La Roche-Posay, 593 Kč (50 ml), prodává Vital Point; zmatňující pleťový fluid SPF 50+ Protect AC, A-Derma, 294 Kč (40 ml), prodává NotinoFoto: archiv firem

4. Přeháníte to s dekorativkou

Časté střídání kosmetiky, velké množství přípravků nebo velké vrstvy make-upu mohou také stát za zhoršenou pletí. Zkuste přípravky, které v sobě sjednocují více funkcí. „Raději vyzkoušejte tónovací denní krémy, které regulují tvorbu kožního mazu během celého dne, hloubkově hydratují a zklidňují pokožku. Měly by být lehké, nemastné, sjednocovat pleť a krýt její drobné nedokonalosti,“ doporučuje Denisa Jasinská. V záloze mějte krycí korektor, kterým jednotlivé pupínky zamažete. Je to lepší varianta, než volit velmi krycí make-up na celý obličej, který vytvoří efekt masky.

5. Neumyjete si pleť po sportu

Věděli jste, že díky sportu můžete mít lepší pleť? Produkce potu pomáhá uvolňovat ucpané póry! Nenoste ovšem do fitka ani ven make-up, ten v kombinaci s potem póry naopak zanáší. Ideální je jen lehký fluid. A po sportu? Odličováním jsme začali a také jím skončíme: „Zásada  je nezapomenout si hned po cvičení obličej umýt nejen vodou, ale i vhodným čisticím prostředkem,“ uzavírá Denisa Jasinská.

Reklama

Související témata:

Načítám