Hlavní obsah

Květinová voda? Na pleť, na spaní i do koláče!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květinová voda je životabudič, který vám nejen provoní den, ale dovede pomoci i s nespavostí nebo kvalitou pleti. Kromě toho ji můžete přidávat i do jídla. Nevěříte?

Článek

Květinovou vodu používají lidé od nepaměti. V Orientu to byla hlavně růžová, ale i ta z květů pomerančovníku. V jakých chvílích a proč po nich sáhnout i dnes?

Co je květinová voda?

Květinová voda vzniká při výrobě éterických olejů destilací z čerstvých květů, listů nebo rostlin jako vedlejší produkt při výrobě esenciálního oleje – ten je silným koncentrátem látek z rostlin. Květová voda jich obsahuje méně a její účinky jsou jemnější. „To ale neznamená, že jsou horší než éterické oleje. Mám je dokonce raději, protože si jimi nemůžete, na rozdíl od éterických olejů, vůbec ublížit. Díky své jemnosti jsou vhodné i pro malé děti, nemusí se při použití na kůži ředit, což éterické oleje rozhodně ano, a můžete je pro jejich aroma a zdravé složky přidávat i do jídla,“ říká fytoterapeutka Monika Poledníková.

Foto: FuzullHanum, Shutterstock.com

Květinovou vodu si můžete vyrobit i doma, nejčastější surovinou je levanduleFoto: FuzullHanum, Shutterstock.com

Jak poznat kvalitu?

Čistě přírodní květinovou vodu poznáte podle toho, že v jejím složení na etiketě najdete jen rostlinu, z níž byla vyrobena. Pod pojmem květinová voda se ale prodávají i vůně, které nebyly vyrobené destilací, a v jejich složení pak najdete i přidané látky jako například alkohol, emulgátory, rozpouštědla, vonné látky a podobně. Ty můžete používat, ale výhradně jen jako vůni, nikdy ne do jídla!

V případě, že ji budete chtít užívat vnitřně, ať třeba léčebně, nebo do bábovky či drinku, vždy si vybírejte nejen čistě přírodní, ale i z co nejkvalitnějších surovin, tedy s certifikátem bio.

Domácí výroba květinové vody

Květinovou vodu si můžete vyrobit sami. Nejčastěji vyráběnou je růžová a levandulová. V případě té z růží budete potřebovat okvětní plátky růží (chemicky neošetřované) a kvalitní vodu – kojeneckou nebo filtrovanou. Poměr je 1 : 1, takže na 20 g květů připadne 20 g vody. S množstvím to nepřehánějte, je lepší si udělat várku jen na nejbližší spotřebu, aby se vám nezkazila.

Budete potřebovat hrnec s poklicí a teplu odolnou misku, která se vejde na jeho dno. Nachystejte si i zásobu ledu. Než začnete s výrobou, vydezinfikujte všechny povrchy, pomůcky i ruce.

Okvětní lístky důkladně omyjte v cedníku pod tekoucí vodou a vložte na dno hrnce. Zalijte vlažnou vodou a doprostřed vložte misku vysokou tak, aby nad vodou pár centimetrů vyčnívala. Mezi ní a stěnami hrnce by měl být volný prostor. Hrnec dejte na sporák a přiveďte na mírném ohni k varu a ten udržujte, aby voda lehce bublala a odpařovala se.

Jakmile se začne z vody kouřit, dejte na hrnec poklici, ale obráceně, aby po ní kondenzovaná voda stékala do misky na dně hrnce. Poklici z vnější strany ochlazujte miskou s ledem, aby květinová pára lépe kondenzovala. Až se voda odpaří a skape do misky, nechejte vše vychladnout, misku vyndejte a květinovou vodu slijte do skleněné lahvičky – nejlépe tak, aby se voda s okrajem sklenky nedotýkala. Délka vaření záleží na množství surovin, ale počítejte minimálně s hodinou

Foto: OlgaKot17, Shutterstock.com

Růžová voda je skvělá na pleť a také ji můžete přidat do sektu – budete překvapeni, jak skvělý nápoj tím vznikneFoto: OlgaKot17, Shutterstock.com

Využití květinové vody

Opravdu kvalitní květinové vody (říká se jim také hydroláty), které obsahují jen přírodní složky, můžete kromě vnějšího využití požívat i vnitřně. „Dejte 1 lžíci hydrolátu do litru vlažné vody. Rozdělte si to do tří dávek, které vypijte během dne. To dělejte po dobu nejméně 21 dní jako léčivou kúru. Vodu ale můžete použít i na klystýr, inhalaci, vaginální výplach, jako nosní sprej nebo oční kapky,“ uvádí Monika Poledníková.

Při bolesti v krku můžete inhalovat šalvějovou vodu, tymiánovou a eukalyptovou při rýmě. Jako oční kapky se hodí růžová voda.

Heřmánkovou vodu můžete nanést rozprašovačem na polštář, když vás bolí hlava. Dvě lžíce přidané do koupele podpoří relaxaci, kloktat ji můžete v případě problémů s dásněmi. Má antibakteriální účinky, užívat ji můžete pro podporu uzdravování při a po infekci.

Levandulovou vodou si provoňte peřiny při nespavosti a potřebě zklidnění. Uklidní i pokožku po holení a hodí se na obklad unavených očí. Její popíjení pomáhá při dlouhotrvajícím stresu.

Růžová voda hydratuje a čistí pleť, ale také zafixuje make-up po nalíčení. Její vůně nabíjí energií, a dokonce podporuje růst vlasů, stačí je vodou po každém umytí oplachovat. Její vnitřní užití pomáhá pro uklidnění a relaxaci. Pár kapek dejte do šumivého vína a získáte nápoj s exotickou chutí.

Jak jsme již řekli, v případě stoprocentně přírodních vod v kvalitě bio lze květinové vody využít při vaření, pečení a přípravě nápojů. „Pomocí jejich neopakovatelné vůně dodáte pokrmům a drinkům nádech svěžesti a léta. Můžete je použít i jako luxusní přísady do raw i pečených dezertů. Krásně je provoní a dodají jim své blahodárné účinky,“ říká tisková mluvčí Purity Vision Eliška Škvařilová.

Květinové vody jsou skvělé i v kosmetice, kde se pro všechny druhy pleti využívají převážně k hydrataci, zklidnění a tonizaci. Můžete je používat i jako velmi lehoučký parfém.

Květinové vody na trhu

Foto: Archiv firem

Zleva: Bio Růžová voda, 50 ml, vhodná na všechny druhy pleti, v e-shopu Purity Vision za 149 Kč. Levandulová květinová bio voda, 100 ml, zklidní, i po opalování, v e-shopu Levandule z Moravy za 149 Kč. Organická meduňková voda, 200 ml, vhodná pro suchou a citlivou pokožku, v e-shopu Inaessentials za 289 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám