Hlavní obsah

Petra Drvoštěpová: Pleť chceme vycvičit, aby makala zevnitř

Foto: Archiv Yage Organics

Foto: Archiv Yage Organics

Reklama

Když vám žádná kosmetika na trhu nevyhovuje, vyrobíte si svoji. Tak začínala Petra Drvoštěpová. Od domácí přírodní kosmetiky se dostala až k vlastní značce, která navíc uspěla i na světové soutěži. Co považuje v kosmetice za problematické a proč je péče o pleť úžasný rituál proti stresu?

Článek

Jaká je cesta od právničiny k výrobě úspěšných kosmetických produktů? Prozradila nám to Petra Drvoštěpová (46), která loni v únoru uvedla na trh značku Yage (čti jaché). Využívá sílu domácí přírody i sofistikovanost vědy. Kromě samotných účinků na pleť se zaměřuje na rituál, který je s péčí o sebe samu spojený. Jak se díky kosmetice zbavit vrásek i stresu?

Jak jste se od právničiny dostala k výrobě kosmetiky?

Začalo to osobními zkušenostmi a zdravotními problémy syna. Hledala jsem cestu, jak mu ulevit od problémů s ekzémem. To zahrnovalo nejen péči o pokožku, ale i komplexní přístupu k celému tělu, tudíž šlo i o výživu a potlačení stresu. Zajímala jsem se víc o to, co člověk jí a používá za kosmetické přípravky. Začala jsem být náročným klientem, co se čisté a netoxické péče týče.

Co konkrétně jste tedy dělala?

Sbírala jsem byliny a velmi primitivním způsobem je louhovala a vytvářela domácí přípravky. To mě po pár letech přestalo bavit, je to náročné. Řekla jsem si, že to asi musím vzít z gruntu a spojit se s někým, kdo tomu rozumí, je chemik. A tehdy jsem začala pracovat na kosmetické značce. Odstěhovala jsem se do Anglie, spojila se s naší technoložkou a začaly jsme vyvíjet přípravky. Nyní stěhujeme výrobu do Česka.

Foto: Archiv Yage Organics

Petra Drvoštěpová se od domácí přírodní kosmetiky dostala až k vlastní značce, která navíc uspěla i na světové soutěžiFoto: Archiv Yage Organics

Co jste tehdy považovala ve složení kosmetiky za problematické?

Spousta výrobců prodává velká balení produktu, ve kterých je ale malé procento aktivních účinných látek. Z velké části obsahuje výplňové složky, které nemají pro pleť žádný benefit, ale zároveň jí neškodí. Ty lze redukovat a snížit ve prospěch těch ingrediencí, které pokožce něco dávají. Navíc se v některých produktech objevuje i spousta toxických surovin. Nejvíc zprofanované jsou teď parabeny, ale těch látek je mnohem víc. Další problematickou skupinou jsou třeba vůně. Ty výrobce nemusí deklarovat a elegantně se schválí s názvem jako „parfém“. Mnohdy ale obsahují koktejl alergenů, karcinogenů a látek, které narušují endokrinní systém.

Co bychom si měli ještě pohlídat? 

Pak je to třeba Polyethylene Glycol (PEG), který je velice často znečištěn dalšími látkami, jako je ethylene oxide a 1,4-Dioxane poten (oba karcinogeny). I samotný PEG je toxický na poraněné pokožce. Další nebezpečnou látkou je oxybenzone, který se používá při UV ochranných krémech a je známý tím, že také narušuje endokrinní systém, nebo triclosan, který se používá u antibakteriálních mýdel, a spousty dalších.

To skoro zní, že nám kosmetika spíše uškodí než pomůže.

Každý produkt má svoje klinické studie a je otestovaný a schválený. V tom malém množství pleti bezesporu neškodí. Nikdo na světě ale nedělal žádný test, co se stane, když používáte dvacet přípravků denně po dobu dvaceti let a každý z nich má nějaký takový toxický prvek. Když nasčítáte všechny kosmetické produkty, tělo je zatížené. Spoustu toho dokáže odbourat, ale má svoje limity, hlavně s přibývajícím věkem. Kosmetika a ještě jídlo je věc, kterou člověk může svojí volbou ovlivnit. Životní prostředí, to, že dýcháme špatný vzduch nebo pijeme špatnou vodu, to se eliminuje těžko.

Nyní se výrobě kosmetiky věnujete na full-time a právničinu jste pověsila na hřebík?

Práva už nedělám přes deset let, od doby, kdy se narodily děti. Je to náročná profese a úplně se neslučuje s rodinným životem a výchovou dětí. Spousta lidí to zvládá, ale pro mě se hodnoty posunuly jinam a rodina má u mě prioritu. Z toho důvodu jsem z advokacie odešla.

Foto: Archiv Yage Organics

Produkty jsou číslované od nultého kroku do desátého, aby bylo jasné, jak máte u péče o pleť postupovatFoto: Archiv Yage Organics

Máte nějaké vzdělání v oblasti kosmetiky?

Chemické vzdělání nemám, ale zajímám se o holistický způsob žití. Studovala jsem ajurvédu, aromaterapii, co která bylinka umí. Byla jsem vedená k respektu k přírodě. Tyhle vědomosti jsem sbírala nikoliv s cílem využít je k výrobě kosmetiky, ale jen proto, že mě zajímaly. To jsou nitky, které se pak někde potkaly a vyústily ve vlastní značku.

Příroda je nesmírně silný element, ale tím vůbec nepodceňuji vědu a technologie. Právě snoubení technologie a přírody je důvod, proč třeba Yage může zaznamenávat úspěchy. Což se nám teď povedlo, vyhráli jsme první místo s naším pleťovým olejem Sleeping Beauty v soutěži The Beauty Shortlist Awards. Jsme první česká značka, které se to podařilo. Navíc dalších 6 produktů se v této prestižní soutěži umístilo v kategorii Editor's choice, což je skvělé a pro mě velká motivace jít dál. Jsem nadšená, že se Česká republika může dostat do světového povědomí, že i u nás se vyvíjí kvalitní přírodní kosmetika.

Do soutěže se mohla přihlásit jakákoliv světová značka?

Ano, mají několik kategorií a mohou se přihlásit všechny značky světa. Od října do března testují nezávislí soudci dané zaslané přírodní produkty, neprobíhá žádná komunikace. Po půl roce vyhlásí resumé.

Co je člověk schopný si vyrobit doma sám i bez nějakého většího vzdělání?

Na začátku jsem sbírala byliny a pak je louhovala v oleji na slunci, což je ten nejprimitivnější způsob, jak získat aktivní látku z rostlin. Existují ale biotechnologické procesy, které jsou mnohem sofistikovanější a díky tomu získáte z rostlin mnohem víc. A to je úskalí domácí kosmetiky, ingredience neseženete v nějakých hobby sítích. Jen ve světových laboratořích, kde se kupují ve velkém a jsou drahé. Nějakou měsíčkovou mast si samozřejmě vyrobit můžete, ale nebude nikdy tak silná.

Foto: Archiv Yage Organics

Celoživotní vášeň pro bylinky a aromaterapii zužitkovala Petra Drvoštěpová při výrobě kosmetikyFoto: Archiv Yage Organics

Jaký je váš beauty rituál?

Yage má 10 kroků rozdělených do třech fází: očistné, aktivní a ochranné. Jde o celkový rituál, což znamená nejen péči o pleť, ale i relax, aromaterapie, spojení sama se sebou. Klíčové je to, jak aplikujeme daný produkt: naneseme ho na dlaně, zavřeme oči, dlaně přiložíme na obličej a zhluboka dýcháme, třeba třikrát, pětkrát. Tím načerpáme benefity aromaterapie, zklidníme se a pak můžeme aplikovat do pleti.

A jak probíhá váš osobní?

Já osobně miluji vodu a preferuji, a více si užívám, ten večerní rituál. Při sprše či koupeli si představuji, že ze mě odplouvá jak fyzická tak i psychická nečistota. Právě ve sprše aplikuji dvojfázové čištění pleti, nepoužívám ani žádný odličovací tampon, snažím se používat minimum věcí. Prsty jemně masíruji pleť a pod proudem vody smyji. Pak si užiji tonizaci, hydrataci a pomocí guasha kamenu vmasíruji pleťový olej, můj oblíbený Sleeping Beauty s vanilkou. Zahalí mě omamné vůně, která mě připraví na kvalitní spánek.

Nebojíte se, že na některé ženy bude těch 10 kroků moc?

Myslím si, že ne, ty kroky používáme v podstatě všichni. Skoro všichni používáme odličovače, tonery, peelingy, masky, séra, pleťové oleje. Mezi ty tradiční kroky jsme ale zařadily ještě jeden – esenci. Pochází z korejské péče, která u nás není moc známá. Jedná se o řidší sérum a slouží k vysoké hydrataci a proniká hluboko do pleti. Snažíme se klienty naučit, jak jdou kroky po sobě a k tomu máme přidaný rituál. Nicméně neznamená to, že potřebujeme každý den všech deset kroků nebo že si žena musí koupit vše od nás.

Všimla jsem si, že ve vaší péči úplně chybí klasický krém, na který jsme všechny zvyklé.

Ano. V tom nás inspirovala také korejská péče. Takhle máme větší prostor dostat do produktů víc aktivních látek, které přímo cílí na hydrataci, výživu a emoliaci, což je zachování bariéry pleti a uzamknutí všeho, co v ní je. Také se díky tomu můžeme vyhnout silné konzervaci. Jednoduše, díky tomuto rozdělení do tří kroků se vyhneme ingrediencím, které tam nechceme mít. Výhodou je také, že produkty se na sebe vrství a mají menší molekuly, které mohou proniknout hlouběji do pleti.

Foto: Archiv Yage Organics

Značka nabízí zatím produkty k péči o pleť, dekorativní kosmetika je ale v dohleduFoto: Archiv Yage Organics

Proč zrovna inspirace u Korejek?

V současné době je korejská péče často citovaná a opěvovaná. Právě ten jejich systém deseti kroků je to, proč je pleť správně vyčištěná a hydratovaná.

Účinky kosmetiky podporujete léčivými kameny. Proč?

Kameny používáme kvůli energii a látkám, kterou pleti předávají. A to buď ve formě prášku, nebo je vkládáme do obalů nebo se v nich macerují oleje. Možná by si lidi před padesáti lety klepali na hlavu, ale poslední dobou jsme už ochotni akceptovat různé teorie. Ke kosmetice přistupujeme z různých úhlů pohledu a chceme dodat zákazníkům produkt, který je funkční po všech stránkách. Jak po té anti-agingové, tak i po energetické a meditační.

Který kámen je pro pleť nejlepší?

Nějaký drahý kámen máme skoro v každém produktu, ať jsou to hydrolyzované perly, malachit, koloidní stříbro, platina, zlato, minerální prvky jako zinek, magnézium, křemík a selen. Malachit má například velký obsah mědi a ta je velice silným antioxidantem pro pleť. Perly mají veliké množství aminokyselin, křemík je zase stavební materiál, který pokožka potřebuje na tvorbu vlastního kolagenu. Pleť se snažíme „nakrmit“ vším, co potřebuje, aby byla silná, zdravá, ale aby také sama pracovala a produkovala kolagen. Je to jako s tréninkem v posilovně: chceme ji vycvičit, aby fungovala zevnitř.

Příběh další české značky kosmetiky: Rozhovor s Karlem Němečkem, zakladatelem Manufaktury

Reklama

Načítám