Hlavní obsah

Relaxujte v tuzemských lázních: Čím jsou zajímavé a co léčí?

Foto: Andrea Seemann, Shutterstock.com

Foto: Andrea Seemann, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si na podzim užít příjemnou dovolenou, podpořit tuzemský cestovní ruch a udělat něco pro své zdraví? Zamiřte do některých slavných českých lázní. Mimo hlavní sezonu si zde spolehlivě odpočinete a ulevíte si od zdravotních problémů.

Článek

Lázně mají co nabídnout turisticky i kulturně, myslí tu však především na vaše zdraví. Ulevíte přetíženým zádům i bolavým kloubům, naučí vás, jak vyzrát na zkrácené svaly, brnění rukou nebo úporné bolesti hlavy. Svědčí i krevnímu tlaku, trávení, a dokonce platí i na neplodnost.

Františkovy Lázně: Na neplodnost i na srdce 

Na ženské potíže platí západočeské Františkovy Lázně. Ale nejen na ně. Vyrazit sem můžete i s nemocemi pohybového aparátu, se srdcem, trávicím ústrojím nebo s cukrovkou. Hned dvacítka zdejších minerálních pramenů obsahuje rozpuštěný oxid uhličitý, který se využívá k pitným kúrám, koupelím, inhalacím i střevním výplachům. Používají zde také sirnoželezitou slatinu a léčivé plyny. Dlouhou tradici má léčba ženských onemocnění, úspěšně se zde bojuje proti neplodnosti, míří sem pacientky po gynekologických operacích či s chronickými záněty. Pobyt zde se vyplatí před pokusem o umělé oplodnění, ale i na následnou péči po nádorech dělohy, prsu nebo děložního čípku.

Foto: Andrea Seemann, Shutterstock.com

Do Františkových Lázní se jezdil léčit Goethe, Beethoven i Božena NěmcováFoto: Andrea Seemann, Shutterstock.com

Třeboň: Když bolí záda 

Do jihočeské Třeboně se jezdí zejména za léčivou slatinou, která pomáhá především na pohybový aparát: na revma, onemocnění kloubů, artritidu, osteoporózu, bolavou páteř i poúrazové stavy. První lázeňský dům tu byl otevřen již v roce 1883 a ve slatině se tu můžete koupat nebo si ji dopřát jako zábal. Příjemně prohřívá tkáně, prokrvuje, uvolňuje a regeneruje. Léčí a také pomáhá zvyšovat obranyschopnost. Se slatinou se tu kombinují i další procedury: perličkové a uhličité koupele, masáže, elektroléčba nebo inhalace kyslíku, která zpomaluje stárnutí.

Foto: VasekM, Shutterstock.com

Slatina je bohatá na železo a síru, po využití v lázních se vrací zpět do přírodyFoto: VasekM, Shutterstock.com

Teplice: Vodou proti bolesti 

Severočeské Teplice jsou vyhlášené jako lázně zaměřené na pohybový aparát. Rozhodně zde nepotkáte jen seniory, potřebnou vzpruhu tu hledají i přetížení sportovci, ztuhlí řidiči či zaměstnanci z kanceláří. Mají šanci najít úlevu pro bolestivé svaly, šlachy a ploténky, při degenerativních a zánětlivých nemocech pohybového ústrojí (revmatická artritida, Bechtěrevova nemoc, artróza) i při osteoporóze. Léčí se zde také stavy po mozkových příhodách a po trombózách.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

V Teplicích se léčí termální vodou bohatou na sodík, hořčík a radonFoto: kaprik, Shutterstock.com

Lázně Bělohrad: Odpočinek po operaci 

Čeká-li vás operace páteře, zákrok v oblasti pánve nebo kloubní náhrada, máte zpravidla nárok na lázně hrazené pojišťovnou. V takovém případě zřejmě nebudou na seznamu doporučených chybět východočeské Lázně Bělohrad. Zaměřují se na pohybový aparát a na pooperační stavy. Můžete sem samozřejmě vyrazit i jako samoplátci a užít si koupele, masáže, slatinné procedury, termoterapii nebo léčbu biolampou.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

Milovníci sladkého si užijí i výlety po okolí, nedaleko jsou Hořice a oblíbené trubičky nebo Miletín, kde se zrodily perníkem vonící miletínské modlitbičky Foto: Pyty, Shutterstock.com

Priessnitzovy lázně Jeseník: Proti stresu 

Některé lázně lákají na městskou promenádu, zato lázně Jeseník v samém srdci hor zvou spíše na panenskou přírodu – právě zde nabízejí benefit v podobě vůbec nejčistšího vzduchu v Česku. Základem zdejší terapie je především voda a vodoléčba, kterou si můžete dopřát i v rozsáhlém lázeňském parku, kde jsou volně přístupné speciální bazénky, střiky a chodníčky. Pomohou vám ulevit od bolesti, načerpat energii i bojovat s civilizačními chorobami. Zamiřte sem nejen kvůli bolestivým onemocněním, ale i když na vás doléhá dlouhodobý stres, časté bolesti hlavy nebo oslabená imunita.

Foto: Patrik Slezak, Shutterstock.com

Za pomoci obyčejné vody tu Vinzenz Priessnitz začal léčit již v roce 1822, jeho koupele a obklady jsou populární dodnesFoto: Patrik Slezak, Shutterstock.com

Karlova Studánka: Posilte se proti virům 

Zvýšit odolnost proti různým virovým a respiračním chorobám vám pomohou horské lázně Karlova Studánka na úpatí Pradědu (1 491 m). Zamířit sem můžete za odpočinkem i aktivní turistikou, zejména ale kvůli zdravému nadechnutí. Zdejší ovzduší je srovnatelné s alpským, i proto se zde léčí astmatici a alergici, ostravští horníci nebo čínské děti z měst postižených smogem. Vyladit tu ale můžete i kožní ekzémy či pocuchané nervy.

Foto: Pyty, Shutterstock.com

V lázních se postarají o vaše tělo, zdejší příroda pomůže vyčistit vaši unavenou myslFoto: Pyty, Shutterstock.com

Koupit můžete výhodné lázeňské balíčky, pobyt vám ale může zaplatit i vaše pojišťovna.

Reklama

Načítám