Hlavní obsah

Chcete být originální? Tahle jména svým dětem nedávejte

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Mít dítě je zásadní životní rozhodnutí. A když ho učiníte, nemáte ani zdaleka vyhráno. Záhy vás čeká další: musíte se s partnerem dohodnout například na tom, jak se bude potomek jmenovat. Poradíme vám, jak to udělat svědomitě a zábavně.

Článek

Vybírat jméno pro potomka bývá občas zapeklitý oříšek. Když na to půjdete metodou postupného vyřazování, neunáhlíte se. Velkými průkopníky tohoto způsobu je u nás partnerský pár vystupující pod pseudonymy Erik Meldik a Mama Domisha. Na sociálních sítích udělali z výběru jmen pro své děti reality show na pokračování, kterou sledovaly tisíce lidí. Jejich způsob by mohl inspirovat i vás. Jak na to, abyste se vyhnuli hádkám a váš potomek si nemusel v budoucnu měnit jméno?

1. krok: hledejte

Začněte tím, že si s partnerem vyhradíte určitý čas, kdy budete každý pátrat samostatně. Pokud nikam nespěcháte, můžete si na to vzít klidně čtrnáct dní i déle. Pomůže vám internet, speciální publikace i obyčejný kalendář. Výsledkem samostatné detektivní činnosti bude soupis jmen, která vás něčím zaujala a připadají vám zajímavá. Seznamy obou budoucích rodičů by měly být stejně dlouhé, možností může být třeba dvacet (i méně). Jestliže nevíte pohlaví a nechcete si ho nechat říct, udělejte to zvlášť pro chlapečka i pro holčičku.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Sepište si nejdřív každý sám jména, která by pro vás připadala v úvahuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. krok: třídění

Poté si spolu sedněte a postupně se seznamy probírejte. Pokud narazíte na jména, která figurují v obou výběrech, automaticky postupují do dalšího kola. Výsledkem možná trochu bouřlivé debaty by mělo být například deset přijatelných možností, na nichž jste se shodli, a ani jednomu z vás by nevadilo, kdyby se tak dítě jmenovalo. Oba budete určitě preferovat své favority, ale názory se časem mění. Uvidíte, co s vámi udělá, když je budete mít pořád na očích.

3. krok: vyřazování

Všechna jména vypište na samostatné kartičky a vystavte tam, kde na ně stále uvidíte. Můžete je například připevnit pomocí magnetů na dveře ledničky. Dále je důležité stanovit si časový interval, v kterém budete jména postupně vyřazovat. Opět záleží i na tom, kolik času zbývá do porodu. Můžete odebírat jednou nebo dvakrát týdně, je to čistě na vás. Výsledkem debaty před každým vyřazením by měla být shoda.

Seznam by neměl narůstat, ale krátit se. Další možnosti tedy už na lednici nepřidávejte. Výjimkou je situace, kdy narazíte na jméno, o kterém si oba řeknete, že je to pravé. V tom případě máte jasno a nemá smysl dál pokračovat ve výběru.

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Vybírat jméno pro dítě může být někdy opravdu obtížnéFoto: ArtFamily, Shutterstock.com

4. krok: máte vítěze

Seznam se bude postupně krátit a na konci by mělo zbýt jméno, které dítě opravdu dostane. Tím, že se budete na kartičky pravidelně dívat a stále si je v duchu nebo i nahlas číst, postupně zjistíte, která možnost vám přirostla k srdci nejvíce. A je hotovo.

Dejte mu dvě

Při výběru zvažujte, jakými způsoby bude možné vašeho potomka oslovovat. Chcete-li skutečně něco neobvyklého, zamyslete se, jestli byste vy sami chtěli, aby vás tak volala učitelka k tabuli. Inspirací vám mohou být i literární či filmové postavy. A pokud se s partnerem opravdu neshodnete a každý z vás má jiného favorita, můžete to vyřešit dvěma jmény. Český právní řád to umožňuje.

Nejoblíbenější jména v Česku

Chcete být originální? Poradíme vám, co do seznamu určitě nezahrnovat. Český statistický úřad sestavuje každý rok žebříček nejčastějších jmen, která děti dostávají v lednu. Loni byla nejoblíbenější Eliška, Anna a Sofie, z mužských Jakub, Jan a Adam. O mnoho za nimi nezaostávají ani Tereza, Karolína či Tomáš. A jak naopak rodiče popustili uzdu fantazii? Například prostřednictvím Albína, Gastona, Mikeše, Kaita, Ragnara, Andělíny, Caitlín, Lujzy, Sibyly nebo Lily Hope.

Jak jste vybírali nebo se chystáte vybírat jméno pro miminko vy? Řiďte se hvězdami: jaká  jména se hodí pro jednotlivá znamení horoskopu?

Reklama

Související témata:

Načítám