Hlavní obsah

Suchá, nebo dehydratovaná pleť? Nepopleťte to! Pečujte o pokožku správně, ať je opravdu šťavnatá

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč je nutné znát rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí? Abyste věděli, jak dát kůži do pořádku, když je žíznivá. Líčení totiž vypadá dobře jen a pouze na pěkně hydratované pleti.

Článek

Současným trendem je především zdravá pleť, která je lesklá, šťavnatá a plná života. Zlatým pravidlem, jak toho docílit, je hydratace. Častým mýtem je, že pravidelnou hydrataci potřebuje jen suchá kůže, ale to je omyl. Jak každému typu pokožky dodat co nejvíc dlouhotrvající hydratace?

Suchá, nebo dehydratovaná pleť

Suchá pokožka je označení typu pleti, stejně jako smíšená, problematická nebo třeba mastná. Je náchylnější na podráždění a ztrátu hydratace, protože má oslabenou kožní bariéru, kterou je důležité posilovat. Má sklony k citlivosti a může místy šupinatět. Je potřeba volit jemnější odličovací přípravky (balzámy, mléka), nedřít ji hrubými peelingy, nedráždit kosmetikou s alkoholem – a samozřejmě dostatečně hydratovat.

Dehydratovaná pokožka je momentální stav, který může postihnout každou, tedy třeba i mastnou pleť. Kůže pne, objevují se na ní suchá místa a paradoxně se může někde i víc mastit – hlavně okolo nosu nebo na čele.

Jak hydratovat každý typ pleti

Jak si pomoci? Vždy je zásadní používat produkty určené pro svůj typ pleti! Je-li například mastná či problematická pokožka právě dehydratovaná (a tudíž začne některými znaky připomínat suchou kůži), byla by velká chyba na ni začít aplikovat přípravky určené pro suchou pokožku. Je třeba ji hydratovat! Jak na to a co zařadit do své rutiny?

  • Tonikum: Nevynechávejte tonikum. Je to poslední krok v odličování a je to taková tečka za čistou pletí. „Dodává pleti hydrataci a připravuje ji na aplikaci dalších přípravků. Hydratace je alfa a omega,“ říká Lenka Průšová z kosmetické firmy CB21 Pharma. Pořiďte si tonikum vhodné na váš typ pleti.
  • Sérum: Hledejte séra či boostery s obsahem kyseliny hyaluronové a dalšími látkami, které vaše pleť právě potřebuje. Chcete-li omlazení, sáhněte po peptidech. Toužíte po rozjasnění a sjednocení? Hledejte ve složení vitamin C.
  • Esence: V našich končinách nejsou tolik známé, ale jsou součástí korejské péče o pleť. Je to krok mezi tonikem a sérem. Většinou jde o vodnatější produkty, které se okamžitě vsáknou a podporují kýženou hydrataci.
  • Krémy: Abyste hydrataci a regeneraci podpořili co nejvíc, pořiďte si k dennímu i noční krém, který bývá zpravidla hutnější.
  • Masky: Jednou za týden vyměňte svoji rutinu za pleťovou masku. Je jen na vás, zda zvolíte krémovou, gelovou, nebo plátýnkovou... Po uplynutí doby působení můžete přebytky masky zapracovat do pleti a jít spát – v tomto případě další péči v podobě krému už nepotřebujete.
  • Oleje: Prospěšné jsou, zvláště u suché pleti, i přírodní oleje. Patří až na závěr rutiny: olej si naneste do dlaní a vtlačte do pokožky. Díky tomu uzamkne všechny účinné hydratační látky v kůži.

Jak nalíčit dehydratovanou pleť

Hydratovaná pokožka rovná se krásná pokožka. A jen taková může být tím nejlepším podkladem pro líčení. „Zkratky nejsou. Líčení nikdy nebude vypadat dobře na dehydratované pokožce,“ říká make-up artistka Linda Chudomelová.

Co ale dělat, když potřebujete vypadat dobře hned, i když máte právě větší příznaky dehydratace? „Obličej přestříkejte tonikem a použijte exfoliační ubrousky, které odstraní ty nejhorší šupinky. Pokračujte s krémem, jenž se rychle vstřebá, aby na něj make-up dobře přilnul,“ radí odbornice. Dobře mohou fungovat i tónovací a BB krémy, které pokožku zároveň hydratují a nezvýrazní suchá místa, naopak je vylepší. Základem je ale důkladná skincare, již jsme už výše probrali.

  • Je to krizovka? „Pokud je opravdu nouze a potřebujete hezký full face make-up, naneste podkladovou bázi se silikony. Pleť vyhladí a make-up se na ní hezky chytí,“ radí make-up artistka. Nebojte se pak přidat na lesku pomocí rozjasňovačů, díky tomu pokožka nebude vypadat mdle.
Související témata:
Péče o suchou pleť

Načítám