Hlavní obsah

Sprcha ráno, nebo večer? Večerní vás prohřeje a naladí na spánek, ranní prokrví a povzbudí pleť!

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka, zda si sprchu dopřát ráno, nebo večer, se může zdát malicherná. Ale věřte, že i takový detail, jakou dobu pro svou očistu zvolíte, může mít na váš život zcela zásadní vliv.

Článek

Pro mnoho lidí je ranní sprcha nedílnou součástí každodenní rutiny, bez které si své probouzení a nastartování do nového dne nedokážou představit. Nic proti tomu, bezesporu má své výhody (zejména pokud závěr sprchování patří otužování) – rozproudí vás a odcházíte z domu čistí a voňaví… Ale argumenty pro večerní sprchování jsou víc než zajímavé.

Jak lépe a rychleji usnout?

Důkazy o tom, že teplá sprcha, kterou si dáte zhruba hodinu až dvě před spaním, může mít velmi dobrý vliv na usínání, se v odborném tisku hromadí už delší dobu. I z jednoho nedávného průzkumu japonských vědců vyplývá, že je to opravdu tak: podle něj je k navození spánku nejúčinnější delší teplá koupel, respektive důkladné prohřátí těla. Odborníci to vysvětlují tím, že naše tělo má před spaním tendenci se ochlazovat.

A když si dáte zhruba pěti- až desetiminutovou teplou sprchu (či koupel), chvíli po ní se zahřáté tělo začne ochlazovat a tím dostane signál, že je připravené ke spánku. „Je to skvělý způsob, jak ho trochu oklamat a přesvědčit, aby dobře usnulo,“ vysvětluje Christopher Winter z kliniky neurologie a spánkové medicíny v Charlottesvillu ve Virginii.

Očistný rituál navodí spánek

Další pádný argument, proč očistu zvolit večer, je i názor, že pravidelná večerní sprcha (ideálně ve stejnou hodinu) naučí mozek oddělovat den od noci. Může se stát jasným signálem, že je čas přestat myslet na všechny starosti všedního dne, soustředit se jen na sebe a celkově se uklidnit a připravit na spánek.

„Večerní sprcha by se měla proměnit v moment, kdy začíná část dne, v níž vás už nic neruší, žádný telefon, starosti či práce, a vy si užíváte jen luxus čerstvé, teplé vody tekoucí po vašem těle. Lepší a dostupnější terapii na odplavení stresu neznám,“ vysvětlila pro britský magazín Independent specialistka na zdravý spánek Nancy Rothstein.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Máte problémy s usínáním? Zkuste se před spaním pořádně prohřát v teplé sprše. Prospěje tělu i dušiFoto: Pheelings media, Shutterstock.com

Zbaví alergenů a infekcí

Stále nejste přesvědčení, že má večerní sprchování řadu výhod? Tak ještě jeden pádný argument. Jak napsal portál Bestlife, podle Americké akademie pro alergii, astma a imunologii se opláchnutím prachu a pylů, které se během dne nahromadily na pokožce a vlasech, vyhnete tomu, abyste si s sebou do postele přinesli alergeny a celou noc je na sebe nechali působit.

A samozřejmě také bakterie a viry, což je právě teď, kdy se rozjíždí sezonní nachlazení i znovu chřipka a covid, více než aktuální. Nemluvě o tom, že důkladná očista tváře je nezbytná i pro zachovaní zdravé a kvalitní pleti.

I ranní sprcha má své zastánce

Jste zvyklí na rychlou ranní sprchu vlažnou či studenou vodou? Určitě se jí nemusíte vzdávat. I ona má mnoho benefitů. „Pravidelná ranní masáž chladnější sprchou výrazně pomáhá pleti obličeje, aby se dobře okysličila a prokrvila,“ prozradila pro Independent odbornice na péči o pleť Yen Reis.

Díky tomu se pak pokožka stává odolnější i proti působení volných radikálů, slunečního záření a nečistot z ovzduší. „Ranní sprcha navíc pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, které se uvolnily během spánku, a stimuluje tvorbu nových. To je důležité zejména pro smíšenou, mastnou nebo aknózní pleť,“ upozorňuje odbornice.

Načítám