Hlavní obsah

Mýdlo pro citlivou kůži: Proč by nemělo pěnit ani vonět?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Máte pokožku citlivou, suchou nebo problematickou? Pak byste si měli dát pozor i na to, čím se myjete. Ideální je totiž takové mýdlo, které nenarušuje mikrobiom kůže, ale ani přírodu. Už jste slyšeli o syndetech?

Článek

I taková běžná věc, jako je mytí rukou nebo těla, může být pořádná věda. Neustálé mytí oslabuje ochranné vrstvy kůže a ta pak může být suchá, praskat, svědit a stát se citlivou. Proto se vyplatí více se starat o to, jaké mýdlo používáte. Je lepší klasické tekuté, nebo tuhé? A jak by mělo pěnit?

Mikrobiom, ochránce kůže

Na povrchu kůže je ochranný plášť nazývaný také kožní mikrobiom. Jde ve zkratce o hodné bakterie, které udržují kůži zdravou, přirozeně hydratovanou, a také odráží pokusy bakterií, patogenů, alergenů a infekcí o proniknutí do kůže. Častým mytím a výběrem nevhodných přípravků si ji ale můžete narušovat. Abychom běžným mýdlům nekřivdili, pro normální kůži bývají neškodná, hovoříme o pleti citlivé a podrážděné.

Kyselé vs. zásadité

Ochranný plášť kůže má kyselé pH okolo 5–5,8 a pro zdravé fungování pokožky je třeba to tak i udržovat. Jenže obyčejná mýdla mají pH 8–9, jsou hodně zásaditá. V kombinaci s vodou, která má také zásadité pH, může pak mýdlo narušovat přirozený ochranný film. U dospělých a zdravých lidí trvá jeho obnova 2 až 3 hodiny, u malých dětí a při kožních problémech o mnoho déle.

„Tukové látky, například cholesterol nebo ceramidy, zajišťují správnou funkci kůže. V případě citlivé, suché, dehydratované či atopické pokožky je potřeba si uvědomit, že obsahuje menší množství tukových látek v povrchových vrstvách. Při častém používání běžného mýdla dochází k jejich dalšímu snižování, kůže je více odmašťována a daleko častěji může dojít k jejímu podráždění, k zarudnutí nebo svědění,“ varuje dermatoložka Hana Kafková z Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze.

Bez pěny a bez vůně? Bereme! 

Věnujte čas čtení složení a vybírejte mýdla s nízkým pH. Nazývají se syndety a mají pH okolo 5. Poznáte je vcelku snadně, protože nepění a nemají žádnou vůni. To proto, že neobsahují parfemace, parabeny, ani tenzidy s názvy SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate).

Mezi šetrnější tenzidy pak patří ty na bázi přírodních látek, například Sodium Coco Sulfate, Lauryl Glucoside nebo Capryl Glucoside. „Variantou je zvolit mýdla dětská, která mají významně sníženou zásaditost a méně poškozují pokožku,“ doporučuje dermatoložka.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nad výběrem mýdla se vyplatí pečlivě přemýšlet, pokožka se vám odměníFoto: New Africa, Shutterstock.com

Mýdla vs. ekologie

Pokud řešíte ekologii, také potřebujete šetrnější mýdla. Tenzidy, které pění, nejsou dobré ani z hlediska odpadních vod. Navíc to, že mýdlo nepění, nebo pění jen trochu, neznamená, že nefunguje.

Celkově bývají tuhá mýdla ekologičtější než tekutá díky přírodním složkám a absenci těch, které by mohly dělat na citlivé pokožce neplechu. Také lze sehnat bez obalu, tudíž se nemusíte trápit zbytečným odpadem, nicméně vždy si nejdříve prostudujte složení.

Tipy na šetrné mytí

Foto: Archiv firem

Zleva: Mýdlo syndet bez alkalických složek s pH 5,5 na tělo i obličej, sebamed, 79 Kč (100 g); Mycí emulze na ruce s pH 5 bez alkalických složek, Eucerin, 199 Kč (250 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mýdlo bez alkalických složek na tělo i obličej, Numis Med, 110 Kč (100 g), prodává Liftea; Tuhé mýdlo syndet s neutrálním pH a bez parfemace Eubos, 114 Kč (125 g), prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Tuhé mýdlo s růžovým olejem a bambuckým máslem, La Saponaria, 84 Kč (100 g), prodává Econea; Přírodní mýdlo na holení pomeranč a levandule Friendly Soap, 109 Kč (95 g), prodává ZemitoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mýdlo na ruce i tělo s levandulí Sleepy, Lush, 185 Kč (100 g); Tuhé mýdlo bez parfemace a pro citlivou pokožku Urtekram, 69 Kč (100 g), prodává BioooFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám