Hlavní obsah

Kančí s povidlovou omáčkou a máslovými nočky

Hodnocení:
(7)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 den 40 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Sára se sice odstěhovala za prací a studiem do Kanady, ale domovinu si se svým přítelem za mořem připomínají alespoň českou kuchyní. A za čím se domů vrací nejraději? Pojďte se podívat!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg kančí kýty
  • 8 kuliček jalovce
  • 1 lžíce rozinek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 750 ml červeného vína
  • tymián
  • 4 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 petržele
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
  • 3 mrkve
  • 3 cibule
  • 50 g másla
  • 120 g špeku
  • zeleninový vývar
  • 5 lžic povidel
  • citronová šťáva
  • petrželka
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 bílého mletého pepře
Na noky
  • 5 brambor
  • 1 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • sůl
  • 50 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Den předem maso nakrájejte na kousky a spolu s jalovcem, rozinkami (dodají jídlu specifickou nasládlost, ale můžete vynechat), solí a pepřem naložte do oleje.

Krok 2: Druhý den prošpikujte kousky špeku a na zbytku spolu s olejem z nakládání maso ze všech stran opečte.

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Jednu mrkev, jeden řapík celeru a jednu petržel si nechte stranou na ozdobu a zbytek zeleniny včetně cibule nakrájejte na větší kusy.

Krok 4: Vše spolu s plátky česneku opečte na másle v druhém, větším, kastrolu dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Přidejte maso, hrst posekané petržele, skořici, pepř, bobkové listy a tymián a zalijte půl litrem vína. Pokud by maso stále nebylo ponořené, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Osolte a povařte do změknutí – čas záleží na kvalitě masa, ale počítejte s minimálně hodinou a půl. Průběžně kontrolujte, jestli se nevypařilo moc tekutiny, a případně přidejte vývar, vodu nebo víno.

Krok 7: Mezitím si připravte nočky: brambory uvařte, nechte trochu vychladnout, osolte a vidličkou promačkejte s vajíčkem. Rukama pak zapracujte tolik mouky, až těsto přestane lepit – mělo by stačit asi 1,5 hrnku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny odpočinout.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 8: Pak jej na pomoučněné ploše rozválejte na válečky, ty nakrájejte na nočky a vařte je v osolené vařící vodě, jen než vyplavou na povrch.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 9: Scezené noky házejte rovnou do rozpáleného másla, ve kterém je všech stran dozlatova opečte.

Krok 10: Odloženou mrkev, celer a petržel nakrájejte na nudličky, opečte na trošce másla a pokapejte citronem, aby neztratila barvu.

Krok 11: Změklé maso vyndejte z omáčky, bobkové listy vyhoďte, do omáčky přidejte asi 3 lžíce povidel, a tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou omáčku. Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, povidla nebo sůl.

Krok 12: Do hrnce vraťte maso, nechte prohřát a servírujte s noky a na másle opečenou zeleninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC