Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kančí se šípkovou je česká klasika, ale zkuste jednou i povidlovou omáčku. Je také výborná a ke kančímu či vepřovému masu se skvěle hodí. Podívejte se na fotonávod krok za krokem.

30 min.
Příprava
2 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso s omáčkou
  • 1 kg kančí kýty
  • 8 kuliček jalovce
  • 1 lžíce rozinek
  • 750 ml červeného vína
    12
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 4 listy bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks kořenové petržele
  • 3 řapíky řapíkatého celeru
    9
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks cibule
  • 50 g másla
    7
  • 120 g anglické slaniny
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce povidel
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na noky
  • 5 ks brambor
  • 1 ks vejce
    3
  • 2 hrnky hladké mouky
    1
  • 50 g másla
    7
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Den předem maso nakrájejte na velké kusy, přidejte jalovec, rozinky (dodají jídlu specifickou nasládlost, ale můžete je vynechat), sůl a pepř a v misce zalijte olejem tak, aby bylo po promíchání maso celé pokryté marinádou. Uložte do chladničky.

02.

Druhý den nakrájejte slaninu na kostičky a kusy masa jimi prošpikujte (lze užít i špek). Zbytek oleje z marinády nalijte do pánve, osmažte na něm zbytek slaniny a maso na něm opečte ze všech stran. Jak špikovat maso?

Foto: Jakub Jurdič

Větší kostky masa prošpikujte kostkami slaninyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zbytek slaniny osmažte na zbytku oleje z marinádyFoto: Jakub Jurdič

03.

Jednu mrkev, jeden řapík celeru a jednu petržel si nechte stranou na ozdobu a zbytek zeleniny včetně cibule nakrájejte na větší kusy a vše spolu s plátky česneku opečte na másle v druhém, větším, kastrolu dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Ve větším hrnci osmažte na másle zeleninu nakrájenou na velké kusyFoto: Jakub Jurdič

04.

K zelenině přidejte osmažené maso a slaninu, hrst posekané petržele, skořici, pepř, bobkový list a tymián a zalijte půllitrem vína. Kdyby maso nebylo ponořené, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Foto: Jakub Jurdič

K osmažené zelenině přidejte osmažené kusy masa se slaninouFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Maso a zeleninu zalijte vínem, případně i vývarem či vodouFoto: Jakub Jurdič

05.

Maso v hrnci osolte a povařte do změknutí – doba záleží na kvalitě masa, ale počítejte minimálně s hodinou a půl. Průběžně kontrolujte, jestli se nevypařilo moc tekutiny, a případně přilijte vývar, vodu nebo víno.

06.

Zatímco se maso dusí, připravte nočky: Brambory uvařte, nechte trochu vychladnout, osolte a vidličkou promačkejte s vajíčkem. Rukama pak zapracujte tolik mouky, až těsto přestane lepit – mělo by stačit asi 1,5 hrnku. Těsto přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny odpočinout.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto na noky si musí pořádně odpočinout, tak mu dejte časFoto: Jakub Jurdič

07.

Odpočinuté těsto na pomoučněné ploše rozválejte na válečky, ty nakrájejte na nočky a dávejte je do osolené vařící vody. Opatrně je vařečkou odloupněte ode dna, a když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyndejte je z vody a rovnou je házejte do rozpáleného másla a ze všech stran je opečte dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Nočky jednoduše odkrajujte z tenkých válečků těstaFoto: Jakub Jurdič

08.

Připravte si zeleninu na ozdobu (tento krok můžete vynechat): Odloženou mrkev, celer a petržel nakrájejte na nudličky, opečte na trošce másla a pokapejte citronem, aby zelenina neztratila barvu.

09.

Když je maso měkké, je čas dodělat omáčku. Maso vyndejte z omáčky, bobkové listy vyhoďte, do omáčky přidejte asi 3 lžíce povidel a tyčovým mixérem vše rozmixujte na hustou omáčku. Podle chuti můžete přidat citronovou šťávu, povidla nebo sůl.

10.

Do hrnce vraťte maso, nechte prohřát a servírujte s noky a s na másle opečenou zeleninou.

Související témata:

Načítám