Hlavní obsah
3,8
(77)
Foto: Erika Pilátová, Proženy.cz

Foto: Erika Pilátová, Proženy.cz

Placičky si můžete připravit jako křupavou svačinu i jako přílohu k masu. Nebo naopak. Přidejte k nim bramborovou kaši a zeleninový salát a máte skvělý hlavní chod!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g brambor
  • 100 g čedaru
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks červené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 hrnek strouhanky
  • 100 ml oleje
Článek

Postup

01.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a v osolené vodě je uvařte doměkka. Pak je slijte. 

02.

Cibuli překrojte na poloviny a pak nakrájejte na plátky. V pánvi na másle opečte dosklovata. Poté ji zasypte cukrem, promíchejte a nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec vmíchejte lístky tymiánu.

03.

Do mísy dejte brambory a rozmačkejte je. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do brambor. Pak přidejte zkaramelizovanou cibuli z pánve. 

04.

Směs promíchejte, přidejte vyklepnutá vejce, osolte dle chuti a vše důkladně propracujte. Pokud je směs ještě řídká, přidejte podle potřeby strouhanku. 

05.

Hotovou směs nechte chvilku odpočinout a pak z ní vytvarujte 4 placky. Obalte je ve strouhance a ve vyšší vrstvě oleje opečte z obou stran dozlatova. 

06.

Hotové placky skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. 

Pokud se rozhodnete placky podávat jako hlavní chod, tak takhle připravíte hedvábnou bramborovou kaši.

Reklama

Související témata:

Načítám