Hlavní obsah

Čím zalepit žraloka a co je nejlepší na papír nebo dřevo?

Foto: Dmitry Morgan, Shutterstock.com

Foto: Dmitry Morgan, Shutterstock.com

Reklama

Žralok na botě, prasklý plast či náhrada hřebíku. Víte, jaké lepidlo byste na tyto problémy použili? Naučíme vás, jak se vyznat v lepidlech a poradíme, jaká si koupit domů.

Článek

Každá domácnost by měla mít někde v šupleti zásobu několika lepidel. Někdy totiž stačí prasklou věc jen slepit a ještě dobře poslouží. Je ale rozdíl, jestli potřebujete přilepit papír, dřevo nebo kov. A víte, proč byste měli vždy dodržovat návod na postup lepení?

Podle čeho vybírat?

Než vyrazíte do obchodu pro lepidlo, ujasněte si, jaké materiály nejčastěji slepujete. V zásadě se rozlišují materiály na savé a nesavé, pevné a ohebné. Záleží i na tom, jak moc bude slepený spoj namáhaný, jestli musí držet pevně, nebo bude muset zůstat ohebný.

Zvažte také, zda potřebujete lepidlo spíš do interiéru, nebo takové, které je určené na venkovní použití, protože se od sebe liší i odolností vůči vlhkosti a teplotám. Zaměřte se i na velikost balení, aby vám lepidlo nevyschlo dřív, než ho spotřebujete.

Lepení papíru a dřeva

Lepení papíru a dřeva je v domácnosti asi nejčastější. Nejvhodnější je na ně disperzní lepidlo, tedy pokud máte věc, kterou následně nebudete moc zatěžovat. To spojí všechny savé povrchy, včetně všech druhů dřeva (jak správně lepit dřevo), překližky, dřevotřísky a různé dřevovláknité OSB a MDF desky. Můžete jimi slepit třeba i korek, zdivo nebo sádru.

Neobsahuje organická rozpouštědla, takže je ekologické, lze ho ředit vodou a je nehořlavé. Výsledný spoj je pevný, pružný a do jisté míry voděodolný.

Disperzní lepidla

Foto: Archiv firem

Zleva: Herkules, hodí se hlavně na papír, korek, dřevo, kůži a dřevovlákna, v e-shopu Eva 130 g za 39 Kč. Pattex Wood Standard, k lepení všech druhů dřeva, včetně tvrdého, kůže, papíru, lepenky, textilu a polystyrenu, v OBI 250 g za 89 Kč. Dispercoll D2, k lepení dřeva, spárovek i dýhy nebo dřevotřísky, v Hornbachu 1 kg za 165 KčFoto: Archiv firem

Lepení namáhaných spojů

Na spoje, které budou namáhány tlakem, je vhodné tekuté (lze i v aerosolovém balení s tryskou) polyuretanové lepidlo. Je jednosložkové a bez rozpouštědel. Vytvrzuje ho vlhkost vzduchu. Kromě měkkého a tvrdého dřeva slepí i dřevotřísku, OSB a MDF desky, PVC, sádru, pěnový polystyren a přilepí třeba i izolační materiály na beton, zdivo nebo sádru, lepí kov i keramiku.

Vzniklý spoj je odolný proti tlaku, vodě i rozpouštědlům, dá se brousit a natírat. Polyuretanová lepidla se nanáší na suché, odmaštěné a prachu zbavené plochy. Pokud lepíte venku, měla by být teplota ideálně 20 °C. Dobu zavadnutí uvádí výrobce, bývá to 20 minut, ale i několik hodin. Dobu vytvrdnutí najdete v návodu konkrétního lepidla.

Polyuretanová lepidla

Foto: Archiv firem

Zleva: Den Braven, na dřevo, sklo, kov, plast, keramiku, beton i koberce, tlumí hluk a vibrace, k lepení vodotěsných spojů, v e-shopu Hrabáček 1 kg za 185 Kč. 44U D4, na dřevo (i exotické), konstrukční nábytkové dřevěné díly, na lodě i venkovní konstrukce, v e-shopu Mospi 250 ml za 167,70 Kč. Ponal, vysoký stupeň odolnosti vůči teplu, vlhkosti, na renovaci dřeva, v e-shopu Zlíntech 420 ml za 277 KčFoto: Archiv firem

Lepení pružných spojů

Podrážky bot (rozlepit se mohou i v pračce) a podobné pružné spoje se nelepí snadno a udělat to dobře není hračka. Hodí se na to chemoprénová (kaučuková) lepidla. Zásadní je slepované povrchy nejprve dobře odmastit, očistit a usušit.

Lepidlo se nanáší na obě plochy, které chcete slepit, ideálně zdrsněné, a nechá se 10–15 minut zavadnout. Za tu dobu se odpaří rozpouštědlo, a pak je nutné spoj velmi silně přitlačit k sobě a nechat 24 hodin. Tady postupujte podle návodu. Pokud tomu nedáte potřebný čas a také tlak, spoj se časem rozlepí.

Chemoprénová lepidla

Foto: Archiv firem

Zleva: Prenocel, na boty, k lepení tvrdého a měkčeného PVC (novodur, koženka), molitanu, kůže, pryže a textilu, v e-shopu Pemi 35 g za 31 Kč. Alkaprén 25 plus, na lepení nesavých materiálů, i ke spojení gumy a kovu, v e-shopu Zboží 50 ml od 24 Kč. Ceresit Chemoprén, lepidlo na podlahové krytiny, parkety, PVC, textilie, beton, korek, linoleum, do interiéru i exteriéru, v e-shopu Floorwood 1 l za 417 KčFoto: Archiv firem

Na dřevo, kov i kámen

Na pevné materiály, například kovy, dřevo, kameninu, kámen, porcelán, beton a některé umělé hmoty, se hodí epoxidová (dvousložková) lepidla. Ta vytvoří velmi pevné a tvrdé spoje, které jsou odolné i proti vodě. Epoxidová lepidla patří mezi reaktivní, to znamená, že jejich složky se míchají až před použitím, takže jsou balená do dvou tub buď se směšovacím nástavcem, nebo přiloženou špachtličkou a destičkou.

Epoxidové lepidlo lze koupit i ve formě plastelíny, kterou místo míchání prohnětete a hned použijete. Tato lepidla v tekuté podobě zasychají během několika minut až hodiny a půl, v podobě plastelíny do sedmi minut. Odolávají chemikáliím, teplu a mohou se brousit i natírat.

Epoxidová lepidla

Foto: Archiv firem

Zleva: Bison Epoxy, odolá vlhkosti, olejům, rozpouštědlům, ředěným kyselinám a louhům, tepelná odolnost od –40 °C do +100 °C, v e-shopu Nejlevnější barvy a laky 24 ml za 159 Kč. Loctite EA 9450, nestékavé, vhodné pro svislé lepení, i na lepení elektroniky a optických vláken, v e-shopu Hanák Trade 50 ml za 518 Kč. Epoxidová plastelína Petec Power Stahl, k rychlému lepení zejména kovů, v e-shopu Svářečky obchod 50 g za 183 KčFoto: Archiv firem

Vteřinová lepidla

Speciální a oblíbenou kategorií jsou vteřinová lepidla. Jde o kyanoakrylátová lepidla, která jsou k dostání v tekuté i gelové podobě. Hodí se na slepování malého rozsahu. Využívají je hlavně modeláři a kutilové. Jejich plusem, ale i minusem, je rychlost. Co slepíte, to už jen tak neopravíte. Hodí se na celou škálu materiálů, i těch porézních a savých, pryže, kovu, papíru, kůže i dřeva. Naopak jsou nevhodné pro lepení polypropylenu (různá těsnění, součásti čerpadel), polyesteru (třeba PET lahve) nebo polystyrenu (krabice nebo izolace).

Gelová vteřinová lepidla jsou vhodná pro svislé lepení, protože nestékají. Tekutá rychleji schnou. Vyplatí se k nim dokoupit i odstraňovat vteřinového lepidla – oceníte ho, když si slepíte prsty.

Foto: Archiv firem

Zleva: Super Glue, k lepení keramiky, kovu, papíru, plastů, gumy, dřeva, kůže, koženky, korku, v e-shopu Nako 3 g za 9 Kč. Scotch-Weld LO 100, vteřinové lepidlo s nízkým zápachem, hlavně na plasty a pryže, v e-shopu Slepto 50 g za 672 Kč. Contact VA 100, na kov, plasty, sklo, keramiku, dřevo, kůži a porcelán, v e-shopu GM Electronic 3 g za 109 KčFoto: Archiv firem

Tavná pistole

V posledních letech patří do výbavy mnoha domácností i tavná pistole. Roztavená hmota z ní lepí látky, lepenku i koberce. Teplota uvnitř pistole je 120–200 °C, proto ji nelze použít na materiály, které tuto teplotu nevydrží, jako je třeba polystyren. Neslepí například ani kovy nebo sklo, protože tyto materiály roztavený plast moc rychle ochladí. Hmota z tavné pistole se hodí hlavně na výrobu dekorací.

Podpalové dříví a disperzní lepidlo – to jsou suroviny, z nichž si můžete vyrobit mnoho dekorací. Víc najdete v článku Levné, zábavné a praktické? Dekorace z podpalového dříví!

Reklama

Související témata:

Načítám