Hlavní obsah

Venkovní žaluzie a rolety: Proč nad nimi uvažovat?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochrání vás před hlukem, letním vedrem i zvědavými pohledy kolemjdoucích či sousedů. Mají výbornou schopnost termoregulace a ubrání vaše okna před nepříznivým počasím. Řeč je o venkovních žaluziích a roletách.

Článek

S blížícím se létem je třeba začít přemýšlet, jak přečkat vlnu veder. Majitelé starších domů jsou hlavně díky silnějším stěnám v jisté výhodě, pokud ale bydlíte v bytě, čekají vás pravděpodobně horké chvíle. Snad nejúčinnějším řešením je instalace venkovních žaluzií či rolet. Uvažujete nad nimi? Oproti těm klasickým vnitřním mají spoustu výhod!

1. Ochrání vás před letním parnem

Venkovní, neboli předokenní žaluzie a rolety se skládají z lamel, většinou hliníkových. U rolet tyto lamely tvoří celistvý pancíř a žaluzie se, stejně jako ty vnitřní, skládají ze soustavy otáčecích lamel, které lze libovolně naklánět. Montují se přímo do prostoru okna, na jeho rám či fasádu domu.

Zachycují sluneční paprsky ještě před tím, než se dostanou ke sklu, a díky tomu blokují až 90 % veškerého venkovního tepla. Při jejich používání můžete zároveň pohodlně větrat. A zatímco v létě vás ochrání před venkovním horkem, v zimě drží teplo, čímž vám ušetří až čtvrtinu výdajů!

Foto: U.J. Alexander, Shutterstock.com

S venkovními žaluziemi můžete výborně regulovat, kolik světla a tepla si do domácnosti pustíteFoto: U.J. Alexander, Shutterstock.com

2. Lépe se díky nim vyspíte

Pouliční umělé osvětlení? S venkovními žaluziemi máte po problému. Jsou skvělým blokátorem pouličních lamp, které vydávají až příliš světla a následkem toho nebývá ani v noci úplná tma. Lidské tělo si během spánku dostatečně neodpočine. To často vede ke spánkové deprivaci, únavě, nesoustředěnosti a podrážděnosti.

Venkovní žaluzie světlo blokují mnohem lépe než ty vnitřní. Zatímco během dne s nimi můžete regulovat světlo podle své potřeby, v noci vám zajistí klidnější a pohodovější spánek. Ještě účinnější jsou venkovní rolety, které poskytují 100% zastínění.

Foto: Radovan1, Shutterstock.com

Venkovní rolety vám poskytnou 100% zastínění, díky čemuž se mnohem lépe vyspíteFoto: Radovan1, Shutterstock.com

3. Méně hluku a více bezpečí pro okna

Kromě světla vás venkovní žaluzie a rolety ochrání i proti hluku, který jsou schopné snížit až o osm decibelů! Hodí se tedy k hlučných silnicím a křižovatkám, poblíž železnic nebo do centra měst. Vašim oknům poskytnou ochranu proti nepříznivému počasí, zejména proti kroupám, prudkému dešti, větru či námraze.

4. Snadné ovládání

Žaluzie i rolety mají velmi jednoduché ovládání, vybrat si můžete mezi klasickým manuálním a elektrickým. Manuální lze ovládat pomocí šňůry nebo kliky. Je levnější, ale jeho popularita je oproti elektrickému na ústupu. To se snadno ovládá dálkově ovladačem, mobilním telefonem nebo tabletem. Je pohodlnější, spolehlivější a má možnosti automatického systému, který se o vše postará za vás. Funguje na základě časových spínačů nebo čidel. Ta mohou reagovat na světlo, teplotu i vítr.

Foto: Frank11, Shutterstock.com

Ovládání venkovních rolet a žaluzií je velmi jednoduché, hlavně pokud zvolíte to elektrickéFoto: Frank11, Shutterstock.com

A samozřejmě vám nezatajíme ani stinné stránky těchto ochránců oken.

Nevýhody žaluzií:

  • Vyžadují více údržby – hlavně u rušnějších silnic budete muset častěji utírat prach z lamel. -
  • Za silnějšího větru hrozí, že lamely budou chrastit a narážet do okna, hlavně pokud žijete na odlehlejším místě, které není před větrem chráněno. -
  • Při silnějších mrazech mohou namrzat, je nutné častěji kontrolovat, zda nejsou mokré či navlhlé. -

Nevýhody rolet

  • Nemůžete s nimi výrazně regulovat světlo – lze je stáhnout či vytáhnout, a to buď částečně, nebo úplně, tam ale vaše možnosti končí. -
  • V létě vás sice ochrání před venkovním žárem, ale plně zastíní váš interiér, který proto budete muset přisvěcovat umělými světly. -
  • Oproti venkovním žaluziím a vnitřním ochranným prvkům mají navíc o něco vyšší pořizovací cenu. -
  • Při silnějších mrazech mohou, stejně jako žaluzie, namrzat. -

Zvážili byste pořízení venkovních žaluzií či rolet, nebo už je máte? A víte, jak umýt okna bez šmouh?

Reklama

Načítám