Hlavní obsah

Lehký, odolný a hřejivý: Korek je do interiéru ten pravý!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolnost, tvárnost, lehkost a skvělé izolační vlastnosti. Korek je jedním z nejlepších materiálů, které si můžete do svého interiéru pořídit. Hodí se na dekorace i nábytek, výborně poslouží také na podlaze či stěnách. Jaké jsou jeho výhody a jak s ním pracovat?

Článek

O výhodách korku získaného z kůry dubu korkového věděli již antičtí Řekové. Ti se ho naučili používat na zátky lahví, aby ochránili jídlo a pití před zkažením. Hojně se využíval ve středověku, jeho kouzlo objevili hlavně vinaři. Pro ochranu vína se ostatně používá dodnes.

Cestu si našel také do škol, kanceláří a restaurací. Pryč jsou však doby, kdy se z něho dělaly jen nástěnky či podtácky. V posledních letech se stále častěji objevuje v běžných interiérech a zamilovali si ho i přední designéři. Není se čemu divit – má výjimečné vlastnosti a tolik výhod, že si ho oblíbíte i vy.

Blíž k přírodě

Korek, stejně jako dřevo, vytváří pocit harmonie, pohody a spojení s přírodou. Skvěle zapadne i do moderních a minimalistických domácností, které díky němu získají odlehčený a příjemný nádech.

Vhodný je především pro alergiky. Je antistatický a nedrží se na něm prach. Zároveň se na něm nemnoží bakterie a brání vzniku plísní. Na rozdíl od syntetických materiálů přírodní korek neuvolňuje do vzduchu žádná rozpouštědla, lepidla či chemické sloučeniny.

Jak korek udržovat

Protože nepřitahuje prach, ušetří vám práci při úklidu. Stačí ho jen otřít lehce navlhčeným hadříkem a nechat uschnout. Určitě na něj nepoužívejte žádná chemická čistidla. A jaké jsou jeho další skvělé vlastnosti?

Foto: Archiv firmy

Firma Artstyl provádí tepelné izolace i obklady stěn. V nabídce má i barevně upravené korkové obklady, cena na vyžádáníFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Šatní skříň s posuvnými dveřmi z korku od návrhářky Ehlén Johansson má nastavitelné nohy, takže se hodí i na nerovnou podlahu, cena 15 130 Kč, prodává IKEAFoto: Archiv firmy

Zastaví hluk i chlad

Korek výborně tepelně izoluje, teplo v sobě navíc kumuluje a je na dotyk příjemně hřejivý. Hodí se tedy hlavně do místností s chladnou podlahou a pro zimomřivé osoby, kterým často bývá zima od nohou.

Kromě tepla izoluje i hluk. Chůze po něm je velmi tichá. Pokud bydlíte v bytě, kde je vše slyšet, měl by být vaší volbou číslo jedna. Izolovat s ním můžete nejen podlahu, ale i stěny a strop.

Korek je odolný

Další vlastností korku je jeho odolnost. Zvládá teplotu až 120 °C, snese mírnou vlhkost a jeho životnost je až 40 let. Je tvárný, lehký, pružný a zachovává si svůj tvar. Myslete ale na to, že přestože je odolný, může se při velké námaze prošlápnout. Bez dalších povrchových úprav se proto hodí do místností, které nejsou příliš namáhané, například do ložnic.

Foto: Archiv firmy

Korková plovoucí podlaha Corkline Baltico odolná proti nárazům a zatížení, cena 989 Kč/m2, prodává Korek JelínekFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Korkové podlahy Wicanders jsou v dostání bez povrchových úprav (vhodné do běžných domácností) i lakované (do domácností s vysokou zátěží), cena na vyžádání, prodává podlahové studio AmadeoFoto: Archiv firmy

Je vhodný i na podlahové topení

Korková podlaha se vyrábí z lisovaného korku, k dostání je jako klasická plovoucí podlaha, v rolích nebo kostkách. Díky různým odstínům a barevným variacím si je můžete poskládat do nejrůznějších textur či mozaiky. Dostupné jsou i korkové podložky pod podlahy, které jsou vhodné na podlahové topení.

Na doplňky i nábytek

Nechce se vám korkem pokrývat celé zdi nebo podlahy? Kromě nepřeberného množství dekorací a doplňků je k dostání i korkový nábytek. Zvlášť oblíbené jsou nejrůznější stoličky, židle či odkládací stolky, a někteří výrobci přichází na chuť i skříním s korkovými dvířky. Máte rádi pohyb? Na korkové podložce se vám bude cvičit lépe než kdykoliv dřív!

Korek si rozumí s téměř jakýmkoliv materiálem, velmi mu to sluší ve spojení s kovem a světlými přírodními barvami.

Foto: Archiv firem

Zleva: Protiskluzová korková podložka na jógu s vyobrazeným stromem života, cena 1690 Kč, vyrábí a prodává Dhaara. Protiskluzová korková podložka na jógu s motivem kolibříka a květin, cena 1890 Kč, vyrábí a prodává Karma PassionFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stolní lampa výrobce Paulmann je vyrobena z moderního korku a klasická žárovka ji dodává retro vzhled, cena 1049 Kč, prodává Paulmann Lightning. Závěsné svítidlo výrobce ACA Lighting má průměr 30 cm, cena 2980 Kč, prodává Spolehlivá svítidlaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Korková stolička značky Tchibo poslouží i jako odkládací stoleček, cena 999 Kč, prodává Tchibo. Designový odkládací stolek a stolička v jednom od značky Porto Deco kombinuje přírodní korek s černým kovem, cena 3926 Kč, prodává Designový nábytekFoto: Archiv firem

Líbí se vám interiér oblečený v korku? Do koupelny je ideální bambus.

Načítám