Hlavní obsah

Děravé ponožky nevyhazujte! Proměňte je v kočku nebo ptáčka!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Máte někde na dně skříně košík nebo tašku plnou opuštěných ponožek nebo těch, které už dosluhují? Vyhodit je můžete vždycky, ale možná mohou ještě posloužit třeba jako hračka, jehelníček nebo vůně do skříně!

Článek

Troufáme si tvrdit, že se v naprosto každé domácnosti najdou opuštěné ponožky, kterým se buď ztratila, nebo dosloužila druhá do páru. A právě ty se budou skvěle hodit na výrobu mnoha praktických vychytávek. Máme pro vás pár tipů, s jejichž výrobou si můžete zpříjemnit odpoledne třeba se svými ratolestmi.

1. Kočka: hračka i zarážka do dveří

Velká a huňatá ponožka se může velmi snadno stát zarážkou do dveří, ale třeba i měkkou hračkou pro děti – záleží na tom, čím ji vyplníte. Postup je velmi snadný: špičku ponožky sešijte rovně nebo trochu do obloučku, abyste pak mohli vycpat a vytvarovat uši. Konec vycpěte vatou nebo jiným měkkým materiálem, aby vznikla kulatá hlava, v oblasti krku uberte a potom zase přidejte v tělíčku. Pokud má být kočka zarážkou dveří nebo okna, vložte dovnitř pár kamínků, které ji zatíží.

V oblasti krku prošijte ponožku nití, můžete přidat i mašličku. Spodek, na kterém kočka sedí, sešijte až poté, co ji řádně vycpete. Aby byla kočka kompletní, našijte knoflíky místo očí, korálek jako čenich a pár vousů z nití. Z nití nebo drátku můžete vyrobit i ocásek.

Foto: Greta Blumajerová

Plánujete kočku jako hračku? Oči a čenich raději vyšijte, zvlášť když ji chystáte pro malé dítěFoto: Greta Blumajerová

2. Jehelníček i na ruku z ponožky

I když vám z ponožky vylézá celý palec, není třeba ji zahazovat. Když špičku s dírou odstřihnete a zbytek ponožky srolujete, vznikne základ „věnečku“. Stačí ho dozdobit kouskem filcu a barevnými nitěmi, které mu dají vzhled donutu – tedy sladkosti s polevou. Skvěle poslouží jako jehelníček.

Foto: Greta Blumajerová

Dost širokou ponožku si můžete i neozdobenou navléknout na ruku jako náramek a mít tak po ruce například špendlíky, když na někom upravujete oblečeníFoto: Greta Blumajerová

3. Podložka pod zápěstí k myši

Žádná paráda, ale velmi praktický a užitečný pomocník pro všechny, kteří pracují na počítači a drží pár hodin denně v ruce myš. Hrozí jim potíže s karpálními tunely a podložka pod zápěstí může následkům dlouhodobého přetěžování předejít. Z ponožky ustřihněte pruh a na obou stranách ho na rubové straně sešijte. Jeden šev ukončete asi dva centimetry od kraje a tímto otvorem ponožku nejen převléknete na lícovou stranu, ale také naplňte třeba čočkou nebo rýží – můžete použít trychtýř, aby to šlo lépe. Po naplnění otvor zašijte a máte hotovo.

Foto: Greta Blumajerová

Sáček neplňte příliš, abyste neměli ruku moc vysoko. Před zašitím se vyplatí vyzkoušet, zda vám objem náplně vyhovujeFoto: Greta Blumajerová

4. Hračka z ponožky i vonítko do skříně

Z ponožky můžete vyrobit i malou hračku – strašidýlko. Ideální je na to krátká kotníková ponožka. Její špičku vycpěte vatou a zašijte – vznikne tak hlavička a krk. Zbytek ponožky vycpěte jako tělo a na bocích ponožku prošijte tak, aby to dělalo dojem rukou zastrčených do kapes. Pak už jen stačí ponožku sešít a doladit vzhled s pomocí vyšitých očí a pusy a přidat třeba pár knoflíků. Vlasy se nejlépe dělají z vlny nebo silnějších bavlnek: navlékněte je do jehly a smyčkami přišijte kolem celé hlavy.

Foto: Greta Blumajerová

Když tělíčko naplníte třeba sušenou levandulí, můžete postavičku použít jako vůni do skříněFoto: Greta Blumajerová

5. Levandulový ptáček jako vůně do prádla

Máte na zahrádce nebo v truhlíku levanduli? Pak je pravý čas nasušit její květy a vyrobit si vůni do skříně nebo do prádelníku. A právě na voňavé sáčky se staré ponožky skvěle hodí. Ustřihněte z nich pruh, sešijte ho a vycpěte sušenými květy levandule. Když k rohu přišijete poutko, můžete sáček zavěsit třeba na ramínko, aby provoněl a před moly ochránil zimní kabáty. Jestli si rádi hrajete, dejte sáčkům i obličej – například podobu legračního ptáčka. Stačí vyšít zobák, z knoflíků udělat oči a dodělat střapce, které připomínají uši...

Foto: Greta Blumajerová

Nemáte levanduli ani jinou voňavou bylinku? Vycpěte ptáčka vatou a do ní nakapejte vonný olejíček. Svůj účel splní stejněFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Načítám