Hlavní obsah

7 důvodů, proč si nechat vyšetřit játra

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Játra jsou největším, ale i nejčastěji transplantovaným orgánem v těle. Zároveň jsou jediným orgánem, který má schopnost regenerace. Ale ne donekonečna. Čím je ohrožujete a proč si občas nechat udělat jaterní testy?

Článek

Játra hrají jednu z hlavních rolí při metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin a detoxikují organismus. Bohužel se na problémy jater přijde až ve chvíli, kdy je léčba velmi problematická. Jak to napravit?

Jak zjistit stav jater a kdy jít na testy?

Jak jsou na tom vaše játra, se dá poznat z krevního testu. Ten sleduje hladinu vybraných enzymů a bilirubinu – jejich hodnoty v krvi odhalují míru poškození jater.

Pokud vás lékař na krevní test pošle (nebo si ho jako samoplátci objednáte v některé soukromé laboratoři), 12 hodin před ním nejezte, nekuřte a pijte jen neslazené nápoje. Na jaterní testy by vás měl při preventivní kontrole poslat lékař, ale říct byste si o ně měli i sami, a to pokud na vás platí některá z následujících situací.

1. Pravidelně popíjíte

Nebráníte se dát si nějakou tu skleničku? Pak byste měli vědět, jak na alkohol reagují vaše játra. „Alkohol je velmi zatěžuje a může zapříčinit jejich zánět či cirhózu. Problémy mohou způsobit i dvě skleničky denně,“ upozorňuje MUDr. Ladislav Krajči z ambulance Synlab.

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Alkohol je pro játra rizikem už v případě, že jde o dvě sklenky denněFoto: stockfour, Shutterstock.com

 2. Nejíte zrovna zdravě

Játra ohrožuje častá konzumace živočišných a rostlinných tuků, živočišných bílkovin nebo cukru - když je jich moc, nestačí je játra zpracovat. Zabrat jim dávají i jídla výrazně kořeněná, smažená a grilovaná.

Nejen „klasické“ nezdravé potraviny jsou problém. Anthony William ve své knize Játra a jejich léčba (vydala Metafora) uvádí: „Neustálý přísun kofeinu způsobuje ztenčování jaterních buněk, jimiž pak mohou lépe pronikat patogeny a poškodit je. Nadměrné užívání octa zas oslabuje schopnost jater správně fungovat, protože se do nich vsakuje a ‚opíjí‘ je – má podobné účinky jako alkohol.“

3. Přišli jste do styku s toxickými látkami

Jaterní buňky poškozuje častý či nadměrný kontakt s toxickými látkami. Bohužel se takové vyskytují například i v přípravcích proti hmyzu, čisticích prostředcích (raději zvolte čističe, které můžete sníst), mohou je obsahovat barvy, ředidla a podobně. Mezi nebezpečné toxiny patří například hliník, fluorid, formaldehyd nebo těžké kovy.

4. Po antibiotikách a při užívání léků

„Některé druhy léků mohou vážně ovlivňovat jaterní funkci, a to i v případě, že je přípravek označený jako přírodní. Proto byste lékaře měli informovat při předepisování léků o tom, že vaše játra mohou být narušena – třeba alkoholem či toxickými látkami. Volně prodejné léky konzultujte s lékárníkem a dobře čtěte příbalové letáky,“ radí MUDr. Ladislav Krajči.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Před užíváním nového léku byste si měli pročíst příbalový leták a ujistit se, že neovlivňuje funkci jaterFoto: puhhha, Shutterstock.com

5. Po prodělané žloutence či mononukleóze

Žloutenka či mononukleóza způsobují zánět jater, který je na dlouho oslabí a zvýší jejich náchylnost k dalším nemocem. Pokud jste některou z nemocí, nebo dokonce obě, prodělali, měli byste na testy chodit pravidelně podle pokynů lékaře, nebo i na vlastní žádost jednou ročně.

6. Pokud užíváte proteinové nápoje

Sportujete, navštěvujete posilovnu, a přitom si neodpustíte proteinové a sacharidové nápoje pro dodání energie? Jejich častá konzumace játra zatěžuje a může vést až k tomu, že se v jejich buňkách se nahromadí tuk, který je může nenávratně poškodit.

7. Při cukrovce

Diabetes narušuje hospodaření těla s glukózou. To může vést i k ukládání zásob tuku v játrech, což je poškozuje a může zapříčinit vznik cirhózy. Lidé s cukrovkou, hlavně II. typu, by měli tedy chodit na testy také pravidelně – a to alespoň jednou ročně, což by měl hlídat jejich ošetřující lékař. 

Jak játra očistit?

Játrům dopřejte očistu, prospějete tak celému tělu. Nejvhodnější období na jaterní detox je jaro nebo podzim. „Okysličte je pohybem na zdravém vzduchu, pijte dostatek vody s citronem nebo bylinkami, které podporují jejich funkci – ostropestřec, fenykl, řepík, pampeliška a měsíček. Dodejte jim dostatek betakarotenu a síry, která aktivuje detoxikační enzymy jater – obsahuje je třeba mrkev, řepa, brokolice nebo listová zelenina,“ radí Mgr. Ľubica Sobčáková z lékárny Benu.

Po všem, co jste se dozvěděli, se jistě budou hodit užitečné informace z článku Jak se projíst ke zdravým játrům?

Reklama

Související témata:

Načítám