Hlavní obsah

Co dělat, když vám selžou hlasivky? Poradíme!

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probudíte se a místo „dobré ráno, miláčku“ z vás vychází jen šepot a písklavé či chraplavé zvuky? Asi jste dali svým hlasivkám pořádně zabrat. Ať už jste prozpívali noc na koncertu, nebo se o vás pokouší infekce, naše tipy vám pomohou dostat hlasivky zpátky do kondice.

Článek

Hlas používáme každý den. Obzvlášť důležitým nástrojem je pro učitele, herce nebo právníky, ale neobejde se bez něj nikdo. Za oslabením hlasivek bývá nejčastěji přílišná námaha nebo nachlazení či zánět.  Jak postupovat, když hlasivky selžou? Poskytněte jim první pomoc.

Proplachujte nos a odhleňujte

Nemůžete po probuzení mluvit nebo vám to činí velké obtíže? Nejpravděpodobnější příčinou je hlen nalepený na hlasivkách – většinou doprovází infekci. Co s tím? „Nejdříve je potřeba vyčistit dutinu ústní a nejlépe vypláchnout nos proplachovací konvičkou. Poté doporučuji vypít větší množství teplého čaje. Ve většině případů to pomůže a během hodiny se hlas vrátí prakticky do normálu. Situace se však může další den opakovat, dokud z nosohltanu nepřestane stékat hlen,“ vysvětluje lékařka Jana Vydrová z polikliniky ambulantních specialistů Medico.

Znáte proplachovací konvičku? Tvarem připomíná klasickou konev na zalévání, ale je mnohem menší. V asi 300 ml vody rozpusťte tři gramy soli a nad umyvadlem nalijte konvičkou postupně do obou nosních dírek. Jednou dírkou se roztok vlévá a druhou se nechává vytékat ven. Nos se vyplachuje proto, že právě z nosohltanu může hlen stékat na hlasivky. Nakonec nezapomeňte přebytečnou vodu vysmrkat. Nemáte-li po ruce konvičku, proveďte výplach nosu třeba pomocí stříkačky.

Foto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

Ať už se pustíte do výplachu nosu, nebo ne, vždy si dejte hodně teplých tekutinFoto: Alex Yuzhakov, Shutterstock.com

Hlasivky jsou křehké

Nejen infekce, ale i pobyt v zakouřeném či jinak znečištěném prostředí, nadměrné pití alkoholu a námaha hlasivkám škodí. Stačí zpívat celou noc na zábavě anebo mluvit celý den... Namáhané hlasivky otékají a tvoří se na nich příliš mnoho, nebo naopak příliš málo hlenu a to komplikuje mluvení. Kromě proplachů a teplých tekutin lze regeneraci podpořit i dalšími způsoby, například pastilkami proti bolesti v krku, ve vážnějších případech lékař doporučí antibiotika.

Co nemocné hlasivky v každém případě potřebují? Těchto 5 tipů jim uleví a dá nemocnému svalu šanci regenerovat.

1. Obkládejte

Zkuste Priessnitzův zábal. Kapesníkem namočeným do vlažné vody omotejte krk, překryjte igelitem, poslední vrstvu tvoří suchý šátek nebo ručník. Nechte působit asi dvě hodiny. Mezi jednotlivými zábaly by měla být přestávka alespoň tři až čtyři hodiny.

2. Mlčte a vyhněte se i šepotu

Používání hlasivek omezte na minimum, dokud se vám trochu neuleví. Úplně mlčte – škodí i šepot. Chcete-li být v pořádku co nejdřív, používejte ke komunikaci papír a tužku.

3. Zvlhčujte léčivými čaji

Pomoc nabízí také příroda. „Na hlasivky doporučuji bylinky, které zvlhčují a prokrvují tkáň. Dají se pít ve formě čaje,“ říká bylinkářka Iveta Henzelyová. Za zkoušku stojí například čaj z damašské růže. Jednu čajovou lžičku sušeného květu zalijte 150 ml vody, deset minut louhujte a popíjejte třikrát až čtyřikrát denně. Velmi účinná je také směs ze 45 g divizny, 30 g slézu lesního, 25 g jitrocele, 15 g podbělu lékařského a 10 g měsíčku lékařského. Polévkovou lžíci směsi zalijte 200 ml vody, deset minut louhujte a třikrát až čtyřikrát denně si mezi jídly dopřejte jeden šálek

Foto: Max Bukovski, Shutterstock.com

Na porouchané hlasivky pomáhá čaj z damašské růžeFoto: Max Bukovski, Shutterstock.com

4. Inhalujte a pijte vápník

Mezi nejúčinnější způsoby léčby se řadí inhalace – účinné látky se tak dostanou k hlasivkám nejsnáze. Vdechovat můžete slanou minerálku nebo páry šalvěje, řebříčku, cedru, myrhy či růžového dřeva ve formě éterického oleje. Prodávají se speciální inhalátory, ale dobře poslouží i hrnec: ohřejte minerálku nebo vodu s třemi až pěti kapkami éterického oleje, nakloňte se, zakryjte si hlavu ručníkem a pět až deset minut vdechujte páry. Opakujte několikrát denně.

Unaveným hlasivkám dokáže ulevit rozpustný vápník – v akutní fázi ho užívejte dvakrát denně. Nedostatek tohoto minerálu totiž způsobuje otoky sliznic různých orgánů, hlasivky nevyjímaje.

Foto: plprod, Shutterstock.com

Inhalace patří mezi velice účinné metody pro léčbu hlasivekFoto: plprod, Shutterstock.com

5. Dopřejte hlasivkám pohodu

V době rekonvalescence se vyhněte kávě, která způsobuje tvorbu hlenu, a vynechte i cigarety a alkohol, ty naopak příliš vysušují. Nezbytný je dostatečný odpočinek a přísun tekutin. Vhodné je také nezařazovat do jídelníčku kořeněná jídla, zvláště když máte problémy s pálením žáhy. Pálivé pokrmy podporují tvorbu kyselin a mohou hlasivky ještě více podráždit.

Při dlouhodobějších potížích zvažte vyšetření. „Jestliže problémy s hlasivkami neodezní spontánně během tří týdnů, navštivte ORL lékaře. Jednou z možných vážnějších příčin je rakovina hlasivek, která každý rok v Česku postihne kolem tří set lidí. V časném stadiu se ovšem dá velmi dobře léčit,“ upozorňuje Jana Vydrová.

Už se vám někdy stalo, že vám selhal hlas?

Související témata:

Načítám