Hlavní obsah

Co je to keto chřipka?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolest hlavy a svalů, nevolnost, svalová únava, nevábně vonící dech… Z keto diety můžete dostat keto chřipku. Víte, co je její příčinou, jaké má projevy a jak se jí dá celkem úspěšně předcházet?

Článek

Hodně bílkovin a tuků, minimum sacharidů. Podle zastánců keto diety jde o dokonalý recept na spolehlivou ztrátu přebytečných kilogramů. Příliš rychlý přechod z vyvážené stravy však může způsobit řadu nepříjemných vedlejších potíží, známých pod souhrnným názvem keto chřipka.

Jak pojmenování napovídá, první dny na keto dietě se v takovém případě podobají klasické chřipce. Objevují se tradiční symptomy, jako je zápach z úst, slabost, nevolnost, svalové křeče, průjem nebo zácpa, také kožní vyrážky. „Dalšími vedlejšími účinky keto diety je nesoustředěnost, náladovost a únava. Tělo trpí nedostatkem glukózy, která zásobuje váš mozek, svaly i srdce,“ upozorňuje Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme. „Proto nedoporučuji začínat s keto dietou bez odborníka,“ dodává odbornice.

Viníkem je ketóza

Keto chřipka postihuje po dvou nebo třech dnech především nezkušené nováčky, kteří s nízkosacharidovou stravou nemají zkušenosti, jejichž tělo si s náhlým přepnutím spalování energie z cukrů na tuky neumí poradit. Přesně k tomu totiž dochází při stavu ketózy, který je jádrem celé keto diety. Tělo obvykle používá jako hlavní zdroj energie glukózu. Když jejich příjem snížíte pod 50 gramů denně, což je pro ketogenní stravu typické, dostanete se do metabolického stavu jménem ketóza. Místo spalování sacharidů začne organismus spalovat jako alternativní zdroj paliva ketony, které játra užívají k odbourávání tuku.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Bez kávy nedáte ani ránu a pořád byste spali? Pokud jíte méně než 50 gramů sacharidů denně, není se čemu divitFoto: Lolostock, Shutterstock.com

Keto chřipka může trvat i dva týdny

Všechny výše popsané nepříjemné obtíže se vás mohou držet jen pár dní, týden, ale i dva týdny. Doba je individuální, podobně jako u běžné chřipky. Záleží na tom, jak rychle si tělo zvykne na nový zdroj energie a jak rychle se s nově nastalou situací srovná a přesune se do režimu spalování tuků.

S nevolnostmi souvisí i nastavení klidového režimu, podobně jako třeba u běžného nachlazení, jen nemusíte pít horký čaj. Stačí klid a odpočinek. Měli byste zkrátka tělu dopřát dostatek času, aby si na nový systém stravování a příjem „kalorií odjinud“ zvyklo.

Jedná se o poměrně razantní změnu, i zcela odlišnou od jiných redukčních diet. Keto chřipka tak představuje obrannou reakci těla, pomocí níž se s nastavenými změnami vyrovnává. Stav je podobný jako u detoxikace, při níž se, než se situace zlepší, příznaky mohou zhoršit a projevit se řadou kožních či jiných obtíží.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Cílem stravy bohaté na tuky a bílkoviny při vynechání sacharidů je donutit tělo místo glukózy spalovat tuky. Organismus může na tak radikální změnu zareagovat stavem, který se podobá běžné chřipceFoto: nadianb, Shutterstock.com

Plánovat dopředu a pít

Keto dieta sestává ze tří fází, které zaberou zhruba tři měsíce. Jedná se o fázi hubnoucí, udržovací a návrat k běžnému režimu. V první fázi se jedí pouze bílkovinná jídla, veškeré sacharidy jsou vysazeny. Další fáze by měla trvat 1,5násobek fáze první a spočívá v postupném zařazování sacharidových potravin. Třetí fáze spočívá v postupném přechodu k běžnému stravování, bílkoviny však stále převažují. Poslední fáze by měla zabránit jojo efektu. Pokud se dostaví, doporučuje se vracet k fázi dvě.

Odborníci se stále dohadují o možných neblahých důsledcích keto diety na tělo v dlouhodobém horizontu. „Vynechávání sacharidů z dlouhodobého hlediska je riziko, vzhledem k potřebným živinám, které pouze z vysoce proteinové stravy a tuků obtížně doplníte,“ potvrzuje Ing. Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy. „Vhodné je zvýšit dávku antioxidantů, vitaminu C, případně vitaminu E a lecitinu,“ dodává. Poraďte se s nutričním odborníkem či lékárníkem o zařazení vhodných doplňků stravy.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Špatný stav pleti, vyrážka, zkrátka kožní obtíže.To jsou jen některé z příznaků keto chřipkyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vyhnout se příznakům chřipky nebo je eliminovat, když už se objeví, pomůže dostatečná hydratace, tedy i zvýšený pitný režim, a také plánování stravy dopředu. To může pomoci vyhnout se výživovým nedostatkům způsobeným vyřazením řady potravin - když budete mít neustále po ruce něco, co je v rámci keto diety k zakousnutí povoleno, alespoň nebudete hladovět a zmírníte nutriční deficit způsobený nedostatkem vysazených potravin. Společně s množstvím vody byste měli dbát i na doplňování elektrolytů a soli. To mohou pomoci vyřešit elektrolytické nápoje, které jsou běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Drželi jste ketogenní dietu? A postihla vás také keto chřipka, nebo jste byli obezřetní a dodržovali klidový režim?

Načítám