Hlavní obsah

Tip pro hubnoucí: Dieta, díky které shodíte až 15 kilo za 6 týdnů. Zkusíte ji?

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšlíte o detoxikaci organismu a radikální dietě? Chcete udělat něco pro své zdraví? Zkuste očistnou kúru, kterou vymyslel přírodní léčitel Rudolf Breuss. Pro koho je (ne)vhodná? I to vám řekneme.

Článek

Breussova dieta je způsob, jak radikálně zhubnout a očistit tělo od toxinů. Není však vhodná pro každého, protože má velmi přísná pravidla: po dobu 42 dní se nesmí vůbec nic jíst. Láká vás to?

Pravidla dvaačtyřicetidenní hladovky

Po celou dobu diety byste neměli konzumovat žádnou tuhou potravu, protože zatěžuje trávicí trakt. Pijí se pouze zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Mají tělo zbavit toxických látek a zároveň jsou vhodné jako životabudiče, které dodají potřebnou energii. Během takto náročné hladovky se musíte vyhnout jakékoli větší fyzické námaze, povoleny jsou pouze procházky. Na druhou stranu se nedoporučuje brát si volno – naopak je dobré se co nejvíce zaměstnat, abyste nemysleli pouze na jídlo.

Podle Rudolfa Breusse je základem úspěchu bezpodmínečné dodržení všech bodů. Jakmile dietu porušíte, byť jen na jeden den, výsledky nemusejí být stoprocentní. Děsí vás tak dlouhá doba bez jídla? Jestli chcete pouze detox po bujarých svátcích, bohatě stačí, když se striktního jídelníčku budete držet čtrnáct dní – a nanejvýš dvakrát do roka.

Foto: Karissaa, Shutterstock.com

Během Breussovy diety vám musí stačit půl litru zeleninové šťávy denněFoto: Karissaa, Shutterstock.com

Jedině šťávy a čaj

Co vás čeká? Denně pouze 125 až 500 ml zeleninových šťáv připravených jen z několika surovin: z červené řepy, mrkve, brambor, černé ředkve a celeru. Syrové suroviny se jednoduše oloupají a odšťavní (smějí se pít pouze přecezené, bez dužiny). K tomu je možné vypít pouze půl litru bylinných čajů. Povolený je ledvinový a šalvějový s třezalkou, mátou a meduňkou, přičemž pořadí i množství je pevně stanovené.

  • ráno vypijte půl šálku studeného ledvinového čaje -
  • po hodině 1 až 2 šálky teplého šalvějového čaje -
  • po další hodině doušek zeleninové šťávy – předtím, než ji spolknete, ji chvíli promíchejte v ústech -
  • během dopoledne si můžete dát asi 10 až 15 doušků šťávy. Mezitím můžete pít studený šalvějový čaj v neomezeném množství -
  • na oběd vypijte půl šálku ledvinového čaje -
  • odpoledne opět malý doušek zeleninové šťávy -
  • před spaním vypijte půl šálku ledvinového čaje -
  • po třech týdnech namísto ledvinového čaje (nesmí se pít déle) začněte pít šalvějový čaj -
  • po skončení kúry začněte jíst jen opatrně, v prvních týdnech se stravujte střídmě -

Ideální je zvyknout si na šťávy ještě před zahájením samotné diety, aby to pro tělo nebyl tak velký šok.

Totální detox a 15 kilo dole

Kromě toho, že díky radikální změně jídelníčku na poměrně dlouhou dobu lze zhubnout až 15 kilo, tak se navíc dokonale pročistí organismus. Zpočátku to může být velmi náročné – sedne na vás únava a kvůli hladu nebudete pravděpodobně příliš dobře naladění. Když to však zvládnete, dopřejete organismu celkové posílení a podpoření imunity. Kúra upravuje krevní oběh, ozdravuje lymfatický systém, zlepšuje trávení a zbaví tělo parazitů a plísní.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Za 42 dní tohoto totálního detoxu můžete zhubnout až 15 kilo. Po návratu k normální stravě ovšem hrozí jojo efektFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Kontroverzní názory na léčbu rakoviny

U onkologicky nemocných pacientů se tato dieta používá jako alternativní léčba. Organismus není zatěžován, je zásoben pouze nezbytnými živinami, a měl by se tak nabudit k „sebeléčbě“ a sebeobraně, nádor samotný by měl „vyhladovět“ a odumřít. Tuto dietu držel letos na podzim i známý herec a dabér Jiří Pomeje (52), který věří, že mu pomůže v léčbě rakoviny hrtanu.

Argumentem kritiků-lékařů je, že nádor na regulační mechanismy organismu nereaguje. Faktem je, že sám zakladatel Rudolf Breuss byl rakouský elektrikář, který se později začal věnovat léčitelství. Neměl lékařské vzdělání a jeho hladovka patří do alternativní medicíny. Jsou však lidé, kterým skutečně pomohla.

Například Ing. Stanislav Dvořák, který si v roce 1984 našel nápadně vypadající mateřské znaménko. Vyšetření ukázalo, že se jedná o rakovinu v těžkém stadiu. Během několika dalších let bylo tělo pana Dvořáka doslova poseto nádory, které byly na příliš rizikových místech na to, aby je lékaři mohli chirurgicky odstranit. Nikdo mu nedával šanci na život. On se však nechtěl vzdát, rozhodl se vyzkoušet tuto alternativní léčbu a nemoc začala postupně ustupovat. V roce 1999 s ním dokumentarista Viliam Poltikovič natočil pořad, kde svůj příběh pan Dvořák vypráví. Po 13 letech se zcela zdravý člověk rád natáčení účastnil znovu. Dnes je mu 89 let a je z něho vitální a optimistický člověk!

Jdete do toho?

Na Breussovu dietu jsou různé názory. Jedni ji milují, druzí haní. Kritici tvrdí, že tolik dní bez stravy může být pro tělo nebezpečné. Zda se rozhodnete metodu vyzkoušet, nebo ne, je samozřejmě na vás. Breussova dieta není vhodná pro diabetiky, alergiky na konkrétní suroviny a pro osoby se zvýšenou fyzickou aktivitou, těhotné a kojící ženy a další. 42 dní dlouhou kúru byste měli vždy konzultovat se svým lékařem, protože její dopady na zdraví mohou být značné. Ovšem několikadenní detox po Vánocích asi nikomu uškodit nemůže.

Vyzkoušeli jste už někdy podobně náročnou očistu těla? 

Reklama

Načítám