Hlavní obsah

Co jsou bradavice a jak se léčí?

Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Foto: Vadim Zakharishchev, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už jste s nimi měli tu čest, ale pořád nevíte, proč přišly a proč se třeba neustále vracejí. Bradavice jsou nehezké a protivné a jejich léčba může být úmorná a zdánlivě nekonečná. O co se jedná a jaké jsou možnosti?

Článek

Bradavice jsou nezhoubné výrůstky na kůži nebo na sliznici způsobené některým typem lidského papilomaviru (HPV). Je nakažlivý a šíří se kontaktem mezi lidmi nebo přímým stykem s předmětem používaným infekční osobou. Po nakažení HPV stimuluje rychlý růst buněk na vnější vrstvě pokožky, což se projeví vznikem bradavice. Nejčastěji se objevují na prstech v blízkosti nehtů na rukou i na nohou nebo v genitální oblasti.

Jaké jsou druhy bradavic?

1. Plantární  bradavice (na chodidlech)

Objevují se na ploskách a vypadají jako světlehnědé hrudky protkané sraženými krevními cévami v podobě černých teček.

2. Genitální bradavice (kondylomata)

Malé členité výrůstky tělové, růžové nebo červené barvy se ve skupinkách po třech či po čtyřech vyskytují v okolí genitálií, ve vagině či v análním otvoru. Mohou rychle růst a šířit se, působí malou bolest, krvácení a svědění. Některé typy HPV občas vyvolají rakovinu děložního čípku.

3. Ploché bradavice

Jsou hladší, plošší a menší než jiné druhy a nejčastěji se vytvářejí na obličeji, méně často pak na nohou (zejména u žen). Zpravidla se objevují u dětí a dospívajících.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Genitální bradavice vyžadují specifický přístup a vyplácí se konzultovat od začátku s lékařemFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Leptadla z lékárny

K domácí léčbě bradavic můžete využít přípravek s obsahem kyseliny salicylové (prodávají se gely, masti nebo polštářky), který nežádoucí tkáň postupně rozpustí. Trvá to několik týdnů, a pokud obtíže nezmizejí, je dobré zajít ke kožnímu lékaři. Dermatoložka Marie Finsterlová doporučuje i leptadla s obsahem kyseliny mravenčí nebo octové v kombinaci s mechanickým očišťováním a následným ošetřením tekutým dusíkem.

Jak pomůže lékař: dusík, laser i elektřina

Ošetření tekutým dusíkem je známé jako zmrazení (kryoterapie) a provádí se v dermatologické ordinaci. „Efektivní formou kryoterapie je využití kryokauteru, což je nástavec ve tvaru pistole, který je připojen na nádobu s tekutým dusíkem. Přiložení hrotu na kůži umožní cílené promražení bradavice včetně hlubších partií kůže,“ popisuje docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK. Kolem bradavice se potom vytvoří puchýř z mrtvé tkáně, který během jednoho až dvou týdnů odpadne. Prodávají se i spreje, jimiž můžete takto bradavici ošetřit sami. Existuje ovšem riziko, že zmrazení nepůjde dostatečně do hloubky, bude bolestivější a bude nutné ho opakovat.

Bradavici lze zničit také elektrickou jehlou, hlubokým zmrazením při kryochirurgii či spálit speciálním laserem. „Klasické chirurgické odstranění se neprovádí skoro vůbec, protože po něm jsou recidivy bradavic až 90 procent,“ říká Miloš Kravciv, dermatolog z Lékařského domu Praha 7. Specifický přístup vyžadují genitální bradavice. „V oblasti genitálií preferuji ošetření vaporizačním laserem, ve sporných případech provedeme i histologické vyšetření,“ vysvětluje Marie Finsterlová.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Pomoct si můžete i sami – třeba leptadly s obsahem kyseliny mravenčí, salicylové nebo octovéFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Co dělat, aby se bradavice nevracely

Pokud již bradavice máte, zvažte jejich překrytí náplastí pro snížení rizika rozšíření. Až se jich zbavíte, jak se vyhýbat návratu potíží? V místech, kde chodí lidé bosí (sauna, bazén), noste pantofle, dbejte na hygienu a pečujte o obranyschopnost. HPV je virus a šance, že se v těle uchytí, zvyšuje oslabená imunita. „Posílení imunity v tomto směru můžete dosáhnout konzumací hlívy ústřičné nebo vitaminů C a D,“ radí Monika Arenbergerová. Jestliže se problémy vracejí opakovaně, vyplatí se podle ní absolvovat základní imunologické vyšetření. V případě genitálních bradavic je dobrou prevencí sexuální věrnost a užívání kondomu.

Poznáte rozdíl mezi bradavicí a kuřím okem? Co na něj pomáhá a jak ho odstranit?

Reklama

Načítám