Hlavní obsah

Nebezpečí, které číhá i ve vašem bazénu a může vést k průjmu

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více Čechů si pořizuje vlastní bazén. Letošní epidemie koronaviru, v jejímž důsledku si řada rodin raději odpustí zahraniční dovolenou, jejich prodeje ještě zvýšila. Aby vaše vodní radovánky neskončily katastrofou, je třeba se o vodu správně starat.

Článek

Těšíte se, až skočíte do chladného bazénku? Aby ne. Ale nepodceňujte hygienu před vstupem do vody a správnou míru bazénové chemie. Do vody se z lidského těla splachuje pot, zbytky kůže, ale i nedostatečně omyté výměšky a moč.  Při koupání si často loknete vody, i když nechcete. A pokud si ve vodě užívají bakterie, spustí se v těle nežádoucí proces.

Tím nejčastějším původcem letních střevních infekcí je bakterie E. coli, která pochází i z lidských fekálií. Ve vodě se můžou vyskytovat i další mikroorganismy, které působí bouři ve střevech, například norovirus, Shigella nebo lamblie střevní. Podle hygieniků je ale na vzestupu parazit cryptosporidium parvum.

Zákeřný parazit

Narazit na něj můžete při koupání v řekách nebo rybnících, umí ale přežít i v chlorované vodě. Nákaza tak číhá na veřejných koupalištích, ale i ve vašem zahradním bazénu. Může pocházet z výměšků domácích mazlíčků, přenašeči mohou být dokonce i lidé, u kterých infekce zvaná kryptosporidióza probíhá bezpříznakově.

Vajíčka nebezpečného parazita přežívají ve vodě, ale i ve vlhké půdě. Riziko tedy hrozí i v případě, když si s dětmi hrajete kolem bazénu, kde je hodně nacákáno. Nelze tedy spoléhat jen na očistu bazénové vody, ale i na vlastní imunitu.

Varovné příznaky

Inkubační doba kryptosporidiózy je od dvou do deseti dní. „Onemocnění u zdravých osob trvá jeden až dva týdny. Příznaky však mohou přetrvávat až třicet dní,” varuje lékařka Monika Liptáková z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. Hodně záleží na tom, jak silnou máte imunitu. Varovat by vás měl vodnatý průjem, žaludeční křeče, nevolnost a zvracení, nemoc může provázet i horečka. Při delším trvání tělu hrozí dehydratace a úbytek na váze.

Foto: Demkat, Shutterstock.com

V létě bývají průjmy častější, zejména pokud máte oslabenou imunituFoto: Demkat, Shutterstock.com

Kdo je v ohrožení

Nevolnost a bolestivé křeče mohou trvat dlouhé týdny. „U pacientů s oslabeným imunitním systémem se může vyvinout závažný, život ohrožující, vodnatý průjem, který lze velmi obtížně léčit současně dostupnými léky,” vysvětluje doktorka Liptáková.

Nemoc nejčastěji postihuje tenké střevo, zejména u dětí nebo těhotných žen, může ale napadnout i jiné oblasti trávicího ústrojí, nebo dokonce dýchací cesty. „Průjem by neměli podceňovat ani lidé s nemocným srdcem nebo ledvinami,“ upozorňuje lékař Ivo Procházka ze Sdružení praktických lékařů, u koho by dehydratace mohla mít fatální následky.

Na co dát pozor a jak se chránit

Průjem si v létě uženete snadno nejen z kontaminované vody, ale třeba i z jídla. Cryptosporidium parvum můžete chytit i od hospodářských zvířat, pozor tedy při mazlení s ovečkami nebo kůzlaty na farmách. Riziko může číhat i v nepasterizovaném mléce nebo neošetřeném moštu. Konzumovat byste neměli ani neumyté ovoce nebo zeleninu, nevíte, čím bylo hnojené.

V bazénu pomáhá chlór či jiná chemie, dodržujte proto dávkování a frekvenci čištění. Ale i v dezinfikovaném prostředí dokáže parazit přežít. Účinnější než chlór je v tomto případě čištění ozónem nebo UV lampou.

Kdy jít k lékaři

Pokud vás trápí nevolnosti déle než týden, i když se dají vydržet, neváhejte a navštivte lékaře. „Při průjmech doporučuji klid, černé uhlí a dostatek tekutin po malých dávkách. Jestliže jsou ale obtíže vyčerpávající a dotyčného trápí velké křeče, měl by se přijít vyšetřit,“ upozorňuje doktor Ivo Procházka. I když příznaky při samoléčbě vymizí, kryptosporidióza nemusí být zaléčená a může se vrátit.

„V případech průjmů je vhodné dát si udělat výtěr, který zjistí případné patogeny ve stolici a lékař vám nasadí cílenou léčbu,” dodává doktorka Liptáková.

Cryptosporidium parvum

  • Popis - Cryptosporidium parvum je parazit, který způsobuje nemoc kryptosporidiózu. Nejčastěji se přenáší kontaminovanou vodou, ovocem či zeleninou, nebo přímým kontaktem s nakaženým. Způsobuje střevní potíže, naruší střevní mikrobiom. Největší riziko představuje zejména letních měsících, kdy se lidé hojně koupou v bazénech a dostanou se do styku s přenašeči bakterií.
  • Příznaky - Vodnatý průjem, křeče v břiše, zvracení, ztráta hmotnosti
  • Inkubační doba - 2-10 dnů
  • Léčba - U zdravých lidí postačí černé uhlí, u lidí s oslabenou imunitou či autoimunitními nemocemi je třeba udělat výtěr a nasadit cílenou léčbu. Léčba trvá několik týdnů.
  • Prevence - Nejlepší je posilovat imunitu, jíst pouze omyté ovoce a zeleninu, vyhýbat se nepasterizovanému mléku, dbát na pravidelné čištění bazénu a dávat si pozor na přenašeče.

Při koupání si můžete uhnat i nepříjemnou kvasinkovou infekci.

Reklama

Načítám