Hlavní obsah

Vakcína, co chrání před rakovinou. Proč se nechat očkovat?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování je obecně velmi diskutované téma. Má vyhraněné odpůrce i zastánce. Očkování proti rakovině děložního čípku je však ojedinělé. Vakcína má totiž jasné výsledky – u dívek i chlapců mezi 13. a 14. rokem má více než devadesátiprocentní úspěšnost. Věděli jste ale, že by se měli očkovat také starší ženy a muži?

Článek

Rakovina je jedna z nejděsivějších nemocí vůbec. Vyslechnout si onkologickou diagnózu nikdo nechce. V mnoha případech je velmi špatně léčitelná a může dojít k recidivě nemoci. Přesto ale existuje vakcína, která proti jednomu druhu účinně funguje.

Rakovinu děložního čípku způsobuje jeden z takzvaných lidských papilomavirů (HPV). Ty se běžně mezi lidmi vyskytují a většina z nich nezpůsobuje vážné zdravotní potíže. Identifikováno jich bylo už více než 100 typů. Několik desítek z nich jsou genitální a mohou způsobovat změny v buňkách výstelky děložního čípku. Pokud se neléčí včas, dokážou se proměnit na rakovinné buňky.

Vakcína funguje

Dva z těchto vysoce rizikových typů způsobují přibližně 70 procent všech případů karcinomu děložního hrdla celosvětově. Vzhledem k tomu, že virus je pohlavně přenosný, je ideální očkovat mladistvé ještě před zahájením sexuálního života. V té době má očkování maximální účinnost. Jak dívkám, tak i chlapcům mezi 13. a 14. rokem je vakcína hrazena z veřejných prostředků. To ale neznamená, že by očkování po zahájení sexuálního života nemělo smysl!

Proč se nechat očkovat i později

Podle odborníků by se měli nechat očkovat i starší ženy a muži. „Přínos vakcinace není ovlivněn věkem. Ve stabilním páru je riziko nákazy minimální, ale naopak poměrně vysoké je u žen s krátkodobými vztahy nebo s nestálým partnerem,“ vysvětluje vysvětluje profesor Jiří Sláma z Onkogynekologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF. Podle odborníků je účinnost vakcíny po započetí sexuálního života stále více než 50 procent, a to rozhodně není málo.

Foto: CNK02, Shutterstock.com

Vakcína dokáže před rakovinou děložního čípku ochránit z velkého procenta i starší ženyFoto: CNK02, Shutterstock.com

Muži jsou přenašeči

Vakcínu by ale neměli zatracovat ani pánové. Očkovaný muž především významně snižuje riziko, že bude přenašečem HPV infekce pro svou partnerku. Navíc sám u sebe sníží riziko mnoha nepříjemných i nebezpečných onemocnění, která lidské papilomaviry způsobují, jako například genitální bradavice, či v horších případech nádory penisu, konečníku, ale také třeba rakovinu hrtanu.

Existují rizika očkování?

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv bylo v roce 2015 celosvětově očkováno přibližně 72 milionů osob HPV vakcínami. Bylo nahlášeno asi 150 případů nežádoucích účinků, jako pocity na omdlení, motání hlavy, bolest hlavy, bolest na hrudi či slabost. Některé zdroje uvádějí také horečky a riziko vzniku neurologických potíží.

Nepodceňujte prevenci 

Na celém světě je nádor děložního čípku diagnostikován u více než půl milionu žen, přes 270 000 žen ročně na toto onemocnění umírá. Do 50. roku života se HPV objeví u 8 z 10 žen. To sice ještě neznamená, že každá z nich onemocní rakovinou děložního čípku, ale rozhodně patří do rizikovější skupiny.

Problém však je, že  nemoc je dlouho zcela bezpříznaková. Výraznější symptomy přichází až v pokročilejším stadiu, a může mezi nimi být například vodnatý až krvavý poševní výtok, krvácení po pohlavním styku, bolesti v podbřišku, krev v moči nebo i pálivá, řezavá bolest při močení. A protože se případné změny na buňkách dají včas odhalit pomocí cytologického vyšetření, je třeba chodit jednou za rok na preventivní gynekologické prohlídky. (Jak poznat příznaky rakoviny?)

„Rizikové jsou především starší ženy, které nechodí na prevenci ke gynekologovi, a pak přicházejí pozdě. Bohužel se nám zatím nedaří tuto situaci změnit,“ uvádí profesor David Cibula, vedoucí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice. Preventivní kontroly vám tedy mohou zachránit život.

Reklama

Načítám