Hlavní obsah

Riziko kondylomat neboli genitálních bradavic stoupá

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Foto: siam.pukkato, Shutterstock.com

Reklama

Kondylomata neboli genitální bradavice jsou nepříjemným a těžko léčitelným problémem. Patří mezi vůbec nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Virus totiž z těla nezmizí. Jestliže střídáte partnery, je třeba myslet na toto riziko, před kterým stoprocentně neochrání ani kondom.

Článek

Počet nemocných za posledních deset let výrazně stoupá. Přesná čísla sice nejsou k dispozici, protože se nehlásí povinně, ale podle údajů z jiných zemí může jít až o pětinásobný nárůst.

Problémy způsobují papilomaviry (HPV), z nichž některé mají na svědomí také rakovinu děložního čípku. Lidských papilomavirů (HPV) je známo více než 100 typů, z nichž polovina může způsobit potíže, jako jsou kondylomata a dalších zhruba 20 může vyvolat rakovinné bujení.

Virus se přenáší pohlavním stykem, a to včetně orálního i análního sexu, ale i prostřednictvím rukou. Prezervativ riziko infekce snižuje, ale rozhodně ne stoprocentně. Vzácně se může přenést z matky na plod během porodu.

Příznaky genitálních bradavic

Kondylomata vypadají jako malé bradavičky nebo nepravidelné vřídky, které tvoří shluky. Nejčastěji se vyskytují v oblasti genitálií a řitního otvoru. U mužů pak na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice a na předkožce. Na začátku se projevují svěděním a omezují sexuální styk, protože mohou být příčinou bolesti. Hrozí také nebezpečí, že část virů může způsobit rakovinu děložního čípku.

Inkubační doba

Od nákazy do projevení prvních příznaků uplynou obvykle tři týdny až několik měsíců, či dokonce let. Většina lidí se s virem v životě setká a nic jim nezpůsobí. Nakažený jedinec se s virem vypořádá díky vlastní imunitě, aniž by si čehokoliv všiml. To je však problém, protože tak se nemoc může přenést na partnera, jehož imunita nápor viru nezvládne.

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Kondylomata narušují i psychiku a partnerský vztahFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Léčba kondylomat a babské rady

Při léčbě je podstatný imunitní stav pacienta, někdy se s nemocí tělo dokáže vyrovnat samo, jindy je třeba podpořit jeho obranyschopnost například imunoterapií, pomoci mohou také výtažky z hlívy ústřičné. Bradavice se odstraňují chemikáliemi nebo vypalováním, ale také chirurgicky nebo laserem. Poslední metoda se jeví jako nejefektivnější. Ale i tak je pro pacienta poměrně nekomfortní a vyžaduje rekonvalescenci.

Pokud chcete jít na genitální bradavice přírodní cestou, pomohou přípravky s aloe vera, tea tree oilem, účinná je i koupel z řebříčku. Je vhodné posílit imunitu. Jestliže u sebe nemoc objevíte, vždy je třeba léčit nejen sebe, ale i partnera.

Jak probíhá vyšetření

Onemocnění pozná kožní lékař nebo dermatovenerolog. Také může odebrat kousek tkáně a nechat provést histologické vyšetření.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Někdy se odebírá i kousek tkáně, který se pošle na histologii, kde zjistí, zda nejde o nádorové bujeníFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Možné komplikace

Některé typu HPV mohou vést k rakovině děložního čípku. Proto jsou tak důležité preventivní prohlídky sledující stav děložního čípku. Díky nim je možné při zasažení tkáně provést její odstranění, a zabránit tak vzniku a případně i šíření nádoru.

Jaká je prevence

Používání kondomu při sexu výrazně snižuje riziko nákazy, je ale třeba myslet na to, že i tak se můžete dotýkat kůže a sliznic partnera, a proto není ochrana stoprocentní. Spolehlivou prevencí se jeví očkování. V současné době jsou k dispozici dvě vakcíny, liší se v tom, před jakým typem viru chrání, ale vždy je to před těmi nejčastějšími.

Zcela zásadní jsou jednou ročně preventivní prohlídky u gynekologa, který sleduje stav děložního čípku. Lékař tak může zjistit začínající problémy a doporučit odstranění tkáně poškozené virem.

Genitální bradavice

  • Jiný název - Venerické bradavice, kondylomata.
  • Popis - Kožní onemocnění způsobené HPV viry.
  • Příznaky - Objevují se zejména na genitáliích a také na konečníku v podobě malých bradavic či vřídků, které se shlukují do skupin, svědí a způsobují bolest při sexu.
  • Inkubační doba - Od tří týdnů až po několik let.
  • Léčba - Lokální, laserem, zmrazením (kryoterapie) nebo chirurgická, využívá se také imunoterapie.
  • Smrtnost - Na kondylomata se neumírá, ale rakovinou děložního čípku v Česku ročně onemocní zhruba 1 000 žen, přibližně třetina karcinomu podlehne.
  • Prevence - Používání kondomu (není to ale 100%), preventivní prohlídky u gynekologa, očkování.

Reklama

Načítám