Hlavní obsah

Bradavice: babské rady a nejlepší přírodní léčba

Foto: lev.studio, Shutterstock.com

Foto: lev.studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bradavice mohou překážet i bolet, a ještě navíc jsou nakažlivé. Naštěstí často zmizejí samy, anebo je můžete zahnat domácími přírodními postupy. Co na bradavice nejvíc platí a jak zajistit, aby se už nevrátily?

Článek

Sama o sobě nebývá bradavice nijak zásadní problém. Pokud je však na citlivém místě, může tlačit, bolet, hrozí riziko stržení... A pak nastává problém: Jak se zbavit bradavic? Je možné jít ke kožnímu lékaři a podstoupit například nepříjemné vypalování či jinou léčbu, ale lze to vyzkoušet i tradičními přírodními prostředky. Babské rady ovšem upozorňují, že byste s léčbou bradavic měli začít v době, kdy ubývá Měsíc, jinak se objeví znovu! A co vyzkoušet?

1. Vlaštovičník větší

Šťáva, která vytéká po rozlomení stonku této nenápadné bylinky, je asi nejznámější přírodní prostředek – stačí jí bradavici potírat často a tak dlouho, dokud nezmizí. Na dobu, kdy bylina není k dispozici, si můžete vyrobit velmi účinnou mast na bradavice z vlaštovičníku. „Nať vlaštovičníku dejte do sádla, lehce převařte ve vodní lázni a nechejte přes noc stát. Pak rozehřejte, sceďte a nalijte do skleničky. Uchovávejte v ledničce. Bradavice potírejte často a dlouhodobě,“ radí bylinkářka a spisovatelka Vladislava Mlada Jirásková.

2. Dračí krev

„Jde o krvavě červenou mízu ze stromu Croton lechleri, který roste hluboko v amazonských pralesích. Je velmi hojivá na bradavice, bércové vředy, ekzémy, opary i další kožní problémy. Užívat se dá i vnitřně jako přírodní antibiotikum a na posílení organismu,“ radí bylinkářka. Dračí krev koupíte v prodejnách s přírodními přípravky.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Dračí krev má pohádkový název a Jihoameričané ji používají na kožní problémyFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

3. Cibulová šťáva

Kuchyňskou cibuli rozřízněte, uprostřed udělejte důlek a nasypejte do něj trochu cukru. Cibule pustí šťávu a tou bradavici potírejte, dokud nezmizí. Šťáva z cibule působí jako zázračný všelék, vyzkoušejte ji i na jiné neduhy – třeba na akné.

4. Tmavý lesní med

Naneste na bradavici kapku medu, překryjte ji kosmetickým tamponkem a přelepte náplastí. Proces opakujte až do odpadnutí bradavice.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Med a včelí produkty vůbec jsou pro své léčivé vlastnosti známé a vyhledávánéFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

5. Propolis

Z propolisu a trochy medu umíchejte kašičku a naneste ji na bradavici. Překryjte vatovým tamponem a přelepte.

6. Tymián červený

Jednu kapku éterického oleje naneste přímo na bradavici a zalepte náplastí. Zakápnutí opakujte třikrát denně.

7. Autosugesce

Ač to zní naprosto bláznivě, pomáhá se na bradavici spravedlivě rozzlobit a pěkně od plic jí vynadat – a pozor, zásadně jí přitom tykejte!

Bradavice

  • Popis - Nezhoubné kožní výrůstky způsobené infekcí některými typy lidských papilomavirů HPV.
  • Příznaky - Rozmanité výrůstky se objevují nejčastěji na rukou, nohou a genitálu, jsou nepříjemné, mohou tlačit, bolet i svědit. Často se vracejí.
  • Inkubační doba - Pár dní, měsíce i roky. Někdy se bradavice objeví téměř bezprostředně např. po návštěvě bazénu, jindy virus v těle dlouho přebývá bez příznaků a potíže se projeví až při snížené imunitě.
  • Léčba - Bradavice mohou zmizet spontánně či vlivem autosugesce. Lékaři užívají zmrazení tekutým dusíkem či laser. Lze vyzkoušet i přípravky z lékárny či přírodní léčbu (vlaštovičník).
  • Prevence - Posilování imunity a vyhýbání se kontaktu narušené (např. rozmočené) pokožky s možnou nákazou: šíří se jak přímým stykem, tak předměty (ručníky, obuv, podlaha). Lidé s bradavicemi by neměli navštěvovat bazény, sauny atd.

Reklama

Načítám