Hlavní obsah

Bradavice: kde se berou a jak souvisejí s imunitou

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ošklivé výrůstky na kůži, které mohou překážet a bolet a navíc je lze přenést na zbytek rodiny – to jsou bradavice. Přečtěte si, proč vznikají, jak se před nimi bránit a co jejich výskyt říká o vaší imunitě.

Článek

Bradavice se většinou objevují bez varování a rychle, ale zbavit se jich není až tak snadné. Existuje vůbec způsob, jak jejich vzniku zabránit, nebo nějaká metoda, jak je velmi rychle zažehnat? A víte vůbec, jak poznat bradavici?

Co je to bradavice

Bradavice je nezhoubný kožní útvar, který způsobuje virus ze skupiny lidských papilomavirů HPV. Nejčastěji se objevuje na rukou a na nohou. Do organismu se nákaza dostane přes kůži, která byla právě nějak narušená nebo oslabená – tedy třeba rozmočená. I proto si bradavice často donesete z bazénu.

Foto: Galileo30, Shutterstock.com

Zvlášť na nohou bývají bradavice bolestivé a bohužel často i velmi odolné léčběFoto: Galileo30, Shutterstock.com

Jak vypadá bradavice: druhy a typy

Výrůstky nejsou stejné. Podle místa, kde se vytvoří, a jak vypadají, se dělí do několika kategorií.

Pravá bradavice: tvrdý, zvětšující se výrůstek, obvykle se objevuje na rukou nebo nohou, častější je u mladých lidí.

Plochá bradavice: většinou růžový výrůstek, který se vyskytuje ve větším množství a po rozškrábání se přenáší dál po kůži. Často ho najdete u dětí.

Nitkovitá bradavice: drobný a výrazně vystouplý výrůstek na kůži kolem očí, úst a na krku, někdy visí jakoby na stopce či vlásku a není problém ho strhnout.

Plantární bradavice: obvykle vznikne na chodidle, je kulatá, lemovaná světlým okrajem, ve středu může mít tmavé tečky. Rostou a zatlačují se do kůže, takže mohou překážet a bolet při chůzi, jsou velmi odolné.

Genitální bradavice: jde o nejčastější pohlavně přenosnou chorobu. Pokud ji objevíte, nevyplatí se experimentovat s domácí léčbou, jděte k lékaři.

Foto: SURKED, Shutterstock.com

Když se rozhodnete pro přírodní prostředky proti bradavicím, buďte trpělivíFoto: SURKED, Shutterstock.com

Bradavice a imunita

Bradavice jsou nakažlivé, přenášejí se z člověka na člověka, nebo z jednoho místa na těle na jiné. Statistiky říkají, že nepříjemný výrůstek měl asi každý desátý člověk a mnozí opakovaně. Virus může v organismu žít i roky, než mu oslabená imunita dovolí se natolik prosadit, aby způsobil růst bradavic. „Proto pacientům říkám, že mají bradavici poděkovat. Upozorní je, že to s jejich obranyschopností není dobré a je třeba něco dělat,“ říká kožní lékař Zdeněk Preclík.

Léčba a prevence

Jak se zbavit bradavic? Možnosti máte v podstatě tři: počkat, až bradavice sama zmizí, to se však netýká zdaleka všech druhů. Vyzkoušet můžete také samoléčbu: buď zakoupíte v lékárně nějaký vhodný přípravek (leptadlo), nebo se rozhodnete postupovat podle osvědčených babských rad: víte, že bradavici odstraníte i lakem nehty? A poslední možnost je jít ke kožnímu lékaři, kde vás pravděpodobně čeká nepříjemné zmrazení tekutým dusíkem či zákrok laserem.

Prevencí vzniku nepříjemných výrůstků je především posilování imunity. „K tomu vám pomůže třeba nápoj z vody a patnácti kapek tinktury lichořeřišnice, a to třikrát denně. Také byste měli zvýšit přísun vitaminu B,“ radí bylinkářka a spisovatelka Vladislava Mlada Jirásková.

Bradavice

  • Popis - Nezhoubné kožní výrůstky způsobené infekcí některými typy lidských papilomavirů HPV.
  • Příznaky - Rozmanité výrůstky se objevují nejčastěji na rukou, nohou a genitálu, jsou nepříjemné, mohou tlačit, bolet i svědit. Často se vracejí.
  • Inkubační doba - Pár dní, měsíce i roky. Někdy se bradavice objeví téměř bezprostředně např. po návštěvě bazénu, jindy virus v těle dlouho přebývá bez příznaků a potíže se projeví až při snížené imunitě.
  • Léčba - Bradavice mohou zmizet spontánně či vlivem autosugesce. Lékaři užívají zmrazení tekutým dusíkem či laser. Lze vyzkoušet i přípravky z lékárny či přírodní léčbu (vlaštovičník).
  • Prevence - Posilování imunity a vyhýbání se kontaktu narušené (např. rozmočené) pokožky s možnou nákazou: šíří se jak přímým stykem, tak předměty (ručníky, obuv, podlaha). Lidé s bradavicemi by neměli navštěvovat bazény, sauny atd., aby virus nešířili.

Jak se zbavit bradavic, když nechcete na kožní ani do lékárny? Kromě laku na nehty můžete použít 7 nejlepších přírodních prostředků na bradavice.

Reklama

Související témata:

Načítám