Hlavní obsah

Královnou je 68 let a stále o ní nevíte vše! Nebo ano?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nejdéle vládnoucí panovnice byla korunována v roce 1953 a dnes je to 68 let. Nejde o kulaté výročí, tato žena si ale zaslouží oslavovat každý rok. A navíc má i svá tajemství. Co se o královně málo ví?

Článek

V dubnu oslavila britská panovnice 95. narozeniny a dnes uplyne 68 let od její korunovace. Letošní rok je ale pro ni, bohužel, také tím, kdy ji opustil milovaný muž.

Ačkoli žádná zásobárna sil není bezedná (i když u ní o tom trochu pochybujeme) a mnoho svých pracovních povinností předala již následníkovi trůnu, princi Charlesovi (72), stále se účastní veřejných akcí, je symbolem monarchie, milovanou a respektovanou královnou.

Na trůn usedla mladá a panovnické povinnosti dostaly přednost před rodinou i zálibami. Čím během let překvapila a co se o ní málo ví?

Nedává rozhovory

Osobnost královny je fascinující, a o to víc, že je tak trochu tajemná. Nedává rozhovory, nevyjadřuje se k rodinným nebo globálnějším událostem, politické názory neprezentuje na veřejnosti. Drží si tvář. Výjimku udělala v roce 2018, kdy promluvila v televizi BBC ku příležitosti 65. výročí korunovace.

Asi by byla ráda, kdyby ji v mlčenlivosti následovali ostatní členové. Ti jsou totiž občas sdílní až moc.

Foto: Profimedia.cz

Ve svých barevných kostýmcích je v davu nepřehlédnutelná, ale své názory si nechává pro sebeFoto: Profimedia.cz

Milovnice skotských tanců

Královna patřila k nejpracovitějším členům rodiny, ale nedala si sáhnout na pravidelnou dovolenou na svém skotském sídle v Balmoralu, kde pravidelně tráví léto.

Kromě procházek v nádherné divoké skotské přírodě se psy a zahradničení má ještě jednu zálibu: tradiční skotské tance. Pořádala pro sousedy a zaměstnance každý rok bál Gillies' Balls. A na parketu to roztáčela i s manželem.

Foto: Profimedia.cz

Lilibeth rozhodně neseděla v koutě, naopak si tanec vždy užívalaFoto: Profimedia.cz

Dvoje narozeniny

Ač se královna Alžběta II. narodila 21. dubna 1926, oficiálně slaví narozeniny až druhou červnovou sobotu. Je to tradice, kterou zahájili již její předci, kteří se narodili v zimních měsících, kdy počasí není v Anglii nakloněno veřejným oslavám. Královna to dělá zrovna tak, a když netruchlí nebo život neomezují opatření proti covid-19, slaví v rámci akce Trooping the Colour.

Foto: Profimedia.cz

Celá rodina bývá k vidění na balkoně paláce při akci Trooping the ColourFoto: Profimedia.cz

Zahrála si s Bondem

O královně se ví, že má smysl pro humor. Veřejně se pochopitelně jako velká komička neprezentuje, její úloha vyžaduje důstojné vystupování. Ale v roce 2012 ku příležitosti zahájení letních olympijských her v Londýně udělala výjimku. Natočila s Danielem Craigem (53) krátkou upoutávku, kdy ji herec v roli agenta 007 Jamese Bonda vyzvedává v paláci a následně se spolu spustí padákem na olympijský stadion. Při seskoku byla samozřejmě nahrazena dublérem.

Foto: Profimedia.cz

Sama řekla dokonce i pár vět ve scénářiFoto: Profimedia.cz

Nikdy nechodila do školy

Působí jako inteligentní a vzdělaná žena, ale pravda je taková, že ve chvíli, kdy se stala královnou a musela během pracovních setkání vést hovory na nejrůznějších úrovních, zjistila, že jí chybí všeobecné znalosti. Ona i její mladší sestra byly posledními královskými dětmi, kterým se vzdělání dostalo doma, v paláci. Zpočátku se učily číst, psát, hrát na piano či tančit a mluvit francouzsky. Když se jejich otec stal králem, přibyly do Alžbětina rozvrhu i ústavní historie a právo. Ač nemá za sebou dlouholeté studium na prestižních školách, historici říkají, že během let ve funkci získala díky „vysoké škole života“ přehled a dokáže konverzovat téměř o čemkoliv.

Foto: Profimedia.cz

Královské princezny spolu trávily v dětství hodně časuFoto: Profimedia.cz

Nepotřebuje pas a řidičský průkaz

Cestovní pas jako nutnost, když se chystáte na mezinárodní cesty? Ne když jste královna! A to stejné platí i u řidičského průkazu. Tyto doklady jsou totiž ve Velké Británii vydávány jejím jménem a tak by ho vydala sama sobě.

Alžběta II. ale řídí ráda. Naučila se to během 2. světové války a celý život s radostí sedala za volant svých vozů, k nimž patřil třeba Jaguar, Bentley nebo Range Rover. V jejich 93 letech jí pak bezpečnostní tým již nedoporučil řídit na veřejných silnicích. Zda královna dále řídí svá auta na soukromých pozemcích, není známo.

Foto: Profimedia.cz

Na rozdíl od běžných smrtelníků nemusí řešit propadlý pas nebo neodpovídající fotkuFoto: Profimedia.cz

Královna a online kontakt

Spíš než moderní je královna konzervativní. Ale zpátečnická není. A která dáma po devadesátce je na sociálních sítích? Panovnice má na to samozřejmě lidi, ale od roku 2019 je na Instagramu. A svůj první email – věřte, nebo ne –  napsala už v roce 1976!

Uvědomuje si, že Koruna potřebuje dobré PR, a jde proto s dobou.

Foto: Profimedia.cz

Přiblížit se lidem na sociálních sítích je rozhodně krok správným směremFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám