Hlavní obsah

Princ Philip zemřel v nedožitých stech letech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglii zahalil smutek. Milovaný princ Philip zemřel v úctyhodném věku 99 let a nesmutní po něm jen rodina, ale celá země, dost možná i svět. Manžel britské panovnice byl jedním z nejoblíbenějších členů královského klanu. Jaký byl a co zažil?

Článek

Smutnou zprávu zveřejnila královna. Dnes ráno v míru a pokoji odešel princ Philip, manžel královny Alžběty II.  V únoru tohoto roku byl hospitalizován s infekcí a podstoupil také zákrok se srdcem. Z nemocnice byl puštěn až po měsíci, v půlce března. Všichni mu přáli, aby se v červnu ještě dožil stých narozenin, bohužel smrt si nevybírá.

Muž na pravém místě

Vždycky z něj vyzařovalo něco extra. Jiskra, šmrnc. A to i ve vyšším věku, takže člověk naprosto chápal, proč mu Lilibeth, později královna Alžběta II., podlehla a sňatek s ním si „vydupala“. Byl známý pro svůj humor, který byl všechno, jen ne suchý britský. Mnohdy dokonce hraničil s dobrými mravy a nejednou se stal pořádným faux pas. Královna se vedle něj rozhodně nenudila.

Po celý život vedle sebe měla rovnocenného partnera, který musel zvládnout to, co by jen tak nějaký muž nedal. Musel se smířit s tím, že on bude navždy tím druhým. Že musí poslouchat svoji ženu, ať se mu to líbí, nebo ne. I když s tím zezačátku bojoval, nakonec zjistil, že je tato role důležitější, než si vůbec kdo dokázal pomyslet.

I když i on se dopustil během života několika přešlapů (jako každý z nás), byl pro mnohé vzorem. Princi, byla s vámi legrace, tak teď opatrujte tu vaši Lilibeth shora.

A vy si připomeňte důležité okamžiky jeho života, který z více než poloviny strávil po boku královny Anglie a své milující ženy.

Jiskření od samého začátku

Psal se rok 1934, když se Philip poprvé setkal s princeznou Alžbětou. Tehdy by ani jednoho z nich nenapadlo, že proti sobě stojí budoucí královna Anglie a její manžel. Philipovi bylo teprve 13 let a Alžběta byla ještě mladší. Ta pravá chemie mezi nimi však proběhla až o pět let později, v roce 1939. Začali si spolu psát a už nepřestali. Válku princ strávil v armádě u námořnictva, Alžběta zase v pomocných ženských silách a po jejím skončení spolu dvojice obnovila styky. Netrvalo to dlouho a v roce 1946 Alžbětu požádal o ruku. Svatba proběhla následující rok a brzy přivítali na svět prvního syna, prince Charlese (72).

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles se narodil rok po svatběFoto: Profimedia.cz

Z manželky nadřízená

V roce 1950 se v Buckinghamském paláci opět těšili novému miminku. Tentokrát se narodila dívka, princezna Anna (70). V tu dobu princ Philip stále aktivně sloužil u námořnictva, a to až do roku 1951. Poté se spolu s jeho ženou, stále ještě princeznou Alžbětou, začali plně věnovat těžce nemocnému králi Jiřímu VI. († 56), kterého začali zastupovat při jeho zahraničních cestách. Když byli v roce 1952 na cestě v Keni, přišla zpráva o králově smrti. Z princezny Alžběty II. se rázem stala panovnice. Oficiální korunovace ale proběhla až o rok později, 3. června 1953.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené psí plemeno královského páru je Welsh Corgi PembrokeFoto: Profimedia.cz

Čas mezi panováním a rodinou

Vstup do šedesátých let oslavili příchodem dalšího potomka, tentokrát prince Andrewa (61), který se narodil 19. února 1960. S královnou Alžbětou podnikají oficiální návštěvy, ale nezapomínají na své děti, kterým se snaží věnovat dostatek času. V roce 1964 se do královské rodiny narodí další dítě, čtvrté v pořadí a opět syn, princ Edward (57). Na konci padesátých let a na počátku šedesátých se objevily klepy o tom, že je princ Philip až příliš na ženské a několikrát se některé krasavice objevily v takové blízkosti, do jaké by si nedovolila ani sama královna. Žádný románek ale nikdy nebyl potvrzen. Naopak se vždy zdálo, že mají s královnou idylický vztah.

Foto: Profimedia.cz

Na fotografii zleva: profesionální lyžařský instruktor, princ Philip, princezna Anna a princ CharlesFoto: Profimedia.cz

70. léta v duchu výročí i tragédie

Jako první dítě se jim vdala princezna Anna. V roce 1973 si vzala na muže Marka Phillipse (73). Zdálo se, že sedmdesátá léta budou pro královskou rodinu jedna velká radost a oslava, protože v roce 1977 měla Alžběta oslavit stříbrné jubileum nástupu na trůn. A také se jim narodil první vnuk, Peter Phillips (44). Jenže jak dobře toto desetiletí začalo, skončilo tragicky. Organizace IRA (Irská republiková armáda) spáchala atentát na strýce prince Philipa, lorda Mountbattena.

Foto: Profimedia.cz

Ač je jasné, že museli jako ostře sledovaný pár dodržovat etiketu a přísná pravidla, vždy působili pohodověFoto: Profimedia.cz

Samé svatby a křtiny 

Začátek osmdesátých let zase vnesl trochu pozitivity do královské rodiny. V roce 1981 přivedla princezna Anna na svět dceru Zaru (40) a princ Charles se oženil. Ne však s tou, se kterou by on chtěl, ale s Dianou Spencer (†36), která se zdála Koruně jako nejvhodnější adeptka. Dokázala si totiž každého na první dobrou omotat kolem prstu. Rok po svatbě se Philip s Alžbětou mohli těšit z dalšího následníka trůnu, narodil se totiž princ William (38). A když v roce 1984 přišel na svět ještě princ Harry (37), bylo opět o radosti postaráno. A aby toho nebylo málo, do chomoutu se dostal i princ Andrew, který si vzal Sarah Ferguson (62). V roce 1988 se jim narodila dcera Beatrice. 

Foto: Profimedia.cz

Fotografie dokládá jednu ze zahraničních cest v jižním PacifikuFoto: Profimedia.cz

Koruna v nesnázích

Poslední desetiletí před koncem století bylo pro královskou rodinu těžké. Začalo to sice hezky, a to narozením princezny Eugenie v roce 1990, pak to ale začalo jít z kopce. Princi Philipovi a královně Alžbětě se postupně rozvedly všechny tři děti, které byly tehdy v manželství. Do té doby věc nevídaná! Vše vyvrcholilo v roce 1997 smrtí princezny Diany. Obliba Koruny prudce klesala, veřejnost měla dojem, že královna nevyjádřila dostatečnou soustrast nad smrtí své ex snachy. Když Philip zjistil, že jeho vnuci mají jít v průvodu za rakví jejich matky, velice ho to pobouřilo. Na někdejšího premiéra Tonyho Blaira (68), jehož vláda s návrhem přišla, prý sprostě křičel.

Princ se zachoval jako opravdový chlap, za kterého celý život platil, a oběma chlapcům byl tehdy při pohřbu velkou oporou.

Foto: Profimedia.cz

Smutkem zlomeným vnukům se snažil být po smrti jejich matky co největší oporouFoto: Profimedia.cz

Blýská se na lepší časy

Zdá se, že vše špatné kolem prince ale zůstalo v minulém století, do toho nového, 21., vstoupil Philip radostně. Stal se opět dědečkem! Princi Edwardovi a jeho ženě Sophii se v roce 2003 narodila dcera Louise Windsor a o čtyři roky později syn James, vikomt Severn. Princ Charles měl druhou svatbu, ačkoli pro něj to byla svatba číslo jedna. Bral si totiž Camillu Parker-Bowles (72), kterou si chtěl vzít už před Dianou, ale nebylo mu to dovoleno. Camilla se sice netěší ani zdaleka takové úctě, jakou lid projevoval Dianě, ale Charles se stal opravdu šťastným.

Foto: Profimedia.cz

I když vyrazil ve skotském kiltu, občas nechal nahlédnout pod sukni. Nedělal si hlavu a to na něm všichni milovali, byl lidskýFoto: Profimedia.cz

Poslední roky

Velké haló přišlo v roce 2010, kdy se princ William zasnoubil s Kate Middleton (39). Svatbu měli ve Westminsterském opatství, kde se ženil právě i princ Philip. Budoucí královský pár má tři děti, ze kterých se princ Philip upřímně radoval a užíval si svoji pradědečkovskou roli. Měl na to čas — v roce 2017 se odebral do penze. I tak se ale výjimečně na některých událostech ukázal. Například na svatbě prince Harryho s Meghan Markle (39). Za to tehdy sklidil velký obdiv, protože pouhých pár týdnů předtím podstoupil operaci kyčle. Princ Philip měl ale se svými vnuky velice hezký vztah a tak bylo jasné, že si nechce tuto radost nechat ujít. Stejně tak přišel na svatbu princezny Beatrice, která se vdávala vloni v červenci během malého obřadu.

V počátku roku 2019 vyděsil své nejbližší, ale zároveň ukázal, jak tuhý kořínek má — měl vážnou autonehodu, ze které ale vyvázl téměř bez zranění. Ač do té doby řídil rád, vzdal se nakonec řidičského průkazu.

Foto: Profimedia.cz

Ač se nakonec v roce 2017 stáhl z veřejného života, některé akce si nenechal ujítFoto: Profimedia.cz

Budete nám chybět vy i váš humor a lidskost, princi Philipe!

Načítám