Hlavní obsah

Co péct na Vánoce kromě cukroví? Vánočku nebo štolu!

Foto: Mona Martinů

Panettone, křupavá štola i nadýchaná vánočka se budou na vašem stole krásně vyjímatFoto: Mona Martinů

Reklama

Cukroví už máte hotové, a stále nemáte pečení dost? Nebojte, Vánoce přináší i jiné sladké dobroty, které můžete připravit třeba ke sváteční snídani, a nos nad nimi určitě nikdo neohrne!

Článek

Poměrně často se v českých rodinách peče vánočka, která má ale mnoho podob, někdo přidává oříšky, někdo rozinky nebo jiné sušené ovoce, jiný pak tohle všechno najednou. Pak jsou tu ty méně známé, ale určitě ne méně chutné recepty, třeba taková poctivá tvarohová štola plná mandlí nebo italská obdoba naší vánočky, takzvané panettone.

Vyzkoušejte během Vánoc všechny tři!

Nadýchaná vánočka

Na 1 ks potřebujete: 120 g másla nebo tuku na pečení, 80 g cukru krupice, 3 žloutky + 1 vajíčko na potření, 500 g hladké mouky, kůru z 1 citronu, 7 g sušeného droždí (1 balíček), 1 vanilkový cukr, 300 ml mléka, 50 g rozinek, půl hrnku plátků mandlí na ozdobu, muškátový oříšek, sůl, moučkový cukr na ozdobu, 5 špejlí

Foto: Mona Martinů

Rozinky můžete klidně nahradit nasekanými ořechy nebo třeba sušenými brusinkami, fantazii se meze nekladouFoto: Mona Martinů

Postup:Do hrnku nasypte droždí, lžíci cukru a trochu teplého mléka a nechte vzejít kvásek. V míse ušlehejte máslo, cukr a žloutky do husté pěny. Nespěchejte a skutečně šlehejte, dokud směs nebude krásně hustá. Pak přidejte sůl, kůru z citronu a vanilkový cukr a ještě chvilku třete. Hotový kvásek přidejte k máslovému těstu, přidejte mouku, zbylé mléko, rozinky a špetku muškátového oříšku a dejte na hodinu kynout na teplé místo.

Když těsto vykyne, rozdělte ho na několik kusů a upleťte vánočku. Jak na to, se nejlépe naučíte v tomto videu, podle kterého to zvládne každý! Když máte vánočku upletenou, upevněte ji několika špejlemi a dejte ještě na chvíli kynout.

Nakonec ji potřete rozkvedlaným vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte péct na 180°C asi na hodinu, dokud krásně nezezlátne. Hotovou vánočku posypte moučkovým cukrem a podávejte namazanou kvalitním máslem.

Poctivá mandlová štola

Na 1 ks potřebujete: 250 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, ½ vanilkového cukru, 100 g cukru krupice, 1 vajíčko, 70 g tuku na pečení, 1 vaničku polotučného tvarohu, 60 g rozinek, 80 g mandlí, vanilkový cukr na obalení, pečicí papír

Foto: Mona Martinů

Do štoly jsme dali celé mandle, které pak nádherně vynikly a křupaly, zkuste to také!Foto: Mona Martinů

Postup: Tento recept je až neuvěřitelně jednoduchý. Všechny ingredience kromě jednoho balíčku vanilkového cukru dejte do misky a důkladně ho propracujte. Mandle nechte klidně celé, štola sice bude mít hrubší strukturu, zato ale bude krásně křupat. Těsto propracovávejte aspoň 10 minut, až vznikne jednotná lepivá hmota.

Plech vystelte pečicím papírem a z těsta vytvořte co nejrovnoměrnější šišku. Tu dejte péct na 180 °C asi na 50 minut, dokud nebude povrch štoly krásně křupavý a zlatavý. Štolu obalte ve vanilkovém cukru, zabalte do alobalu a uchovávejte v chladu.

Mini panettone

Na 6 ks potřebujete:300 g hladké mouky, ½ kostky droždí, 120 ml mléka pokojové teploty, 3 lžíce krupicového cukru, 60 g másla (+ trochu na vymazání formiček), 2 větší vejce + jedno na potření, 2 lžíce rozinek, kůru z půlky citrony, ½ lžičky muškátového oříšku, sůl, moučkový cukr na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Panettone můžete ozdobit pečicím papírem, stuhou a mašlí, na talíři pak vypadá luxusněFoto: Mona Martinů

Postup:Droždí rozpusťte ve vlažném mléce s trochou cukru a nechte vzejít kvásek. V misce smíchejte mouku, vejce, zbývající cukr, rozpuštěné máslo, rozinky, muškátový oříšek, špetku soli a citronovou kůru. Vypracujte pevné elastické těsto, přidejte kvásek a propracujte. Vzniklé těsto přikryjte utěrkou a nechte asi půl hodiny kynout.

Formičky na muffiny nebo malé zapékací mističky vymažte máslem a naplňte je tak, aby těsto bylo z vrchu vytvarované do kulata, potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte je na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Bábovičky nechte vychladnout, vyklopte je a podávejte posypané moučkovým cukrem. Jestli chcete být originální, můžete je třeba převázat mašlí s vánoční tématikou!

Jaké pečivo pečete na vánoce vy? Napište nám své recepty do diskuse, třeba je použijeme do příštího článku!

Reklama

Načítám