Hlavní obsah

Co platí na štípance od hmyzu? Tyhle babské rady fungují!

Foto: thinkstock

Poležení v trávě může skončit i štípancem, zvlášť když hmyz vyprovokujete pestrým oblečením a výrazným parfémemFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to tak vypadá, bude na komáry a ostatní savou havěť docela bohatý rok. Jistě se proto hodí pár rad, jak rychle ošetřit štípance tím, co dům dal. A jako bonus vám poradíme i přírodní repelent.

Článek

Ideální je se nenechat poštípat vůbec – což lze částečně ovlivnit v případě vos nebo včel, ale pokud už vás něco „ďobne“, pak se hodí vědět, jak rychle štípanec ošetřit. Nejdříve si ale řekněme, jak se nepříjemnému poštípání vyhnout.

Prevence: žádné výrazné vůně ani pohyby

Jestli dostanete žihadlo v případě, když na včelu či vosu omylem sáhnete nebo sednete, asi příliš neovlivníte. Ovšem některá opatření udělat můžete:

  • Včely jsou agresivnější před bouřkou, v době kvetení a odkvětu máku, před rojením – tedy na jaře, počítejte s tím a nedrážděte je.
  • Vadí jim zvuk sekačky na trávu, takže nesekejte v okolí úlu za slunného dne, ale výhradně, když je chladno nebo brzy ráno.
  • „Jediná spolehlivá rada je se vyhnout úlům, pokud je v přírodě uvidíte – a to zvlášť, pokud jste zapocení nebo máte výrazný parfém,“ radí Pavel Jurášek, hlavní včelař firmy Agnes Zelená Bohdaneč.
  • Pokud je někde víc vos nebo včel, nedělejte prudké pohyby, netančete.
  • Nejezte nic sladkého, ale ani šťavnaté ovoce. Otevřenou lahev se sladkým nápojem vždy prohlédněte, než se napijete.
  • Vyšší riziko je v případě, když máte na sobě oblečení pestrých barev.
  • Hmyz obecně odpuzuje vůně vitaminu B, tudíž je dobré ho v létě konzumovat ve zvýšených dávkách.
Foto: isifa

Ne vždy máte po ruce přípravek z lékárny, proto se hodí i pár babských rad na ošetření štípancůFoto: isifa

Kdy je žihadlo problém?

V první řadě je nutné si uvědomit, že pokud nejste alergičtí, pak vám v zásadě žihadlo od vosy či včely, ani čmeláčí kousnutí neuškodí. Včelí jed je dokonce i léčivý – jedno či dvě žihadla se dají považovat za lék na revma a vitalitu.

Jediné nebezpečí hrozí, pokud dostanete žihadlo na krk nebo do úst – a je jedno, zda od vosy nebo včely. Tehdy se kvůli otoku můžete začít i dusit. V takovém případě začněte místo vpichu chladit a raději přivolejte lékaře.„Pokud se na místě vpichu objeví větší zarudnutí, které ale reaguje na obklady a léčbu, pak si jen pamatujte druh hmyzu, který vás poštípal. Mohli byste na něj mít v budoucnu alergickou reakci. Výhledově může být vhodná konzultace alergologa," říká MUDr. Boris Oniščenko z Moje Lékárna.

Pokud jste alergičtí a začne vás svědit tělo i jinde než v místě vpichu, pocítíte svědění dlaní, nosu nebo očí, objeví se větší otoky, dýchací obtíže nebo dušnost, může jít o smrtelně nebezpečný anafylaktický šok. Jde při něm o život, tudíž ihned volejte záchranku.

Alergici by měli vědět o tom, že pokud mají alergii na včelí žihadlo, budou ji mít i na čmeláčí kousnutí. Podobně je tomu v případě příbuzných – vosy a sršně. U některých se může objevit i alergie na poštípání od komára.

Foto: thinkstock

Bolest po poštípání zmírní i jogurt nebo tvarohFoto: thinkstock

První pomoc při poštípání

Tyto rady platí pro všechny štípance – od vos, včel, komárů, ale i dalšího hmyzu. Vždy ale jen pro lidi, kteří nejsou na štípnutí alergičtí.

  • Pokud v kůži zůstalo žihadlo, zbavte se ho co nejrychleji – vždy však opatrně a tak, abyste z něj jed nemačkali do rány.
  • Na včelí bodnutí přiložte natrhané listy jitrocele kopinatého.
  • Pomůže i trocha octa – třeba nakapaný na kapesník či ubrousek a přiložený.
  • Bolest zmírní kapka levandulového oleje, ale i plátek cibule nebo citronu, kterým místo potíráte. Funguje i ochlazení v ledové vodě nebo přiložení kostky ledu – chlad zastaví šíření jedu.
  • Můžete přiložit i vlhký kousek dřevěného uhlí – neutralizuje jed. Stejně funguje i kašička z jedlé sody a vody.
  • Místo můžete ošetřit tekutým pudrem, tolik pak nesvědí.
  • K ochlazení jakéhokoli vpichu se hodí tvaroh či bílý jogurt.

Máte nějakou osvědčenou radu, jak zvládnout štípance? Napište nám ji!

Reklama

Načítám