Hlavní obsah

Co s vánočním stromkem po Vánocích? Do dvora nebo na kompost

Foto: azur13, Shutterstock.com

Foto: azur13, Shutterstock.com

Reklama

Tradice velí nechat si vánoční stromek do Tří králů. Ale co když už začal opadávat nebo prostě jen potřebujete zpět prostor, který zabírá? Pak je nejvyšší čas se s ním rozloučit. Víte vůbec, kam s ním, až ho zbavíte ozdob a světýlek?

Článek

V posledních letech přibývá těch, kdo zdobí vánoční stromeček už někdy kolem Mikuláše a nechávají si ho tak dlouho, než začne opadávat, což bývá někdy kolem poloviny ledna. Ať už patříte mezi ně, nebo o jeho odstrojení uvažujete už před Novým rokem, víte, co pak se stromkem udělat a jak ho správně zlikvidovat?

Kdy stromek odstrojit

Na to, kdy „zrušit Vánoce“, tedy odstrojit stromeček, neexistuje správné datum. Podle tradice se tak děje nejčastěji kolem 6. ledna, tedy svátku Tří králů. A právě proto se od tohoto dne vyhlašují ve městech a obcích svozy vánočních stromků. Ale ani ti, kdo si chtějí atmosféru Vánoc prodloužit, se nemusejí bát – odvoz většinou trvá až do února. Jestli ho chcete využít, podívejte se na stránky svého obecního nebo městského úřadu.

Kam s ním? Vedle popelnice

Svoz probíhá od místa, kde jsou kontejnery na komunální směsný odpad: stromeček tedy stačí postavit vedle popelnic a nechat ho tam. Rozhodně nepatří do kontejneru, protože by zabral veškeré místo.

Pokud bydlíte v rodinném domku anebo máte svoji vlastní malou popelnici, nenechávejte stromeček u ní, ale odneste ho k nejbližším popelnicím na tříděný odpad.

V rámci svozu se dostane do spalovny, kompostu nebo je naštěpkován – v různých obcích se to liší. Jestliže jste svoz propásli nebo ho u vás nepořádají, lze stromek odnést i do sběrného dvora nebo místní kompostárny. A těch je stále víc, takže stačí zapátrat.

Do kamen, nebo kompostu

Majitelé zahrad mohou stromeček naštěpkovat nebo alespoň nastříhat na kousky a přidat ke kompostu. Lze jím také ještě dodatečně obložit rostliny choulostivé na chlad (ale pozor, jen ty, které mají rády kyselejší půdu). Vyschlý stromeček je samozřejmě možné i spálit v kamnech nebo krbu, ovšem musíte ho opravdu důkladně zbavit všech hliníkových třásní a jiných plastových ozdob. A také riskujete, že jehličí bude všude okolo kamen.

Foto: rame435, Shutterstock.com

Většina obcí nabízí svoz vánočních stromků – stačí je dát v určený čas ke kontejneru nebo popelnici na směsný odpadFoto: rame435, Shutterstock.com

Stromeček do zoo? Ne!

Možná jste viděli fotky a videa, na kterých si na stromcích pochutnávají zvířata v zoo. To ale nikdy nejsou stromečky, které by tam po odstrojení někdo odnesl: nebezpečí zapomenutého háčku nebo ozdoby je tak velké, že ho nelze riskovat. Zvířatům se nabízejí jen „čisté“ stromečky, které si nikdo nekoupil, a tedy je ani nikdo neozdobil.

Stromek lze vrátit

Některé obchody, které vánoční stromky prodávají, nabízejí možnost je i vrátit a pak organizují jejich likvidaci. Samozřejmě je to částečně reklamní tah, protože když už do obchodu vyrazíte (někde dostanete za stromek i poukázku na určitou částku), je pravděpodobné, že zajdete také něco málo nakoupit.

Co se stromečkem v květináči

Ekologickou variantou je vánoční stromek v květináči, který dělá celý rok parádu na zahradě a jen si odskočí na svátky do tepla domova. Abyste ho mohli na zahradu zas vrátit, musíte ho postupně otužovat. Takový stromeček nemějte doma moc dlouho – maximálně pět dní. Pak ho z teplého pokoje dejte na pár dní do studenější chodby, poté ven na chráněné místo a až potom ho vystavte zimnímu počasí. Stromek můžete na jaře vysadit do země anebo nechat v květináči na příští rok, pokud to tedy přežije.

Foto: Baloncici, Shutterstock.com

Každý rok se u nás prodá asi 1 200 000 vánočních stromků. Končí většinou v kompostu nebo ve spalovněFoto: Baloncici, Shutterstock.com

Jak se zbavit umělého stromku

Ač se to mnohým nezdá, umělý vánoční stromeček je stále častěji považován za ekologičtější než živý. Ovšem za předpokladu, že ho budete používat několik let! Ale jednou i ten nejlepší plast doslouží a pak je otázka, kam s ním. I když je umělý, nepatří do tříděného odpadu mezi plasty, ale ani do popelnice se směsným odpadem. Nejlepší a jediné správné řešení je odvézt ho do sběrného dvora.

Nejvyšší čas chystat silvestrovské pohoštění. Jde to chutně i zdravě!

Reklama

Načítám