Hlavní obsah

Nejčastější chyby při třídění odpadu. Děláte je také?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Češi patří k národům, které poctivě třídí odpad. Podle statistik tak činí neuvěřitelných 72 procent obyvatel! Ale to neznamená, že se občas v třídění nedopustí nějakých těch omylů. Které jsou nejčastější?

Článek

Všichni víme, že žlutý kontejner je na plasty, modrý na papír, zelený na sklo a oranžový na kartony od nápojů. Jenže občas přece tápeme, kam jaký odpad patří. A to je živná půda pro nejrůznější mýty, jež jsou s tříděním spojeny. Vyvraťme je jednou pro vždy!

Omyl č. 1: Papírové kapesníky patří do modrého kontejneru

Ačkoli z podstaty věci se zdá logické, že je-li kapesníček papírový, musí se třídit a patří do kontejneru na papír. Ale není tomu tak! Použitý papírový kapesník by měl putovat do odpadu směsného. Proč? Z hygienických důvodů. Zkrátka nic posmrkaného do tříděného odpadu nepatří.

Omyl č. 2: Obal od zubní pasty patří do plastů

I když už se zubní pasty neprodávají v celokovových obalech, přesto se v tubě skrývá vrstvička hliníku, která ji z tříděného odpadu diskvalifikuje. A tak ji napříště vyhoďte do odpadu směsného.

Omyl č. 3: Rulička od „toaleťáku“ je přeci papír, patří do modrého kontejneru

Ano, rulička od toaletního papíru sice papírová je, ale jedná se o papír již několikrát recyklovaný, který se nehodí k dalšímu využití. Ostatně podobně jsou na tom i pokládky od vajíček. Ani ty do kontejneru na papír nepatří. Ruličky i pokládky by měly mít místo svého posledního odpočinku ve směsném odpadu.

Omyl č. 4: Plastové obaly od potravin není třeba mýt

Samozřejmě je ideální, pokud před vyhozením do tříděného odpadu kelímek od jogurtu vypláchnete (nebo alespoň pořádně vyškrábete), ale nemusíte ho pečlivě drhnout. Něco jiného jsou však obaly od potravin, které jsou mastné – ty byste měli pečlivě umýt vždy. Platí to především o plastových lahvích od oleje. Odborníci se dokonce shodují, že je snad lepší takovou lahev vyhodit do směsného odpadu, než ji vůbec nevymýt a vytřídit ji.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Omyl č. 5: Rozbité zrcadlo je sklo a patří do zeleného kontejneru

Nepatří. Je sice pravdou, že zrcadlo je tvořeno z větší části sklem, ale obsahuje také kov – a ten do kontejneru na sklo rozhodně nepatří. Zrcadlo by tedy mělo putovat do odpadu směsného, nebo ideálně do sběrného dvora.

Omyl č. 6: Porcelán je vlastně takové sklo, stejně se i třídí

Chyba lávky! Porcelán a sklo nejsou takoví příbuzní, jak by si mnozí z nás mohli myslet. A tak porcelán patří do odpadu směsného, nikoli tříděného. Nejlépe ale uděláte, když ho opět odvezete do sběrného dvora.

Omyl č. 7: Obaly od chipsů patří do plastů

Ano, některé jsou skutečně určené k třídění. Ale dávejte si pozor, zda je sáček od brambůrků opravdu pouze plastový! Zpozorněte, pokud je zevnitř lesklý stříbrný. V takovém okamžiku zapátrejte na obalu po případném symbolu tříděného odpadu – pokud najdete symbol tří šipek ve tvaru trojúhelníku s číslem 5 a písmeny PP, patří sáček do žlutého kontejneru. Pokud však tento znak nenaleznete, vyhoďte obal do odpadu směsného – je totiž s největší pravděpodobností potažen hliníkem.

Reklama

Načítám