Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst okurku denně?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimum kalorií, řada vitaminů a hodně vody – to je složení salátové okurky, královny všech diet. Pokud se v novém roce snažíte zhubnout, tato zelenina by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Můžete jí sníst, kolik chcete, a nepřiberete ani deko. A navíc je zdravá a skvělá na pleť!

Článek

Hydratuje tělo zvenčí i zevnitř. Blahodárně působí na zažívání a pomáhá v boji s nadbytečnými kily. Detoxikuje organismus a dodává mu mnoho potřebných živin. Salátová okurka ovšem neprospívá jen vašemu zdraví, ale také kráse. Dejte si třeba dietní thajský okurkový salát a přečtěte si, co všechno nenápadná zelenina dokáže.

Zlepší se vám zdraví

Salátová okurka obsahuje vitaminy A, B a C a pyšní se také důležitými minerály, jako je draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Zelené plody jsou nadto z více než 90 procent tvořeny vodou a díky tomu podporují dostatečnou hydrataci. Vitamin A je důležitý pro zdravý zrak a dobrou imunitu – bojuje totiž s volnými radikály. Vitamin B je nezbytný pro energetický metabolismus, činnost nervové soustavy a zdravé sliznice a pokožku. A céčko se stará o zdravé cévy, pevné zuby a kosti.

Zhubnete a budete lépe trávit

Právě voda dělá z okurky královnu dietního jídelníčku. Vysoký obsah tekutiny a naprosté minimum energie (na 100 gramů pouhých cca 63 kJ) činí z křupavé pochoutky skvělou potravinu pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Na shazování nadbytečných kilogramů se podílí také důležitá vláknina, která zasytí a normalizuje zažívání.

Foto: ECOSY, Shutterstock.com

Salátová okurka je nejlepší zelenina na hubnutí: obsahuje plno vitaminů a vody a málo kaloriíFoto: ECOSY, Shutterstock.com

Zkrásní vám pleť

Antioxidanty ve formě vitaminů pomáhají také v boji se stárnutím kůže. Salátové okurky pokožku účinně hydratují a přispívají tím k její lepší kvalitě – ať už vás trápí akné, nebo začínající vrásky. Budete-li podlouhlé zelené plody konzumovat pravidelně, můžete se těšit na pevnější a mladší pleť.

Ušetříte za pleťové masky

Jistě znáte trik s kolečky okurek na opuchlé oči. Anebo vzpomínáte, jak si babička dávala okurkové slupky na čelo a tváře? Věděla proč! Díky zklidňující šťávě, vitaminům a chladu, který okurky dobře zadržují, pomůže pár kousků téhle zeleniny pokožce víc než kdejaká drahá maska. Zrovna tak fungují i na drobné popáleniny – výborně nasávají horkost, čímž ulevují od bolesti i otoků.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Osvěžující, tonizační a hydratační účinky okurky znají ženy už po staletíFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Přestanou vás bolet dásně

Trápí vás začínající zánět dásní? Vykašlete se na drahé přípravky a nejprve zkuste jíst salátovou okurku každý den. Její šťáva totiž pomáhá i v boji s bolestivými či zanícenými dásněmi. A díky všem důležitým látkám, které obsahuje, účinkuje také proti bakteriím, které způsobují nepříjemný dech.

Budete mít zdravější orgány

Okurky pročišťují ledviny i orgány odvádějící moč z těla a vyplavují škodlivé látky z tkání, proto se doporučují lidem trpícím dnou. Odvodňující účinek má kladný vliv i na krevní tlak. Okurky navíc obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazity. Údajně pomáhá léčit i revma a udržuje zdravé srdce a cévy. Odborníci ho spojují také s lepší psychickou činností a snížením únavy. Takže důvodů, proč zařadit svěží zeleninu do jídelníčku co nejčastěji, je skutečně víc než dost!

Správný jídelníček může být účinnější než plný šuplík léků. Víte, jaké skvělé účinky má olivový olej?

Reklama

Načítám