Hlavní obsah

Filmová Amerika nebo Co vás ve filmech z USA vždy zarazí?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Ozývají se z vašeho obývacího pokoje při sledování televize výkřiky typu „Kam lezeš v těch botách, teď tam uklidila?!“ nebo „To dáš klíčky od auta tomu pikolíkovi? Vždyť ti ho odře!“? Pak se asi díváte na americký film nebo seriál a žasnete, jak ti Američané žijí.

Článek

Denně nakukujete prostřednictvím televize do amerických domácností, a máte tak jejich životní styl jako na dlani. V mnohém se život v Česku a USA neliší, ale spousta věcí vás asi zarazí. Za volant sedají šestnáctileté děti, nákupy nosí v papírových pytlích a skoro je nevidíte zamykat.

Co je často ve filmech a seriálech z produkce USA k vidění a pokaždé vás to překvapí? A jak se to liší od skutečnosti?

1. Řídí pod vlivem

V Česku je nulová tolerance alkoholu za volantem. I když jdete jen „na jedno“, nenapadne vás jet autem. A pokud vás chuť na alkohol přemůže, ale přijeli jste vozem, hledáte náhradní řešení. Prostě pod vlivem se u nás neřídí. V USA je to jiné. Ve filmech vídáme, jak hlavní hrdina dopije v baru pivo, sedá za volant a ani ho nenapadne, že by to mohl být problém. A také v mnoha státech není. V USA platí obecně tolerance alkoholu 0,8 promile.

Foto: EpicStockMedia, Shutterstock.com

Miláčku, ty po těch dvou pivech řídíš jako bůh!Foto: EpicStockMedia, Shutterstock.com

2. Papírové pytle na nákupy

Když se v Česku chystáte na nákup, berete si tašku. Když ji zapomenete, nějakou si koupíte u pokladny. Z amerických filmů máte pocit, že o taškách snad ani neslyšeli: nákupy tahají v papírových pytlích. A vy si říkáte: proč nemají ucha, vždyť je to nepraktické?! Důvodem je, že některé státy papír produkují (a takto výrobu podporují), jiné kvůli ochraně životního prostředí plastové tašky zakázaly, proto jsou hnědé pytle stále k vidění. Ale spíše platí, že se staly symbolem filmového nákupu a i Američané ve skutečnosti nakupují do igelitek nebo vlastních tašek.

3. Noviny vozí děti na kole

Čtete noviny v tištěné podobě? Pak si pro ně asi chodíte do stánku nebo je máte předplacené a dostáváte je do schránky. V starších amerických filmech jsou k vidění děti na kole, které mají noviny smotané do ruliček v batohu, šlapou po ulici a za jízdy je házejí na terasy. Dříve tito „paperboys“ na kolech opravdu fungovali, ale mělo to svá omezení (např. špatné počasí) a v dnešní době již noviny rozvážejí dospělí autem. Také ale obdivujete, jak se vždy trefí?

Foto: MPH Photos, Shutterstock.com

Pan Smith je na verandě, zkusím ho trefit...Foto: MPH Photos, Shutterstock.com

4. Jdu na vysokou, uvidíme se na Vánoce

Výběr univerzity? Někdo se rozhoduje podle vysněného oboru, jiný porovnává úroveň škol a další řeší vzdálenost a nutnost bydlení na koleji. V amerických filmech vídáme, jak čerstvý vysokoškolák balí v podstatě všechny svoje věci a rodiče se s ním při odjezdu srdceryvně loučí: uvidí ho nejdřív o Vánocích, protože je univerzita daleko. A to platí o USA obecně – je tam daleko prostě všechno.

5. Vítejte a nezouvejte se

Co uděláte jako první, když přijdete domů? Pravděpodobně se zujete a obujete bačkory, případně chodíte doma v ponožkách. Z amerických snímků ovšem získáte pocit, že buď mají všichni uklízečku, nebo si potrpí na špinavé podlahy. Až na výjimky se filmoví hrdinové nezouvají! A jak je to doopravdy? Ano, mnozí Američané chodí doma v botách, ale rozhodně nejsou jediný národ na světě – to spíš Česko je zvláštní tím, že zouvá i návštěvy. Ovšem nemáme se za co stydět, tradiční Japonci se zouvají i v restauracích.

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Tady jste v Americe, proč se zouváte?Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

6. Alkohol na ulici? Ze sáčku

V Česku je pití alkoholu dovoleno s dovršením plnoletosti a nejčastěji se konzumuje doma nebo v restauračních zařízeních. Na ulici to běžné není, a někde dokonce hrozí pokuta. V Americe si můžou alkohol dopřát až od 21 let a ve filmech jsou k vidění lahve v hnědém sáčku. Pití alkoholu na ulici je na většině území USA zakázáno, koupit ho lze často jen ve specializovaných obchodech a lahev či plechovka nesmějí být vidět (proto ten papírový sáček). Není to ale tak, že když máte lahev zakrytou, jste v pohodě. Pokutu dostat můžete!

7. Na maturitní ples limuzínou

Pamatujete si na maturitní ples? Byla to vaše životní událost? Asi jste řešili šaty nebo oblek a jako třída i tombolu a výběr moderátora či kapely. Na amerických středních školách je maturitní ples zásadní akce, na kterou se studenti dlouho těší a zodpovědně připravují. Má vždy téma, volí se král a královna, mnozí přijedou limuzínou v nádherných šatech a dívky mají na zápěstí připnutou květinu. Ale pít můžou na rozdíl od českých maturantů, kterým je většinou 18 let, jen nealko punč.

Co nejvíce na Americe překvapuje ve filmech vás? A víte, jak se liší české a americké televizní policajtky?

Reklama

Načítám