Hlavní obsah

Jak rychleji vyzmizíkovat modřiny a zahojit rány?

Foto: Nikkolia, Shutterstock.com

Foto: Nikkolia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většina z vás tráví léto mnohem více venku a aktivněji, čímž ale narůstá i počet úrazů, a to nejen u dětí. Jak hojení nehezkých modřin nebo šrámů urychlit, nebo jim dokonce předcházet?

Článek

Trávíte-li léto aktivně, snadno si z dobrodružných výletů a cyklistických výprav odnesete rozbité koleno, puchýře nebo nejednu modřinu. Nepříjemné jsou zejména hlubší jizvy, které by vůbec neměly přijít na slunce, aby se obnažená kůže nespálila a nezpigmentovala. I drobná poranění ale vadí. Chcete-li se šrámů zbavit rychleji, vsaďte na správnou péči, důslednou ochranu, ale i promyšlený jídelníček.

Krvácení? Rychle ho zastavte

O drobná krvácivá zranění není v létě nouze, ať už šlápnete na pláži na střep, říznete se při krájení buřtů nebo se odřete při pádu z kola. Pokud máte krvácivé poranění, zdvihněte a podložte poraněnou končetinu tak, aby byla výš než srdce, to výrazně zmírní krvácení. Pomůže i obklad z jitrocele nebo šalvěje. Máte-li možnost, místo chlaďte obkladem nebo ledem či studeným obkladem, to zúží cévy a zpomalí tok krve. Platí to i na naraženiny a výrony, aby nevznikla rozsáhlá modřina.

I drobné zranění vždy dobře propláchněte čistou vodou, odstraňte cizorodá tělesa a místo vydezinfikujte. Jakmile se totiž do rány dostane infekce, zanítí se, a léčba bude o to delší. V batůžku mějte olejíček z čajovníku nebo levandulový sprej, poslouží nejen při úrazu, ale i jako repelent nebo ke zklidnění poštípané kůže.

Rána? Zkuste vlhké hojení

Krvácení zastaveno, ale co s citlivou ránou dál? Obvaz se na mokvavé zranění přilepí a při výměně si hojící se tkáň zbytečně narušíte. Ani tvrzení, že rána musí větrat není pravdivé, má do ní totiž přístup řada nečistot, navíc na vysychající ráně se tvoří masivnější strupy. Ideální je vsadit na metodu tzv. vlhkého hojení. Očištěnou ránu potřete hojivým gelem a překryjte sterilním nesavým materiálem. V lékárně seženete praktické balení hydrogelu nebo hydrokoloidního gelu i s krycí fólií, vhodné právě na cesty.

„Rána se ve vlhkém prostředí hojí o 40 procent kratší dobu, než když je krytá suchým obvazem,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová z Lékárny Salvia. Metoda podporuje vlastní hojivé procesy těla. „Z každého poranění se totiž vylučuje tekutina obsahující látky, které podporují regeneraci poškozené tkáně. Cílem je proto udržet v ráně vlhkost, která pomůže těmto látkám správně pracovat,“ dodává odbornice.

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Tvrzení, že rána musí větrat, nemusí být vždy k užitku, vsaďte na metodu vlhkého hojeníFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Puchýře? Propíchnout

Pokud se popálíte, je lepší odstranit odumřelou kůži, aby nezpůsobila pozdější zánět. Také u puchýřů, kde hrozí samovolné prasknutí, je lepší jejich propíchnutí. To se týká hlavně puchýřů ze špatně padnoucích bot, které by vám další chůze odřela a způsobila ještě nepříjemnější a krvácivá zranění. „Je nezbytné zajistit sterilní jehlu, puchýř u kraje propíchnout a jeho obsah opatrně vytlačit,“ radí Irma Miklášová. Menší puchýř se ale vstřebá a zhojí i bez propichování. U větších, případně těch strhnutých do krve, vám pomohou hydrokoloidní náplasti, které uleví od bolesti a rychleji ránu zahojí.

Opruzeniny? Promastit

Nejen silnější lidé trpí v horkých letních dnech na opruzeniny. Nejčastěji se objevují v tříslech, kolem konečníku, na vnitřní straně stehen, v podpaží, u žen i pod prsy, zarudlou a pálící kopřivku vám ale mohou způsobit i popruhy batohu. Postižené místo co nejdříve omyjte (klidně jen vlhkým ubrouskem) a promastěte a je-li to možné, místo větrejte. Můžete použít i chladivý polštářek (nemáte-li po ruce, poslouží i pytlík mražené zeleniny), to zmírní otok.

Pokud se opruzení  nezhojí a potřebujete se vydat na další pochod, zabraňte vhodnou volbou oblečení dalšímu tření, případně místa vystavená tření potřete olejem, deodorantem nebo vazelínou, klidně během dne zopakujte.

Modřiny? Ukažte je slunci

Pokud utržíte nějakou modřinu, dopřejte jí jemnou masáž, teplý obklad, nebo ji vystavte sluníčku, teplo urychlí vstřebávání. Pomůže i octový obklad, medový zábal, maska z rozmělněné petržele, jírovce či kořene čekanky. V jídle dbejte na dostatek rutinu (pohanka, artyčok) a vitaminu B12 (játra, tučné ryby, mléko).

Jizvy? Přísně chraňte

Naopak čerstvé jizvy před slunečními paprsky striktně chraňte. Volte faktor SPF 50 a vysoce voděodolné filtry, nejvhodnější jsou přípravky s obsahem minerálních filtrů, které účinkují hned po aplikaci. Čerstvou jizvu často masírujte tlakovými masážemi, aby se dobře prokrvovala a lépe hojila.

Foto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

Jizvy potírejte vysokým faktorem, neměly by vůbec přijít na sluníčkoFoto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

Najezte se

Pokud je pro vás typická zbrklost a nešikovnost a o drobné oděrky nemáte nouzi, můžete vhodným jídelníček posílit odolnost kůže i cévní stěny a tím urychlit hojení. Vsaďte na:

  • zinek (játra, kvasnice, semínka)
  • potraviny stimulující tvorbu kyseliny hyaluronové (vnitřnosti, červené víno, sója)
  • potraviny obsahující kolagen (maso a ryby)
  • probiotika, která najdete především v zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, zákysy, kefíry)

Reklama

Načítám