Hlavní obsah

Čokoládová závislost aneb Brownies trochu jinak

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte chuť na něco malého sladkého? Co takhle kousek hutné čokoládové pochoutky s nádechem arašídů a křupavým preclíčkem? Dopřejte si s námi tuto neobvyklou sladkost – upéct ji navíc zvládne i úplný začátečník!

Článek

Několik variací na hutné čokoládové brownies už u nás na webu najdete (zkuste třeba red velvet brownies s mramorováním nebo blondies – brownies z bílé čokolády) a není to náhoda: tento na povrchu křupavý koláč, který uvnitř skrývá nádherně vláčný střed plný čokolády, je bohužel silně návykový. Dneska ho doplníme arašídovým máslem, mořskou solí a roztomilými preclíčky. A nová závislost je na světě!

Čokoládové brownies s preclíky

Na pekáček 20 x 25 cm potřebujete: 125 g másla, 200 g hořké čokolády, 3 lžíce arašídového másla, 5 vajec, ¾ hrnku cukru krupice (hrnek = 250 ml), ½ lžičky vanilkového extraktu, 3 lžíce holandského kakaa, 1,5 hrnku hladké mouky, 1/3 lžičky jedlé sody, ½ lžičky mořské soli, preclíky

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Máslo, čokoládu a arašídové máslo rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Vajíčka spolu s cukrem asi tři minuty šlehejte elektrickým šlehačem, poté vmíchejte vanilku, kakao a rozpuštěná másla s čokoládou a nakonec i mouku s jedlou sodou a solí. Přemístěte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dejte na deset minut péct. Vyndejte a na povrch přitiskněte v 1,5cm odstupu preclíky. Vraťte do trouby a pečte ještě asi dvacet minut tak, aby povrch koláče zpevnil, ale uvnitř zůstal ještě měkký a hodně vláčný, jako má správné brownies být. Jestli to vydržíte, nechte koláč před krájením alespoň půl hodiny vychladnout…

Tip: Preclíky se na koláč dávají až po chvíli pečení, aby se povrch nepokroutil.

Máte rádi sladko-slané dobrůtky jako slaný karamel a preclíky v čokoládě nebo fandíte spíš tradičnějším chutím?

Načítám