Hlavní obsah

Cottage: Otloukánek mezi sýry má super výživové hodnoty

Foto: SMarina, Shutterstock.com

Foto: SMarina, Shutterstock.com

Reklama

Není zrovna králem gurmánských sýrových prkének a v obchodech ho nezřídka odstrčí někam mezi jogurty a tvarohy. Přitom cottage je sýr s velkým S. Alespoň co se výživových hodnot týká, patří mezi to nejlepší, co si můžete dát.

Článek

Název trošku napovídá, že cottage má původ v Anglii. Už v 17. století představoval oblíbenou svačinku pro pracující na anglických farmách. Jemné lehké hrudky sýru ve smetaně jsou delikátní záležitost, ale ne pro každého. Pro někoho je cottage klidně každodenní součástí jídelníčku, jiní ho nemohou vystát. Pokud se nacházíte někde mezi, doporučujeme vám dát sýru cottage šanci. Co se výživových hodnot týká, málokterý sýr mu může konkurovat.

Jak cottage sýr vzniká?

Dnes se cottage sýr vyrábí z odtučněného mléka, které se pasteruje. Surovina se pak oddělí na odstředěné mléko a smetanu a za použití syřidla a mlékárenských bakterií vzniká hotový výrobek. Důležité je, že při procesu výroby sýr prochází fermentací čili má výhody kysaného mléčného produktu. To znamená, že jeho konzumace přispívá k osídlení střev prospěšnými bakteriemi, což má dobrý vliv nejen na trávení, ale celkově na sílu imunitního systému.

Nepostradatelný pomocník

„Cottage je tvarohový sýr, který umí dobře zasytit. V redukčním jídelníčku je praktickým pomocníkem, můžeme ho jíst ve slané i sladké variantě. Obsahuje hodně bílkovin, kyselinu listovou, vápník a další minerály a vitaminy,“ říká výživová poradkyně Markéta Cemper z ABClinic.

Při hubnutí nebo snaze o nabrání svalové hmoty byste měli přijmout kolem 1–1,5 gramu bílkovin na kilo své váhy. Pokud jste 60kilová žena, jeden kelímek cottage vám splní plus minus třetinu tohoto množství. Když přidáte k obědu 150gramový steak z kuřecího prsa, máte dalších 26 gramů bílkovin a ke zbytku vám už pomůže kus sýru, trocha luštěnin, anebo třeba proteinový nápoj, pokud je máte rádi.

Jak si vede v konkurenci?

Eidam 20% nebo 30% nechutná moc dobře, že? Je to takový plátek čehosi skoro bez chuti. Přesto se do něj při hubnutí mnoho lidí nutí, protože má přeci méně kalorií a dost bílkovin. Nu, pojďme si ho porovnat s cottagem. Když si dáte 100 gramů 30% eidamu, dostanete do těla kolem 270 kcal a 16 gramů tuku a 28 gramů bílkovin. To je hodně dobré, ale jak je na tom cottage?

Cottage sýr má na 100 gramů kolem 100 kcal. Smetanovější verze mají krapet více, pokud volíte verze light, ty mají dokonce i pod stovku. To je zásadní informace, protože to znamená, že cottage můžete nejen při dietě sníst na váhu skoro třikrát víc než 30% eidamu. Na 100 gramů má 12 gramů bílkovin. Když si tedy dáte k svačině běžný 200gramový kelímek cottage, dostanete do sebe něco kolem 200 kcal, přitom 24 gramů bílkovin.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Cottage má tu výhodu, že ho můžete jíst jak nasladko, tak naslanoFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Jak cottage jíst?

Pokud vám cottage chutná, není co řešit. Sám o sobě je výtečnou svačinkou, jejíž příprava vyžaduje nulové úsilí. Jste-li si touto potravinou po stránce chuti stále nejistí, pusťte se do experimentů. Pár tipů pro vás máme:

  • Pomazánka - Z cottage lze vyrobit řadu pomazánek. Masových, vegetariánských i veganských. Za všechny dáváme tip na tuňákovou, který vznikne z konzervy tuňáka a kelímku cottage spolu s citronovou šťávou, solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
  • Pečivo - Kelímek cottage smíchejte se stejným poměrem mouky, přidejte kypřicí prášek a sůl. Z těsta tvarujte pečivo takové, jaké se vám bude líbit. 170 stupňů, 30 minut v troubě a zdravé pečivo je hotové.
  • Cottage s grilovanou zeleninou - Jednoduchost nade vše. Jakýkoli druh zeleniny můžete dobře okořenit, upéct v troubě a pak místo dresinku přidat cottage.
  • Zmrzlina z cottage - Když rozmixujete dva zralé banány s kelímkem cottage, přidáte kousky čokolády, a to celé dáte zamrazit, máte skvělou domácí zmrzlinu.
Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

S bylinkami je sýr cottage vynikajícíFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Cottage je super zdrojem bílkovin, ale takových potravin je více. Pokud potřebujete navýšit podíl této makroživiny ve stravě, mohou vám pomoci naše tipy.

Reklama

Načítám