Hlavní obsah

Crohnova nemoc: Počet pacientů se zvyšuje. Na vině je chemie v jídle a stres

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí, kteří mají problém s chronickým zánětem střev – Crohnovou nemocí – souvisí s životním stylem a výživou. Problémem je vysoká spotřeba antibiotik, špatné životní prostředí a také vysoké procento chemických látek v potravinách.

Článek

Počet lidí se záněty střev se zvyšuje. Jen u Crohnovy choroby, která mezi ně patří, se za posledních 12 let zvedl počet nemocných ze 14 na 27 tisíc. Kromě špatného životního prostředí a zvyšujícího se množství chemických látek v potravinách je na vině stres. Nemoc má významnou genetickou složku, bez které by střevní zánět nemohl vzniknout.

Problémem je, že střevní záněty obecně postihují stále mladší ročníky. Dříve byla Crohnova choroba diagnostikována nejčastěji ve věku mezi 15–30 lety. V posledních letech není výjimkou výskyt u předškolních dětí a školáků, kteří tvoří 15–20 procent nově objevených nemocných.

Co to je a jaké jsou příznaky?

Jde o zánět, který ale nemá jednoznačnou příčinu v nějaké cizí látce. Jde o autoimunitní onemocnění. To znamená, že tělo se v podstatě brání vlastním buňkám, v tomto případě tkáním střeva.

Nemoc se projevuje únavou, bolestmi břicha, průjmem, nechutenstvím, krví či hlenem ve stolici. Nemocný proto může hubnout, mít problémy s podvýživou a zejména s nedostatkem některých látek v těle. Ve střevě a v oblasti kolem řitního otvoru nemocného se následkem zánětu mohou tvořit píštěle.

Kromě zažívacích potíží se může nemoc projevit také kožními vyrážkami, kožními vředy, záněty oka, ale také bolestmi zad.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Projevy Crohnovy choroby jsou mimo bolesti břicha také průjem, nechutenství a krev či hlen ve stoliciFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Jak se Crohnova choroba léčí? Pomůže i dieta

Používají se antibiotika, imunosupresiva (léky na potlačení imunity) a kortikoidy. Kromě toho se podávají speciální nápoje, které obsahují živiny i další potřebné látky, jde o enterální výživu (čilo o umělou výživu podávanou do trávicího traktu). Nemocným pomáhá biologická léčba, která byla dříve velmi drahá, ale nyní je mnohem dostupnější.

Co se týče diety, je velmi individuální, pacient by měl prostě jíst to, co mu nedělá potíže. Ve skutečnosti tedy takovou stravu, která je obecně považovaná za zdravou. To znamená vyhýbat se smaženým jídlům, uzeninám a nekvalitním tukům a cukrům. Pro nemocné může být někdy komplikované trávit syrovou zeleninu, proto jim vyhovuje spíše vařená, ale není to pravidlo.

Crohnova choroba u dětí

Nemoc se dědí, pokud tedy má potíže některý z rodičů, je třeba na to myslet. U dětí Crohnova nemoc může mít podobné projevy jako u dospělých. Mívají bolesti břicha, zejména v jeho pravé dolní části, mají průjem, případně i krvácení z konečníku, hubnou, mohou mít zvýšenou teplotou. Rozsah postižení trávicí trubice je u dětí větší, než tomu bývá u dospělých.

Na rozdíl od dospělých mívají většinou také bolest při vyprazdňování, krev ve stolici a často také bolest konečníku.

Jak se vyšetřuje?

Kromě vyšetření lékařem se dělají krevní testy, zjišťuje se, jak je na tom organismus s využitím živin, vyšetřuje se také stolice, sedimentace a CRP. Vedle laboratorních metod se využívají zobrazovací metody, především ultrazvuk, magnetická rezonance a CT. Endoskopie, především koloskopie, představují základ diagnostiky.

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

K diagnóze musí provést lékař několik různých testů, od těch krevních přes sedimentaci až ke kolonoskopiiFoto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Komplikace Crohnovy nemoci

Kromě problémů s podvýživou a nedostatkem minerálů či vitaminů mohou problémy se střevy vyústit až v poškození střevní stěny. Ta se může zúžit, či ucpat. Nebezpečné je také poškození svěrače konečníku a následná neschopnost udržet stolici. V případě poškození střev je třeba chirurgická léčba, která znova zajistí průchodnost střev a vyřeší vzniklé komplikace.

Problémem ale je, že nemocný úsek střeva je třeba odstranit a problémy se stejně za nějakou dobu obvykle objeví na jiném místě. Právě poškození střev je největším rizikem pro vznik trvalých následků, které představují ztráta resorpční (vstřebávací) plochy tenkého střeva, průjmy a inkontinence stolice.

Nejlepší prevence

Crohnově chorobě nelze předcházet. Vzhledem k tomu, že je dědičná, je dobré na její riziko myslet už u malých dětí, kde byla nemoc v rodině.

Crohnova nemoc

  • Popis - Vážná autoimunitní nemoc, chronický idiopatický (= příčina není známa) zánět zažívacího traktu. Nejčastěji se objevuje na přechodu tenkého a tlustého střeva. Obvykle je diagnostikována u mladých lidí do 30 let, výjimkou nejsou ani děti.
  • Příznaky - Silné bolesti břicha, časté a těžké průjmy, teploty, hubnutí, únava a celkové neprospívání. Někdy se přidávají i další problémy (kožní, oční, jaterní). Zánět způsobuje závažné poškození, nejčastěji střev a konečníku.
  • Léčba - Terapii je potřeba zahájit co nejdřív. Užívají se kortikosteroidy, antibiotika, léky na imunitu a především biologická léčba. Komplikace zánětu jsou velmi časté a musejí se řešit opakovanými operacemi.
  • Smrtnost - Smrtnost nemoci je velmi malá a dosahuje 1 promile, průměrná délka života nemocných s Crohnovou chorobou je srovnatelná se zdravou, nepostiženou populací. Největší dopady má na invaliditu a práceschopnost, kterou významně u postižených osob snižuje.
  • Prevence - Pravá příčina nemoci není známa, proto není známa ani prevence.

 

Odborná garance: prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc, přednosta kliniky a primář klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE a.s.

Crohnova choroba není jediné, na co si dát pozor. Co je nejhorší pro střeva? 

Reklama

Načítám