Hlavní obsah

Knihy z karantény: Pawlowská, Basiková i moderní fotr

Foto: E.Va, Shutterstock.com

Foto: E.Va, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo měl v posledním roce to štěstí, že by neskončil v karanténě či ho neomezil lockdown. Pandemie koronaviru se světem v různých vlnách šíří a každý se s ní vypořádává jinak. Mnozí spisovatelé, politologové nebo umělci se ze svých zážitků a zkušeností vypsali.

Článek

Už druhým rokem se svět snaží bojovat proti covidu-19 a každý se s tím vyrovnává jinak: někdo si doma zařídil posilovnu či propadl otužování, jiný má permanentku do vinotéky, další se stal odborníkem na domácí kvásek a někdo začal natáčet humorná videa na sociální sítě nebo napsal knížku. Čeho se takové texty týkají? Některé glosují vtipně či satiricky běžné momenty z karantény, jiné novou situaci analyzují a nabízejí více či méně odborný pohled. Které stojí za pozornost?

Karanténa s moderním fotrem

Autor: Dominik Landsman

Vtipný blog, pravidelné posty na sociálních sítích a několik knížek, to vše patří do tvorby Dominika Landsmana (36) alias moderního fotra. Začínal tím, že glosoval sebe na rodičovské dovolené s malým Čeňkem. A ač je jeho syn již školák a měl by se doma vyskytovat méně, v posledních měsících to tak nebylo, protože jedním z pandemických opatření byly i zavřené školy. A tak čtenáře opět čeká nálož glos každodenního života moderního fotra, který krotí hyperaktivního školáka během on-line vyučování, čeká, kdo bude dalším ministrem zdravotnictví, a doufá, že následující tři klíčové týdny budou už opravdu klíčové.

Foto: Archiv nakladatelství

Karanténa s moderním fotrem, Dominik Landsman, nakladatelství Ikar, 208 stranFoto: Archiv nakladatelství

Zážitky z karantény

Autor: Halina Pawlowská

Jestli někdo umí každodennost nahlédnout s humorem a dělat si legraci sám ze sebe, je to tato populární spisovatelka. Kniha o tom, jak byla s celou širokou rodinou zavřená během lockdownu v jednom domě, pobaví a zároveň možná i inspiruje. Obsahuje totiž také tipy na jídla, kterými lze zasytit malé i velké a zpříjemnit si tak izolaci. Víte, co udělali v jednom ukrajinském kraji v době, kdy se u nás šily roušky ve snaze zabránit šíření nákazy? Vykopali hroby. A Halina Pawlowská (66) z toho vykřeše vtip a satiru.

Foto: Archiv nakladatelství

Zážitky z karantény, Halina Pawlowská, nakladatelství Motto, 200 stranFoto: Archiv nakladatelství

Karanténa (2020)

Autor: Jaroslav Hutka

Písničkář, básník a prozaik vydal svou již čtvrtou básnickou sbírku. Ve svých verších propojil Jaroslav Hutka (74) každodennost a běžnost, osobní pocity a zážitky deníkového typu a zároveň i kritiku současné společenské situace, a přidává dokonce i dějinný rozměr s náboženským a filosofickým přesahem. Podává tak komplexní svědectví o šíření koronaviru v roce 2020.

Foto: Archiv nakladatelství

Karanténa (2020), Jaroslav Hutka, nakladatelství Galén, 82 stranFoto: Archiv nakladatelství

Jak dostat tatínka do karantény

Autor: Vojtěch Bernatský

Sportovní moderátor Vojtěch Bernatský (46) je dvojnásobný táta a o životě s dětmi vydává již třetí knihu. Ani v časech pandemie neztratil humor a nadhled a na nové situaci si našel pozitiva: mohl s potomky strávit víc času. A i když je to někdy blázinec, humorné historky dokazují, že si výjimečné okolnosti uměl užít. Jak říká: „Lepší zbláznit se spolu s celou rodinou než zešílet sám!“

Foto: Archiv nakladatelství

Jak dostat tatínka do karantény, Vojtěch Bernatský, nakladatelství BizBooks, 200 stranFoto: Archiv nakladatelství

Pandemie a Pandemie: Anatomie krize

Autoři: Michal Kubal a Vojtěch Gibiš

Když vyšla loni v říjnu Pandemie, leckomu se zdálo, že je vyhráno a koronavirus je poražen. Ale přišly další vlny, oběti se jen v Česku počítají na desítky tisíc, nemocnice byly přeplněné, školy zavřené a politická rozhodnutí často velmi sporná. Novináři Michal Kubal (45) a Vojtěch Gibiš (42) proto začali pracovat na pokračování autentické kroniky. Opět sbírali zásadní data, získali svědectví lidí v první linii i dalších klíčových svědků a i tentokrát přinášejí docela nové informace. Připravte se na dramatický a mnohdy drsný popis situace, protože takové uplynulé měsíce byly.

Foto: Archiv nakladatelství

Pandemie a Pandemie: Anatomie krize, Michal Kubal a Vojtěch Gibiš, nakladatelství Kniha Zlín, 464 a 856 stranFoto: Archiv nakladatelství

Když skočíš, já taky...

Autor: Bára Basiková

Populární zpěvačka, která před lety vydala autobiograficky laděnou prózu Rozhovory s útěkem (1990), začala během pandemie psát blog. Svoje příspěvky tu dělila do šuplíků Vtipné, Smutné a K zamyšlení a rychle si našla své čtenáře. Bára Basiková (58) psala třeba o tom, že dříve byla dovolená u moře nebo návštěva kina samozřejmost a dnes si toho výrazně víc vážíme. Její postřehy a zamyšlení vyšly v knižní podobě.

Foto: Archiv nakladatelství

Když skočíš, já taky..., Bára Basiková, nakladatelství Motto, 288 stranFoto: Archiv nakladatelství

Načítám