Hlavní obsah

Nová kniha Karin Lednické i vyprávění Davida Attenborougha: To nejlepší z Velkého knižního čtvrtka

Foto: Etoilestars, Shutterstock.com

Foto: Etoilestars, Shutterstock.com

Reklama

Březen je měsícem knihy a čtenářů a po celém Česku se konají různé akce na podporu četby. Čtení rozšiřuje obzory, slovní zásobu, dává nám možnost cestovat z pohodlí křesla po celém světě i prožít různé životní příběhy a zkušenosti. Co přinese Velký knižní čtvrtek?

Článek

Dvanáct různých příběhů si prožijete díky dvanácti knižním novinkám, které dnes vychází v rámci pravidelné akce Velký knižní čtvrtek. Těšit se můžete na výlet do divočiny s legendou Davidem Attenboroughem, novinku od držitelky ceny Magnesia Litera Biancy Bellové i volné a dlouho očekávané pokračování Klubu nenapravitelných optimistů od Jeana-Michela Guenassii.

My jsme vybrali šest knih, ale popravdě nemáte šanci sáhnout vedle, všech dvanáct knih slibuje opravdový zážitek.

Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie

Karin Lednická (53), autorka trilogie Šikmý kostel (třetí díl teprve vyjde), se etablovala jako spisovatelka, která skvěle pracuje s historickými prameny a umí čtenáře vtáhnout do děje jako málokdo. Tentokrát se zaměřila na životickou tragédii. Vesnice Životice je dnes součástí Havířova, ale po 1. září 1939 se stala součástí Říše. Probíhala tu tuhá germanizace, obyvatelé žili v neustálém strachu a kdo se nepodvolil, skončil v lágru. Snažili se přečkat válku, jak se dalo, nakonec se ale vesnice stala místem tragédie: v noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v hostinci tři gestapáky. Ráno 6. srpna se pak před zraky celé vesnice odehrálo peklo: bylo zavražděno 36 životických mužů.

Foto: Archiv nakladatelství

Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie, Karin Lednická, nakladatelství Bílá vrána, 248 stranFoto: Archiv nakladatelství

Výpravy do divočiny

Jestli někdo umí vyprávět o přírodě celého světa poutavě a s neskutečným vhledem, tak je to legendární britský přírodovědec David Attenborough (95). Vydejte se s ním po stopách jeho začátků, kdy se mu v 50. letech naskytla příležitost cestovat po světě, hledat pro londýnskou zoo těžko polapitelná zvířata (mravenečníky, varany, pásovce apod.) a pro BBC to dokumentovat. Ač to bylo obtížné a místy nebezpečné, autor své zážitky popisuje s humorem. Z každé věty je znát, jak moc divokou přírodu miluje a jak je odhodlán za její záchranu bojovat.

Foto: Archiv nakladatelství

Výpravy do divočiny, David Attenborough, nakladatelství Argo, 432 stranFoto: Archiv nakladatelství

Zaslíbené země

Jean-Michel Guenassia (72) pochází z Alžíru a je původní profesí advokát, později se začal věnovat psaní a od scénářů a divadelních her přešel k románům. Klub nenapravitelných optimistů (2012) nazývá „románem svého života“, psal jej šest a půl roku a je to velmi oceňované dílo. Nyní vydává volné pokračování, vy se tak můžete těšit na oblíbené hrdiny, kteří hledají své země zaslíbené. Michelovi je již sedmnáct let a chce z Paříže odjet do Izraele za svou milou. Jeho bratr utekl z armády a přemýšlí, že se stane mnichem. Autor svoji epopej zařadil do let 1964 až 2007 a vezme vás vedle Paříže a Tel Avivu i do Prahy, Florencie nebo Petrohradu.

Foto: Archiv nakladatelství

Zaslíbené země, Jean-Michel Guenassia, nakladatelství Argo, 490 stranFoto: Archiv nakladatelství

Ostrov

Napsala Sentimentální román (2009) i oceňované Jezero (2016), během pandemie pak Bianca Bellová (52) pracovala na Ostrově. Sama říká, že jí často přicházela na mysl analogie s morem a sami k ní přicházeli tvorové z bestiářů i různé pověsti. Knihou vzdává hold lidovému vypravěčství, které dává životu rámec. A tak se můžete těšit na kupce Izara, který vypráví vládkyni Núrit příběhy a ona je jako nadšené dítě hltá. A pak je tu i páchnoucí hovnařův syn, který bojuje proti předsudkům Ostrovanů a místo, kde příběhy jsou pravdivější než skutečnost.

Foto: Archiv nakladatelství

Ostrov, Bianca Bellová, nakladatelství Host, 184 stranFoto: Archiv nakladatelství

Kniha pocitů

Ester Stará (52) je speciální pedagožka, logopedka a autorka dětských knížek, ve kterých se mimo jiné věnuje i rozvoji komunikačních dovedností. V Knize pocitů radí (nejen dětem), jak se vyznat v sobě i v ostatních. Jak se vyrovnat se smutkem, když se vám odstěhuje nej kamarádka, jak se postavit k situaci, kdy sousedce rozbijete květináč na okně...

Kniha je pro děti od 8 let a ve třinácti kapitolách čtenáře provede prostřednictvím pěti kamarádů nejčastějšími pocity, jako jsou překvapení, radost či závist. Pocity, které jsou naší přirozenou součástí a mají vliv na chování i poznání světa. A kamarádi, rodiče nebo i učitelé mohou nad knihou porovnat svůj přístup k různým situacím.

Foto: Archiv nakladatelství

Kniha pocitů, Ester Stará & Jana Draberová, nakladatelství Pasparta, 96 stranFoto: Archiv nakladatelství

Opona

Podle prvotiny Ondřeje Hübla (45) byl natočen seriál Zkáza Dejvického divadla (2019), Opona vznikala původně jako scénář, podle kterého měl režisér Jiří Strach (48) natáčet televizní minisérii. Nakonec vznikla kniha. Lehce mysteriózní a napínavá existenciální dystopie, která přináší velká filosofická témata, ale i jemný humor.

Hlavním hrdinou je majitel firmy Aida, expert na umělou inteligenci, Josef Kaarl. Když zjistí, že jeho dcera čím dál víc tíhne k levičáctví, rozhodne se, že spíš než na Maledivy vezme rodinu na tak trochu jinou dovolenou: objedná zájezd do doby tuhého stalinismu, kde jim pořádající agentura dopřeje 50. léta se vším všudy. Jenže ze hry na minulost se po chvíli vytrácí hravost a kulisy fiktivního městečka se stávají pastí. Nakonec je hlavní otázkou, co je člověk schopen udělat pro své přežití.

Foto: Archiv nakladatelství

Opona, Ondřej Hübl, nakladatelství Druhé město, 304 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám