Hlavní obsah

10 knižních novinek 2022: Tučková, Adler-Olsen i Viewegh

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli něco pomáhá na lednové splíny, jsou to důvody k těšení se. A pokud patříte k milovníkům knih a dobrého čtení, tak by vás mohly potěšit informace o tom, které knižní novinky se letos objeví na pultech knihkupectví a na e-shopech. Jaké budou knižní pecky roku 2022?

Článek

Ze všech knižních novinek roku 2022 jsme vybrali opravdové lahůdky. Dočkáte se například dlouho očekávané novinky v podobě tajemného příběhu z pohraničí od Kateřiny Tučkové i dalšího vyřešení starého případu oddělením Q od Jussi Adler-Olsena. Je klidně možné, že se v roce 2022 bude méně spát, protože bude stále co číst.

Neklidná krev

Autor: Robert Galbraith

Nakladatelství: Kniha Zlín

Cormoran Strike je hlavní hrdina detektivek, které pod pseudonymem píše J. K. Rowling. A letos se můžete těšit na pátý díl série. Soukromý detektiv je vyzván k vypátrání zmizelé ženy. Stalo se to před 40 lety a je potřeba odhalit mnoho tajemství. Navíc tehdy psychopatický sériový vrah asi nevraždil naposledy.

Foto: Profimedia.cz

J. K. Rowling (56) umí strhnout čtenáře příběhy o kouzelnících i detektivkami ze současné Anglie, které píše pod pseudonymemFoto: Profimedia.cz

Bílá voda

Autor: Kateřina Tučková

Nakladatelství: Host

Nový román autorky Žítkovských bohyní (2012) patří k nejočekávanějším titulům.

Bílá Voda je poetický název pusté vesnice v pohraničních horách, kam kdysi přicházely zástupy poutníků prosit o pomoc u zázračné sošky Panny Marie. O pár století později sem přijíždí Lena Lagnerová schovat se před minulostí. Najde tu několik řádových sester vedených řeholnicí Evaristou. Tu kdysi spolu s dalšími mučili, aby se vzdala víry, a Lena zjistí, že démoni řeholnic jsou součástí i jejího osudu.

Chlorid sodný

Autor: Jussi Adler-Olsen

Nakladatelství: Host

Carl Mørck a jeho svérázný tým tvoří oddělení Q, které se zaměřuje na nevyřešené, odložené případy. Nyní vyšetřují úmrtí vlivných osobností, která byla považována za sebevraždy nebo neštěstí. Odhalí ale daleko horší vzorec jednání. A vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho zemře další člověk. Podaří se jim v době covidu a různých omezujících opatření zabránit kruté smrti?

Foto: Profimedia.cz

Jussi Adler-Olsen (71), autor, na jehož každou novou knihu se napjatě čeká. Co bude řešit oddělení Q tentokrát?Foto: Profimedia.cz

Hájovna

Autor: Karla Kubíková

Nakladatelství: Brána

Troufneme si odhadnout, že román potěší všechny milovníky příběhů žen, které nesou odhodlaně svůj těžký úděl. Píše se rok 1985 a Linda žije s manželem a miminkem v hájovně. Ta je součástí vojenského prostoru a hrdinka nemá místní sovětské vojáky v oblibě. Hloupá legrace nezvaných hostů obrátí její život vzhůru nohama a ona si musí odpykat ve vězení pětiletý trest. Po návratu domů zjistí, že ji v životě jejích milovaných nahradila kamarádka.

Děravé paměti

Autor: Michal Viewegh

Nakladatelství: Ikar

Co si dá k letošním šedesátinám jeden z nejpopulárnějších českých spisovatelů? Vlastní životopis! Dozvíte se, jak se z nesmělého kluka ze Sázavy stal lvem salonů a z vrátného a učitele autorem bestsellerů. Co dělal 17. listopadu 1989 a jaký je otec, bratr, syn a dědeček? A kolik milenek a proč pozval na oslavu svých padesátin?

Foto: Profimedia.cz

Michal Viewegh se rozhodl udělat si k letošním šedesátinám radost rekapitulací svých životních úspěchů i neúspěchůFoto: Profimedia.cz

Továrna na maso

Autor: Miloš Urban

Nakladatelství: Argo

Miloš Urban je autorem mnoha románů, povídek a novel (např. Sedmikostelí, 1999). Hrdinou Továrny na maso je inženýr Leon Hedvábný, který žije prací a rodinou. Stál u počátků neonového rozsvěcení Prahy a nyní má díky svému šarmu a důvtipu vylepšit společenský obraz Ústředních pražských jatek. Nová zaměstnankyně ale obrátí jeho svět naruby. A navíc byly v kafilerii objeveny lidské kosti!

Hřích mám pořád v záloze

Autor: Lucie Šilhová

Nakladatelství: Motto

Každý týden se můžete na našem webu pobavit u jejích fejetonů a nyní je budete mít pěkně pohromadě. Lucie Šilhová říká, že dívat se na svět očima padesátky je jako koukat do nedopité lahve vína. Čím víc hladina v lahvi klesá, tím víc pravd se dobírá. Třeba že hledat správnou podprsenku je jako hledat správného chlapa.

Foto: Zdeněk Lhoták

Novinářka a oblíbená autorka vtipných fejetonů ví hodně o životě a neváhá se se čtenářkami podělitFoto: Zdeněk Lhoták

Až uvidíš moře

Autor: Scarlett Wilková

Nakladatelství: Motto

Debut české novinářky vás vezme za srdce. Otevírá v české beletrii zcela nové téma – život řeckých uprchlíků v Československu po druhé světové válce. Autorka čerpá z vyprávění pamětníků pro projekt Paměť národa.

Jaké je to být cizincem v zemi, kde musíte žít? V roce 1948 přijalo Československo tisíce řeckých uprchlíků, kteří utekli před občanskou válkou. Desetiletá Sotiria nemá zprávy o rodině, neumí česky a netuší, co s ní bude. Jedná se o rodinnou ságu plnou stesku po domově i tajemství.

Iluze

Autor: Camilla Läckberg a Henrik Fexeus

Nakladatelství: Metafora

První díl napínavé krimi trilogie Mentalista z pera jedné z nejčtenějších evropských autorek a uznávaného mentalisty (Fexeus je hypnotizér a odborník na řeč těla, často vystupuje ve švédské televizi).

Když je před zábavním parkem ve Stockholmu objeveno tělo ženy v bedně probodané meči, zdá se, že jde o nepovedený kouzelnický trik. Byla to však mimořádně brutální vražda a s případem nejde hnout. Policie tedy osloví odborníka na lidskou psychiku i magii...

Často kladené otázky o vesmíru

Autor: Jorge Cham a Daniel Whiteson

Nakladatelství: Práh

Nová kniha autorů bestselleru O čem víme prd: Průvodce neznámým vesmírem odpoví na otázky o prostoru, času, gravitaci i pravděpodobnosti toho, že v červí díře potkáte své starší já. Autoři umí vědecké záležitosti vysvětlit tak, že porozumí každý, a ještě se u čtení pobavíte. A dokonce zjistíte, zda můžete přeuspořádat částice ve své kočce tak, aby z ní vznikl pes!

Načítám