Hlavní obsah

Cysty na vaječnících: Asi o nic nejde, ale buďte na pozoru

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že máte na kterémkoli orgánu těla útvar velikosti míčku, je pro každého minimálně znepokojivá. Cysty na vaječnících ale nemusejí nutně znamenat velké zlo. Naopak většina z nich je zcela neškodná a samovolně vymizí. Nicméně někdy mohou skutečně představovat problém.

Článek

Dutý útvar s tenkou stěnou naplněný tekutinou může mít velikost hrášku, ale i tenisového míčku nebo být ještě větší. Cysta na vaječníku často nemá žádné příznaky a během dvou až tří menstruačních cyklů samovolně vymizí. Vzácně tyto neškodné cysty způsobují bolesti v pánvi. Cyst je ale vícero druhů a někdy potrápit mohou.

Funkční cysty 

Základní a pro laika nejsnáze zapamatovatelné dělení cyst je na funkční neboli účelné a nefunkční. Prvně si řekněme něco o těch prvních, které jsou také nejčastější a obvykle nepředstavují žádné riziko. Funkční cysty jsou dvojího druhu:

1. Folikulární

Úplně nejběžněji se setkáte právě s folikulární cystou. Jedná se o dutinku, která vzniká na vaječníku v rámci menstruačního cyklu a obsahuje vajíčko neboli folikul. Nejedná se o nemoc, ale relativně běžný jev, který nastává, když se neuskuteční ovulace. I tato cysta může dorůstat průměru 6 centimetrů. Zpravidla během několika měsíců samovolně vymizí, aniž by o ní žena věděla. Jen ve výjimečných případech nemizí a je potřeba cystu chirurgicky odstranit.

2. Cysty žlutého tělíska

Tento typ cysty se objevuje v druhé půlce cyklu, po ovulaci, v místě bývalého folikulu. Žluté tělísko (dočasná žláza vzniklá v kůře vaječníků) produkuje značné množství pohlavních hormonů, které připravují tělo na početí. Když k početí nedojde, tak se tělísko rozpadne a zanikne. Nicméně se může stát, že se v něm nahromadí tekutina nebo přímo krev, a přeroste tak v cystu. Během tří měsíců obvykle mizí, aniž by způsobila větší potíže. Některé ženy se v té době potýkají s nepravidelnou menstruací.

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Cysty většinou nepředstavují velký problém a samovolně vymizíFoto: Emily frost, Shutterstock.com

Nefunkční cysty

Naštěstí o poznání méně častěji se objevují cysty, které se už nedají označit za v zásadě normální součást menstruačního cyklu. Nefunkční cysty mohou být neškodné, ale také vést k rakovině.

1. Dermoidní cysty

Tento typ cysty bývá důsledkem abnormálního vývoje tkání. Obsahují proto cizí tkáně jako vlasy, kůži, tuk, nervy nebo zuby, které se tvoří a vyrůstají z její stěny. Ani tento typ cysty nemusí nutně způsobovat problémy, ale pokud roste, komplikace včetně bolestí se objevují. Přestože je to vzácné, může tento typ cysty postoupit až k rakovině. Obvykle se proto v pravidelných intervalech pozoruje a pokud nezmizí, řeší se chirurgicky.

2. Endometriomy

Potíže mohou způsobovat také cysty, které jsou důsledkem endometriózy, což je nemoc, při níž se části děložní sliznice vyskytují také mimo dělohu. Endometriomy se mohou plnit krví a způsobovat silné bolesti během menstruace. Standardní léčba je buď pomocí hormonální antikoncepce nebo chirurgického zákroku, který se nejčastěji provádí laparoskopicky.

3. Cystadenomy

Cysty mohou být i nádorové, což nemusí být tak dramatické, jak se může zdát. Naštěstí se totiž většinou jedná o takzvané cystadenomy, které jsou nezhoubné. Každopádně je dobré vědět, že existuje cystická forma rakoviny vaječníků. Proto je vždy vhodné, aby každou hmatatelnou cystu lékař prošetřil pomocí ultrazvuku. Nepravidelný tvar nebo nerovnoměrná výplň by pro lékaře měla být varovným signálem.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Cysta se ukáže na ultrazvukuFoto: Peakstock, Shutterstock.com

Neplodnost a PCOS 

Samostatnou kapitolou je syndrom polycystických ovarií (PCOS). Souvisí s hormonální nerovnováhou a patří mezi nejčastější příčiny ženské neplodnosti. U žen trpících tímto syndromem mohou vaječníky dorůst až trojnásobky jejich běžné velikosti, přičemž se na jejich povrchu nachází cysty s nezralým folikulem. Může jich být třeba i deset v řadě za sebou. PCOS dnes vyléčit nejde, lze pouze mírnit symptomy, nejčastěji pomocí hormonální antikoncepce.

Reklama

Načítám