Hlavní obsah

Rakovina vaječníků: zákeřná nemoc, která přichází nenápadně

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndrom malé sukně, tak se někdy mluví o rakovině vaječníků. Podobně jako u jiných nádorů i toto závažné onemocnění dlouho nezpůsobuje žádné problémy. Projeví se až ve chvíli, kdy nádor vyroste a tlačí na své okolí. Následkem toho dojde k zvětšení objemu břicha, s kterým souvisí i zmíněný název.

Článek

Nemoc trápí nejčastěji ženy mezi 55–75 rokem života, nevyhýbá se ale ani mladším. Diagnózu si každý rok vyslechne více než 900 žen v ČR. Šest set z nich na následky onemocnění zemře. Jde o sedmou nejčastější rakovinou a osmou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u žen na světě.

U 10 až 15 procent pacientek jde o geneticky dědičné onemocnění související s mutací BRCA 1 a BRCA 2, které zhoršují riziko onemocnění rakovinou prsu. Pokud měl v rodině některý blízký příbuzný rakovinu prsuvaječníků nebo dělohy, je vhodné udělat včas genetické vyšetření.

Vyšší riziko rozvoje onemocnění mají také ženy, které nikdy nerodily, nebraly antikoncepci, začaly brzy menstruovat nebo u nich menopauza nastoupila později, v minulosti měly cysty nebo endometriózu.

Příznaky

Problémem tohoto nádorového onemocnění je, že nikterak nevaruje, že se v těle děje něco divného. V břiše je místa dost, a tak se v něm zhoubné bujení může šířit dlouho nenápadně. Včasné diagnóze může napomoci sledování kombinace a opakování určitých příznaků. Důležité je nepodceňovat nadměrné nadýmání a zvětšující se břicho, bolesti břicha nebo trvalý tlak v bederní krajině, všímat si nepravidelné menstruace nebo abnormálního krvácení z pochvy, nevolnosti či zvracení, únavy, zácpyčastějšího močení.

Foto: Demkat, Shutterstock.com

Časté močení nemusí být jen příznakem zánětu močových cestFoto: Demkat, Shutterstock.com

Inkubační doba

Nemoc nemá inkubační dobu.

Léčba

Lékaři se vždy snaží odstranit nádor chirurgicky, při tom obvykle vyjmou vaječníky a vejcovody společně s dělohou, okolními tkáněmi, slepým střevem a mízními uzlinami v pánvi, využívá se chemoterapie a nově i biologická léčba. Ozařování se při léčbě rakoviny vaječníků obvykle nepoužívá.

Vyšetření

Provádí se ultrazvuk břicha, následně CT vyšetření břicha. Z krve lze navíc zjistit určité markery, které na nemoc ukazují.

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Více než polovina žen s rakovinou vaječníků má šanci, že bude žít i po pěti letech. U pacientek s rakovinou prsu je šance přežití pěti let 89 %Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Komplikace

Nejvíce jich vzniká při léčbě, která má vedlejší účinky. Po chirurgické léčbě může dojít k zanícení rány. Nutné je myslet na to, že odstraněním vaječníků zcela končí plodnost ženydochází také k poklesu estrogenů. To způsobuje nástup menopauzy se všemi negativnímu projevy včetně zvýšení rizika osteoporózy a nemocí srdce a cév.

Prevence

Riziko vzniku nemoci se zvyšuje s věkem. Vliv má kouření, nezdravá strava, riziko nemoci se naopak snižuje, pokud se žena stane matkou. Ohroženější jsou obézní ženy. U pacientek s prokázanou mutací v genech BRCA se doporučuje odstranění vaječníků a vejcovodů poté, co si vyřeší  plánování rodiny. Důležité pro všechny ženy jsou pak pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa.

Rakovina vaječníků

  • Popis - Nádorové onemocnění postihující zejména ženy po menopauze
  • Příznaky - Zažívací potíže, bolesti břicha, zácpa, potíže s močením, zvětšující se břicho
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Chirurgické odstranění nádoru, chemoterapie, biologická léčba
  • Smrtnost - Tento typ rakoviny má nejvyšší úmrtnost ze všech gynekologických nádorů. Zhruba polovina žen s rakovinou vaječníků má pětiletou šanci na dožití.
  • Prevence - V případě výskytu v rodině je třeba genetické vyšetření. Důležitá je zdravá strava, nekouřit a udržovat přiměřenou váhu.

Reklama

Načítám