Hlavní obsah

Kolposkopie nebolí. Odhalte rakovinu děložního čípku včas

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Kolposkopie se používá zejména preventivně k vyšetření děložního čípku a pochvy. Proto je tak důležité chodit na preventivní prohlídky, na které má každá žena nárok jednou za rok. Bohužel část žen, zejména ty, co už nemenstruují, chodí mnohem méně nebo vůbec a zbytečně tak umírají na nádorová onemocnění, která nebyla včas odhalena.

Článek

Kolposkopie je důležitá kvůli tomu, že při ní lze odhalit změny, které mohou značit nádorové onemocnění. Poprvé ji v roce 1925 použil gynekolog Hans Hinselmann. Kromě zobrazení zkoumané oblasti se při ní také odebírá stěr z děložního čípku k dalšímu cytologickému vyšetření.

Co se vyšetřuje při kolposkopii

Kolposkopie se podstupuje při většině preventivních prohlídek u gynekologa. Lékař při ní pomocí speciálního mikroskopu, kterému se říká kolposkop, vyšetří pochvu a děložní čípek a zevní rodidla. Mikroskop dokáže zvětšit obraz až šedesátkrát, lékaři tak mohou vidět změny, které by oko nepostřehlo.

Kromě děložního čípku může odebrat k histologickému vyšetření i vzorky z jiných tkání. Díky tomu lze včas odhalit nádorové bujení, což výrazně zvyšuje naději na jeho úplné vyléčení. U rizikových žen (mají rakovinu v rodině) se proto dělá častěji, obvykle dvakrát do roka.

Princip metody

Při kolposkopii si lékař pomocí přístroje složeného z mikroskopu, okuláru a zdroje světla prohlíží povrch děložního čípku a další sliznice. Obraz má mnohonásobně zvětšený. Pokud je potřeba, lze k některým přístrojům připojit i fotoaparát nebo kameru pro zaznamenání zjištěných změn. Lékař také někdy na sliznici smotkem vaty na špejli aplikuje roztok, který zvýrazní případné změny.

Nejčastější gynekologické problémy, které zvládnete odstranit samy.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pravidelné prohlídky dokáží odhalit případný zhoubný nádor včasFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Jak probíhá gynekologické vyšetření

Vyšetření se provádí na gynekologickém křesle v takzvané gynekologické poloze tak, aby měl lékař snadný přístup k vyšetřované oblasti. Nemusíte se na něj nikterak připravovat. Používají se gynekologická zrcadla, čili nástroj sloužící ke zpřístupnění poševních stěn a děložního čípku. Je možné, že si v rámci paušálu, který platíte za nadstandardní služby u vašeho gynekologa, zajišťujete, aby používal ta jednorázová. Případně ho o ně můžete požádat a připlatit si.

Výsledek vyšetření vám lékař může sdělit okamžitě. V případě, že odebírá stěr z čípku nebo nějaký jiný vzorek tkáně k biopsii, je třeba si na výsledek počkat zhruba týden.

Při menstruaci se vyšetření neprovádí

Vyšetření lze provádět bez omezení, nevyžaduje žádnou přípravu. Je to v podstatě nejběžnější gynekologické vyšetření, nebolí a trvá jen několik minut. Žena by jen neměla menstruovat.

Vyznáte se i v jiných vyšetřeních? Víte, co vás čeká na gastroskopii, fibroskopii nebo spirometrii

Reklama

Načítám