Hlavní obsah

Museli se rozvést, aby se do sebe znovu zamilovali: osudová láska Daniely Kolářové a Jiřího Ornesta

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Talentovaní herci, kteří měli vliv na české divadlo i film a kteří se museli rozvést, aby si uvědomili, co pro sebe znamenají. Daniela Kolářová byla filmovou Doubravkou a dnes je hvězdou filmů otce a syna Svěrákových. Jiří Ornest byl uznávaný divadelní herec a zemřel své ženě v náručí.

Článek

Poznali se na DAMU a byla z toho láska jako trám, kterou si oficiálně potvrdili dokonce dvakrát. Herecké hvězdy Daniela Kolářová a Jiří Ornest. Měli na společné stáří velké plány, ale rozdělila je smrt. Proč se poprvé rozešli?

Daniela Kolářová (75)

Narodila se v Chebu a k herectví měla blízko odmala – maminka pracovala v účtárně karlovarského divadla. A tak už v devíti letech dostala první roli a v roce 1964 nastoupila na DAMU.

Před kamerou debutovala o rok později a po škole získala angažmá v divadle S. K. Neumanna. Ale brzy přišla nabídka do vinohradského divadla, kde pak hrála 46 let. Prý tehdy potřebovali hereckou partnerku pro benjamínka souboru Jaromíra Hanzlíka (74). Ladilo jim to před kamerou i na jevišti, ale na drby, že spolu něco mají, reagovali tak, že jsou kolegové a kamarádi.

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Být filmovou manželkou sekernicí se jí prý hraje velmi dobře a se Zdeňkem Svěrákem jim to před kamerou klapeFoto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

dlouhá léta patří k nejobsazovanějším televizním a filmovým herečkám, milovala i práci v rozhlase a namlouvání audioknih. A stále pracuje. Tak jako si kdysi před kamerou rozuměla s Jaromírem Hanzlíkem, souzní nyní se Zdeňkem Svěrákem (86) – ten si pochvaluje, že ho herečka umí před kamerou pěkně stírat. Za roli v dramatu Kawasakiho růže (2009) byla oceněna Českým lvem.

Kromě umění se věnovala i politice a v letech 1990–92 byla poslankyní České národní rady. Je aktivní v nadaci Duha, která pomáhá lidem s postižením. Vdovou je pět let, samotu zahání prací a miluje zahradničení.

Foto: Profimedia.cz

Hrávala na velkých scénách, nyní si užívá i ty menší. Na snímku v pohádce Šíleně smutná princezna, kterou dává Studio DvaFoto: Profimedia.cz

Jiří Ornest (†70)

Narodil se i zemřel v Praze a vyrůstal v herecké rodině: otec byl divadelní režisér, matka herečka a i strýc se věnoval herectví, dalším strýcem pak byl básník Jiří Orten (†22). DAMU tak byla přirozená volba. Ostatně plánoval to roky, s kamarádem Petrem Svojtkou (†35) se vsadili, že kdo sní lopuch, dostane se na divadelní školu. Zvládli to oba.

Ihned po škole získal angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí (Racek, Poprask na laguně a další). Tvořil ale i se svými přáteli: s Petrem Svojtkou založil skupinu Růžový palouček, s Tomášem Töpferem (71) zase Náhradní divadlo.

Od roku 1990 byl v angažmá v Divadle Na zábradlí, kde si pochvaloval zejména spolupráci s tragicky zesnulým režisérem Petrem Léblem (†34). V témže divadle hrál ve hře Ritter, Dene, Voss, za kterou získal v roce 1996 Cenu Alfréda Radoka a byl nominován i na Cenu Thálie.

Foto: Profimedia.cz

Jiřímu Ornestovi byl blízký jak Václav Havel (†75), tak jeho hry. Asanace měla v Divadle Na zábradlí premiéru v roce 2012Foto: Profimedia.cz

Často se objevoval i ve filmech a v televizi – připomeňme třeba snímky Šakalí léta (1993) či Protektor (2009) a seriál Terapie (2013). A rád pracoval i v rozhlase. Proslul výrokem, že se stydí za prezidenta: stalo se to v době, kdy Miloš Zeman (77) odsoudil ruské aktivistky z kapely Pussy Riot.

Zemřel v roce 2017 na rakovinu, ale vážné zdravotní problémy ho trápily už předtím.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Ornest rád spolupracoval se souborem The Tap Tap, který založil jeho syn Šimon. Je například spoluautorem hry se zpěvy Nefňuka (na snímku na koncertě v divadle Archa)Foto: Profimedia.cz

Daniela & Jiří

Studovali spolu na DAMU a ze studentské lásky se stala láska osudová, životní. Podporovali se ve svých hereckých ambicích a ano si řekli po deseti letech. O rok později se jim narodil syn Šimon (47), který založil a řídí kapelu The Tap Tap, a poté syn Matěj (44), dnes počítačový expert.

Foto: Profimedia.cz

Jejich láska byla osudováFoto: Profimedia.cz

Ač to byla láska jako trám, i je potkala krize a oba se zakoukali mimo manželství. Herečka později řekla, že on nebyl na manželství připravený... Tak došlo na rozvod.

Daniela Kolářová se zamilovala do Martina Stropnického (65), který kvůli ní údajně odešel od manželky Lucie (66). Ovšem časem se situace změnila: Jiří Ornest stále častěji chodil za syny a exmanželkou – rodina mu chyběla a on jim. Uvědomili si, že k sobě patří, a řekli si ano podruhé, teď už navždy.

Do jejich plánů však zasáhla vážná nemoc – manželka o herce s láskou pečovala. Byla u něj do poslední chvíle, do posledního dechu.

Foto: Kundrát, Hykl, Machan, Pátek / CNC , Profimedia.cz

Daniela Kolářová se syny na pohřbu milovaného manžela a otceFoto: Kundrát, Hykl, Machan, Pátek / CNC , Profimedia.cz

Mezi slavnými najdeme mnoho spolužáků. Kdo spolu chodil do školy? Budete překvapeni!

Reklama

Načítám