Hlavní obsah

Dejte šanci parketám. Po renovaci budou ještě dlouho sloužit

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se rekonstruovat byt a stojíte před volbou, jaký druh podlahy vybrat? Pokud se vám třeba doma pod kobercem ukrývá poklad v podobě starých dobrých parket z tvrdého masivu, přečtěte si, proč jim dát druhou šanci.

Článek

Koupili jste byt k rekonstrukci a jako bonus objevili staré parkety? Nebo doma parkety již máte, a jelikož něco pamatují, přemýšlíte, co s nimi? Svézt se na vlně moderních „plovouček“, nebo dát šanci klasice a udržitelnosti v podobě renovace? Vsaďte na druhou možnost a nebudete litovat.

Staletími prověřené kouzlo

Dřevěné parkety, na jejichž výrobu se nejčastěji používá dub, jasan či ořech, mají hned několik výhod. Oproti moderním laminátovým podlahám například lépe izolují teplo i zvuk. V interiéru ihned zaujmou, působí vkusně a místnost je díky nim útulná.

Tradiční dřevěné parkety se také vyznačují velmi dlouhou životností – ne nadarmo se jimi stále vybavují podlahy tělocvičen. Pokud mají navíc dostatečnou tloušťku (ideálně až 21 mm), můžete je renovovat dokonce několikrát.

Dalším argumentem pro opravu parket je cena. Renovace je zpravidla levnější než výměna a vy se pak můžete těšit z kvalitní dřevěné podlahy.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Dřevo výborně izoluje, na dotek je příjemnější a teplejší než laminátFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

Svépomocí, nebo s odborníky

Než se ale pustíte do renovace, musíte si odpovědět na další otázku. Troufnete si sami, nebo svěříte parkety do péče zkušených podlahářů? V první řadě se podívejte na stav parket. Překontrolujte povrch a rozsah případného poškození podlahové plochy.

Pokud nejsou parkety stále dostatečně připevněné k podkladu, bude je nutné znovu přidělat. Poškozené či silně rozpraskané parkety budete muset vyměnit úplně. Nejhůře na tom bývají zpravidla ty v rozích. Kvůli sesychání se hýbou a vzniklé velké spáry pak bývají příčinou vrzání – znamená to, že původní lepidlo již nefunguje a měl by zasáhnout raději odborník. Důležitá je i kontrola rozestupů mezi jednotlivými parketami. Ty by samozřejmě neměly být nikde příliš velké či nepravidelné.

Obecně se dá říci, že renovace parket svépomocí se vám vyplatí v případě, že podlaha nevrže, není zvlněná a nikde se nevyskytuje plíseň.

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Vrzajících parket se můžete zbavit i tím, že do spár nasypete grafitový prášek. Pokud to nepomůže, zkuste je podlepitFoto: AstroStar, Shutterstock.com

Naolejovat, či nalakovat?

Pokud máte parkety v relativně dobrém stavu, pak je stačí přebrousit. Brusku seženete v každé dobré půjčovně. Pro dokonalý výsledek se doporučuje podlahu vybrousit minimálně 3x. Pak už ji stačí nalakovat nebo ošetřit olejem.

Lakované podlahy jsou odolnější, také je snazší jejich údržba. Rýhy jsou v nich ale více vidět, další nevýhodou je pak jejich složitější oprava a renovace. Výhodou naolejovaných parket je to, že dřevo může stále dýchat a lépe se z něj dostane případná vlhkost. Olej také zvýrazňuje krásně přirozenou kresbu dřeva. Podlaha je na dotyk teplejší, dá se opravit jen v tom místě, kde je potřeba. Takto ošetřené parkety jsou ale náročnější na péči a údržbu, na světlejším dřevě jsou navíc nečistoty viditelnější.

Foto: taurusphoto, Shutterstock.com

K běžnému úklidu dřevěné podlahy by měl postačit suchý hadr a vysavač, případně navlhčený, avšak téměř dosucha vyždímaný hadr či mop Foto: taurusphoto, Shutterstock.com

Na kolik vás vyjde obnova parket?

Ceny za opravu se nemusíte obávat, a to ani když parketovou podlahu svěříte odborníkům. Ti si zpravidla účtují 350 až 450 korun za metr čtvereční. Možná si řeknete, že za tolik pořídíte novou laminátovou podlahu. Kvalita je ale nesrovnatelná. Ceny nových dřevěných masivních podlah se pohybují od 1000 korun za metr čtvereční a výš.

Při opravě svépomocí počítejte s cenou výpůjčky brusky na parkety – na víkend vyjde její půjčení přibližně na 1200 korun. Dále přičtěte náklady na speciální lak či olej. Cena vychází okolo 60 korun na metr čtvereční na jednu vrstvu nátěru přičemž doporučené jsou tři. Záleží ale na konkrétním produktu.

Zpátky do provozu

Po parketách můžete opět chodit již po osmi hodinách od posledního nátěru. Lehčí kusy nábytku můžete vrátit zpátky do místnosti po 24 hodinách, těžší kusy až po čtyřech dnech. Koberce a koberečky položte na renovované parkety až po týdnu.

Reklama

Načítám