Hlavní obsah

Dejte si maliny: Prospějí očím i proti rakovině

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Příroda dokáže vykouzlit řadu léčivých zázraků a mnohé z nich dozrávají právě nyní. Například do malin by se měl zamilovat každý diabetik i ženy, které trápí premenstruační syndrom.

Článek

Maliny jsou plné důležitých vitaminů a patří k nejsilnějším antioxidantům, které prospívají našemu mladistvému vzhledu, ale ochrání i před rakovinným bujením. To ale zdaleka není všechno. Co ještě dokážou?

Chrání srdce

Maliny jsou skvělé pro srdce a cévy. Může za to mimo jiné vitamin A. „Ten je významným antioxidantem, pomáhá snižovat hladinu volných kyslíkových radikálů, a tím i míru oxidačního stresu. Antioxidanty pomáhají v prevenci civilizačních onemocnění, jako jsou právě nemoci srdce a cév, ale i nádorová onemocnění nebo Alzheimerova choroba,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, nutriční specialista OB kliniky.

Kromě vitaminu A jsou maliny bohaté i na vitamin C, který ovlivňuje imunitní systém a tvorbu kolagenu, a také na hořčík, draslík, měď a riboflavin. Příznivý vliv na oběhovou soustavu má i obsah rutinu, který zpevňuje cévy, nebo flavonoidů, které odbourávají cholesterol.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Maliny zpevňují cévy a odbourávají špatný cholesterolFoto: 5PH, Shutterstock.com

Zabiják rakoviny

Drobné pecky z malin mohou být někomu protivné, jenže skrývá se v nich důležitá kyselina ellagová. Je silným antioxidantem a zkoumají se především její protinádorové, chemoprotektivní a protizánětlivé účinky. Tedy funguje nejen preventivně, ale mohla by mít schopnost zastavit již vzniklé buněčné mutace a snížit vedlejší účinky chemoterapie.

Skvělá sladkost pro diabetiky

I když mají sladkou chuť, krevní cukr dokážou účinně regulovat. Hodí se proto i pro diabetiky nebo při dietě – mají i relativně nízký glykemický index. Pomáhají rovněž čistit krev a mají močopudný účinek.

Pro oči nejen mrkev

Na zdraví očí neplatí jen mrkev, ale řada dalších plodin. Maliny jsou mezi nimi díky obsahu vitaminu A, který vyživuje sítnici, vitaminu C, který snižuje riziko vzniku zákalů, a antioxidantu zeaxantinu, který chrání před vážnými nemocemi, případně zpomaluje jejich postup. Konzumace malin přispívá i ke snížení rizika degenerace makuly ve vyšším věku, která způsobuje slepotu.

Doplní chybějící železo

Stejně jako červené maso obsahuje více železa než bílé, řada červeně zbarvených plodů je na tuto zásadní živinu rovněž bohatá. Vedle malin je to i červená řepa, rybíz, hroznové víno nebo rajčata. Železo sehrává klíčovou úlohu při tvorbě hemoglobinu (krevního barviva), jeho nedostatek se projevuje únavou, závratěmi, dušností při námaze či poruchami soustředěnosti. Na dostatečný příjem železa musí dbát hlavně těhotné ženy či těsně po porodu, vegetariáni a senioři.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Obsahují železo, proto by je měli jíst hlavně těhotné ženy, ty v přechodu a seniořiFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Uleví při PMS

Maliny při menstruaci doplní nejen chybějící železo, mohou ulevit dokonce i během premenstruačního období. Bobulovité ovoce, kromě malin tedy i borůvky nebo ostružiny, zmírňují díky obsahu antioxidantů křeče v podbřišku. Listí z maliníku zase napomáhá urovnat hormonální hladinu v těle. Kombinujte ho v čajových směsích s kontryhelem, meduňkou a šalvějí.

Zbaví kil i otoků

Konzumace malin pomáhá stimulovat metabolismus a lymfatický systém. Díky tomu se tělo snáz zbavuje usazených toxinů, ale i nepříjemných otoků. „Na lymfatický systém vedle maliníku působí i ostružiník nebo divizna. Ostropestřec, smetanka nebo čekanka pomohou s játry, zlatobýl, bříza či brusinka podpoří ledviny,“  radí Lukáš Bulín, odborník na funkční medicínu a výživu a autor knihy Hubnu jídlem. Obsažené třísloviny navíc pomáhají čistit střeva, uleví i při infekcích a průjmech.

Letní must-have

Není náhodou, že maliny dozrávají právě na začátku léta. Látky, které obsahují, brání v těle přemnožení nežádoucích mikroorganismů, například kvasinek, způsobujících v létě časté vaginální infekce. Semínka malin jsou bohatá také na vitamin E a omega 3-mastné kyseliny, které posilují obranyschopnost pokožky před škodlivými účinky slunečního záření. Maliny uleví i v případě alergií, pokud vás štípou oči a máte je neustále oteklé, připravte si obklad z odvaru listů maliníku.

Udělejte si z nich třeba božské malinové tiramisu do skleničky!

Reklama

Související témata:

Načítám